Jurnalul.ro Ştiri Externe Goran Bregovic a primit interdicţie de intrare pe teritoriul Republicii Moldova

Goran Bregovic a primit interdicţie de intrare pe teritoriul Republicii Moldova

de Redacția Jurnalul    |   

Compozitorului sârbo-croat Goran Bregovic i-a fost refuzată duminică, din raţiuni de securitate, intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, ale cărei autorităţi şi-au înăsprit controalele la frontieră după declanşarea războiului în Ucraina, informează AFP.

Potrivit presei locale, opiniile pro-ruse ale muzicianului au jucat cel mai probabil un rol în luarea acestei decizii, în contextul în care starul sârbo-croat, în vârstă de 73 de ani, "a susţinut în mod deschis anexarea Peninsulei Crimeea", unde a susţinut un concert în martie 2015, precum şi "invadarea Ucrainei".

"Ne pare rău să vă anunţăm că Goran Bregovic şi trupa lui nu vor putea să cânte în această seară, din motive care nu ţin de organizatori sau de artişti", au anunţat organizatorii Festivalului Muzical din Gustar, o localitate situată în partea central-estică a Republicii Moldova, la o distanţă de o oră de mers cu maşina faţă de Chişinău.

"Din păcate, nu le-a fost permisă intrarea în Republica Moldova, deşi aterizaseră deja pe Aeroportul Internaţional din Chişinău", au adăugat organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.

Într-un mesaj publicat de organizatori, Goran Bregovic s-a declarat "foarte dezamăgit" din cauza acestei interdicţii "fără nicio explicaţie oficială".

"Susţin turnee extinse alături de muzicienii mei în toată Europa şi nu am întâmpinat niciodată dificultăţi", a adăugat el.

Grupul ucrainean Kalush Orchestra, câştigătorul ediţiei din 2022 a concursului Eurovision, s-a aflat în programul de duminică al Festivalului Gustar.

Într-un comunicat, Poliţia de frontieră din Republica Moldova a explicat că "a refuzat accesul pentru 29 de cetăţeni străini", inclusiv pentru Goran Bregovic, "în decursul ultimelor 24 de ore".

"Organizatorii au fost informaţi în avans despre această interdicţie, adoptată încă din 2022" în contextul "măsurilor de securitate" decise în cooperare cu serviciile de informaţii şi cu partenerii internaţionali, a subliniat Poliţia de frontieră.

Autorităţile din Republica Moldova au decretat stare de alertă pe fundalul tensiunilor sporite cu Federaţia Rusă, acuzată că doreşte să destabilizeze guvernul pro-european de la Chişinău pentru a instala un guvern favorabil Kremlinului.

Goran Bregovic, născut la Sarajevo în 1950 dintr-un tată sârb şi o mamă croată, a fost un star rock în fosta Iugoslavie în anii 1970-1980, când a fost liderul grupului Bijelo Dugme.

Apoi, chitaristul s-a orientat spre cariera de compozitor şi a creat coloanele sonore ale mai multor filme regizate de Emir Kusturica, precum "Vremea ţiganilor" (1988) şi "Underground" (1995), precum şi coloana sonoră a lungmetrajului "Regina Margot", regizat de cineastul francez Patrice Chereau în 1994.

Potrivit site-ului deschide.md, Goran Bregovic a susţinut în mod deschis ocuparea Peninsulei Crimeea, în 2014, dar şi invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022. Pe numele muzicianului au fost deja emise interdicţii de intrare în Ucraina şi Polonia. Anterior, autorităţile de la Chişinău au declarat că persoanele publice care fac apel la război, discordie şi ură sunt indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova.

Conform aceluiaşi portal de ştiri online, Ministerul de Externe al Serbiei a cerut explicaţii de la autorităţile de la Chişinău. Potrivit ministrului de externe sârb, Ivica Dacic, situaţia respectivă "nu corespunde relaţiilor tradiţionale de prietenie" dintre cele două state.

Într-o declaraţie făcută pentru agenţia de presă Tanjug, Ivica Dacic a precizat că interdicţia de intrare în Republica Moldova aplicată muzicianului Goran Bregovic a fost percepută de societatea sârbă într-un mod negativ. 

 

Subiecte în articol: goran bregovic
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri