Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Grăsimea de pe burtă: cel mai periculos dușman al sănătății 

Grăsimea de pe burtă: cel mai periculos dușman al sănătății 

de Florian Saiu    |   

Pentru că există atât de multe legături între grăsimea corporală și mecanismele de apărare a sănătății, există numeroase oportunități și amenințări când vine vorba despre sănătate. Să le cunoaștem!

„Oportunitatea constă în faptul că îți poți consolida mecanismele de apărare și le poți folosi pentru a controla grăsimea în exces. Poți chiar angrena grăsimea ca pe un aliat pentru stimularea acestor mecanisme. Amenințarea este că faptul că grăsimea în exces poate afecta aceleași mecanisme de apărare, făcându-ne mai vulnerabil la îmbolnăviri”, evidenția dr. William W. Li în studiul „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024).

Nu te încrede în aparențe!

„Chiar dacă obiectivul tău este acela de a vedea mai puțină grăsime în oglindă atunci când ieși din duș, un motiv și mai important pentru reducerea grăsimii corporale în exces este acela de a diminua distrugerile pe care le produce în corp, acolo unde nu sunt vizibile cu ochiul liber. Ideea principală este că, atunci când vorbim despre grăsimea corporală, nu poți să te încrezi în aparențe. Bărbia dublă, grăsimea din jurul trunchiului, din talie și din jurul coapselor sunt evidente. Dar persoanele suple pot avea și ele cantități nesănătoase de grăsime corporală îndesate în statura lor subțire, precum umplutura îndesată într-un curcan mic”, mai menționa dr. William W. Li.

Atenție la capcanele supleții!

Adică? „Nu vei putea vedea grăsimea, dar dezastrul pe care îl produce se poate manifesta sub formă de hipertensiune arterială, colesterol ridicat și glicemie preprandială ridicată. Este vital să devii conștient de sănătatea internă și să înțelegi cum este ea afectată de o cantitate excesivă de grăsime. Analizele de sânge pot fi revelatoare. Multe persoane care nu sunt supraponderale și chiar cele care sunt suple aud că doctorii le spun că suferă de hipertensiune arterială, iar testele de laborator indică un nivel ridicat al colesterolului, al trigliceridelor și glicemie ridicată. Acestea sunt semnale metabolice de avertisment că undeva în organism pândește grăsimea în exces”.

Infiltrații în sâni și în testicule

În completare: „Cel mai periculos tip de grăsime este cea ascunsă între faldurile abdomenului, înfășurată în jurul organelor, precum coca, strângând organele într-o mare îmbrățișare. Acest gen de grăsime se numește grăsime viscerală și reprezintă un risc mai mare pentru sănătate decât grăsimea subcutanată - grăsimea flască ce se acumulează vizibil sub piele. Grăsimea viscerală înconjoară rinichii, intestinele și chiar inima precum o mănușă. Ea se poate infiltra în sâni, dacă ești femeie și poate înfășura testiculele și prostata, dacă ești bărbat. Persoanele normoponderale pot trăi cu grăsime viscerală, care plutește ascunsă în interiorul corpului, și nu devin conștiente de ea decât atunci când se produce un dezastru din perspectiva sănătății”.

Citokinele

Un avertisment: „Bătălia împotriva grăsimii în exces nu înseamnă doar vanitate. Este o luptă pentru sănătate și, pentru unii, poate fi chiar o luptă pentru propria viață. O cantitate excesivă de grăsime viscerală este foarte periculoasă. Ea eliberează semnale chimice denumite citokine, care provoacă inflamație și dereglează complet metabolismul. Cantitățile excesive din acest tip de grăsime cresc riscul de boli cardiace, atac vascular cerebral, diabet, boala Alzheimer și chiar cancer”.

Hiperinsulinemia

În încheiere: „Un studiu realizat de Colegiul Medical Weill Cornell și Centrul pentru Cancer Sloan Kettering din New York a analizat țesut mamar prelevat de la femeile care au suferit o operație de diminuare a sânilor și a descoperit că grăsimea inflamatoare era prezentă în sânii a 35% dintre femeile normoponderale. Inflamația cronică din grăsimea viscerală crește valoarea hormonului insulină din sânge, o boală cunoscută drept hiperinsulinemie. Aceasta este un semn clar al unei dereglări metabolice”.

„Cel mai periculos tip de grăsime este cea ascunsă între faldurile abdomenului, înfășurată în jurul organelor, precum coca, strângând organele într-o mare îmbrățișare”, dr. William W. Li

„Grăsimea viscerală înconjoară rinichii, intestinele și chiar inima precum o mănușă. Ea se poate infiltra în sâni, dacă ești femeie și poate înfășura testiculele și prostata, dacă ești bărbat”, dr. William W. Li

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: grasime burta dușman sanatate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri