După ce autoritățile de la Berlin le-au recomandat cetățenilor să-și facă provizii de alimente și apă potabilă pentru mai multe zile, guvernul german este pe punctul de a adopta o altă măsură dictată de teama față de perspectiva unor atacuri teroriste ale jihadiștilor camuflați în imigranți, care par să fi luat cu asalt Germania în ultimele luni.
Există indicii potrivit cărora islamiștii încearcă să se infiltreze în rândurile forțelor armate germane, pentru a obține o pregătire militară care le-ar permite să organizeze atacuri atât în interiorul, cât și în exteriorul Germaniei. În consecință, oficialitățile militare doresc ca toți cei care vor să devină recruți să fie supuși unui control de securitate din partea agenției de contrainformații a armatei, începând din iulie 2017, scrie Reuters, citând ziarul “Welt am Sonntag”. Potrivit publicației germane, comandanții militari speră să identifice astfel rapid extremiștii, teroriștii și criminalii. O asemenea verificare necesită însă o modificare a actualului sistem legislativ care guvernează forțele armate. Ajuns în mâinile celor de la “Welt am Sonntag”, un proiect legislativ prevede această schimbare, justificată prin faptul că există semnale clare care arată încercări repetate ale islamiștilor de a deveni soldați pe termen scurt, pentru a beneficia de antrenament militar. Cabinetul german ar urma să adopte proiectul săptămâna aceasta, susține ziarul, citând surse de securitate. În momentul de față, serviciile militare de contrainformații cercetează dosarele a 64 de suspecți islamiști, a 268 de persoane bănuite de extremism de dreapta, precum și a șase soldați despre care se crede că ar fi extremiști de stânga. Toți acești suspecți au intrat deja în rândul armatei.
Sătui de cancelarul Merkel
Între timp, potrivit unui sondaj de opinie realizat pentru publicația “Bild”, jumătate dintre germani nu mai doresc ca Angela Merkel să obțină un mandat de cancelar. Chiar în rândul electoratului Uniunii Creștin-Democrate a Angelei Merkel, 22 la sută dintre simpatizanți nu o mai vor cancelar. Încă un mandat, cel de-al patrulea, i-ar permite Angelei Merkel să bată recordul deținut de Helmut Kohl, care a fost cancelar timp de 16 ani.
Germania se află în stare de alertă ridicată de la atacurile teroriste de luna trecută, comise de solicitanți de azil și revendicate de rețeaua Stat islamic (SI). Pe fondul criticilor crescânde ale opiniei publice față de politica ușilor deschise în privința imigranților, popularitatea cancelarului a căzut vertiginos.
Serviciul german de informații interne a anunțat că recrutorii jihadiști, sosiți cu valul de imigranți, duc o campanie intensă și agresivă de radicalizare a tinerilor refugiați, pe care încearcă să-i atragă de partea SI pentru a lansa lovituri teroriste în Europa sau pentru a lupta alături de rețeaua extremistă contra trupelor din coaliția internațională. Între timp, guvernul a aprobat o nouă strategie de apărare civilă a țării, prima în peste 20 de ani.