Jurnalul.ro Ştiri Externe Giganții informatici din SUA, out din China

Giganții informatici din SUA, out din China

de Şerban Mihăilă    |   

Confruntarea comercială devastatoare dintre China și Statele Unite degenerează într-un Război Rece al tehnologiei. După ce, cu câteva luni în urmă, președintele Donald Trump le-a impus companiilor americane să nu mai facă afaceri cu gigantul chinez în domeniul telecomunicațiilor, „Huawei”, liderul de la Beijing, Xi Jinping, a ordonat ca toate agențiile guvernamentale și instituțiile publice să elimine programele și echipamentele informatice străine în următorii trei ani.

 

Directiva conducerii chineze este o lovitură dură pentru companii multinaționale americane precum „HP”, „Dell” și „Microsoft” și un răspuns la încercările administrației de la Washington de a limita utilizarea tehnologiei din China, scrie „The Financial Times”, citat de „The Guardian”. Companiile de tehnologie din SUA realizează în China venituri de aproximativ 150 de miliarde de dolari, beneficiind de o piață de desfacere uriașă. În august 2018, Trump semna un act legislativ, care interzicea guvernului american să utilizeze echipamente de la „Huawei”, din rațiuni de securitate națională. În luna mai, anul acesta, administrația Trump a interzis companiilor americane să vândă tehnologie de vârf gigantului „Huawei”, din cauza suspiciunilor de spionaj în favoarea Beijingului. Experții consideră că această decizie amenință supraviețuirea „Huawei”, care depinde în mare măsură de cipurile americane în producerea telefoanelor sale. Între timp, o serie de companii, între care „Google”, „Intel” și „Qualcomm” s-au distanțat de „Huawei”, înghețându-și cooperarea cu chinezii. Excluzând China de la „know-how”-ul occidental, administrația de la Washington a transmis un mesaj extrem de clar și anume că adevărata miză a confruntării dintre cele două superputeri este cine va deține supremația tehnologică în următoarele două decenii. Noua directivă a președintelui Xi este prima decizie prin care conducerea de la Beijing limitează utilizarea de tehnologie străină în China. Măsura face parte dintr-un proiect mai larg, prin care chinezii intenționează să-și consolideze dependența de tehnologia națională. Potrivit „The Financial Times”, efectele directivei lui Xi ar urma să se producă în baza unei politici confidențiale, supranumite „3-5-2”, care prevede ca 30% din aceste eliminări și înlocuiri informatice să aibă loc în decursul lui 2020, 50% în 2021 şi 20% în 2022.

Provocare pentru chinezi

Înlocuirea de software și componente hardware străine într-un interval atât de scurt se anunță însă extrem de dificilă pentru Beijing, în condițiile în care cea mai mare parte a produselor informatice sunt dezvoltate pentru sisteme de operare americane, precum „Windows” pentru „Microsoft”. Deși instituțiile guvernamentale din China au tendința să utilizeze computere desktop produse de compania „Lenovo”, deținută de chinezi, componentele acestor dipozitive, inclusiv cipurile procesoarelor și hard discurile, sunt fabricate de companii americane. În luna mai, ziarul chinez „Global Times” susținea însă că încetarea colaborării dintre „Huawei” și firmele americane nu va fi fatală pentru gigantul din domeniul telecomunicațiilor, deoarece compania din China a anticipat „acest conflict” cu ani în urmă și poate dezvolta propriul microcip.

Eliminarea serviciilor tehnice pentru «Huawei» va fi un punct de cotitură pentru cercetarea, dezvoltarea și utilizarea cipurilor din China”.

Hu Xijin, editor la „Global Times”

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri