Germania îşi menţine angajamentul faţă de construirea gazoductului Nord Stream 2, destinat să transporte gaz rusesc spre Europa ocolind Ucraina, în pofida escaladării tensiunilor în regiune, a indicat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert, transmite Reuters.
SUA şi alte voci şi-au intensificat criticile faţă de proiect după ce Rusia a capturat, duminică, trei vase ucrainene în apropierea Peninsulei Crimeea.
Criticii afirmă că gazoductul va face Germania şi Europa prea dependente de Rusia în ce priveşte sursele de energie.
'Am luat notă de critici, dar nimic nu s-a schimbat din perspectiva proiectului economic care este Nord Stream', a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin.
Seibert a mai afirmat că Germania vrea în continuare ca Ucraina să rămână o ţară de tranzit pentru gazul rusesc spre Europa.
Puţin mai devreme, ambasadorul ucrainean la Berlin declarase că proiectul Nord Stream 2 ar trebui suspendat.
Berlinul este unul din principalii susţinători ai proiectului Nord Stream 2, care va transporta gaz rusesc direct spre Germania, prin Marea Baltică, ocolind rutele continentale din estul Europei. Gazoductul urmează să fie finalizat în 2019.
SUA vor ca aliaţii lor europeni să examineze sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei din cauza situaţiei din Ucraina, a declarat miercuri reprezentantul special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Berlin a declarat însă că discuţia privind sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei este prematură.
'Este un instrument legal care are consecinţe pentru cei care sunt afectaţi de sancţiuni, ceea ce înseamnă că trebuie analizat şi discutat cu atenţie', a menţionat el.
Mai mulţi politicieni europeni de rang înalt au evocat posibilitatea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei, ca reacţie la capturarea a trei nave ucrainene în Strâmtoarea Kerci, incident de care Occidentul se teme că ar putea aprinde un conflict mai amplu.