Jurnalul.ro Ştiri Observator Gripa aviară se extinde. Boala devine un risc serios pe tot parcursul anului

Gripa aviară se extinde. Boala devine un risc serios pe tot parcursul anului

de Redacția Jurnalul    |   

Gripa aviară a ajuns în noi colțuri ale lumii și a devenit endemică pentru prima dată la unele păsări sălbatice care transmit virusul la păsările de curte. Veterinarii avertizează că boala devine un risc serios pe tot parcursul anului, nu doar în anumite perioade.

Reuters a vorbit cu peste 20 de experți și fermieri de pe patru continente, care au declarat că prevalența virusului în mediul sălbatic arată că focarele record nu se vor diminua curând în fermele de păsări de curte, sporind amenințările la adresa aprovizionării cu alimente a lumii. Aceștia au avertizat că fermierii trebuie să privească boala ca pe un risc serios pe tot parcursul anului, în loc să își concentreze eforturile de prevenire în timpul sezonului de migrație de primăvară a păsărilor sălbatice.

Focarele au continuat să apară în America de Nord și de Sud, Europa, Asia și Africa, fără a fi învinse de canicula de vară sau de valurile de frig din timpul iernii.

Prețul ouălor a bătut noi recorduri după ce boala a exterminat zeci de milioane de găini.

Păsările sălbatice sunt principalele responsabile pentru răspândirea virusului, potrivit experților. Păsările de apă, precum rațele, pot purta boala fără să moară și o pot introduce la păsările de curte prin fecale contaminate, salivă și alte mijloace.

În Statele Unite, Rose Acre Farms, al doilea mare producător de ouă, a pierdut anul trecut aproximativ 1,5 milioane de găini la o unitate de producție din Guthrie County, Iowa, chiar dacă oricine intra în hambare era obligat să facă mai întâi un duș pentru a elimina orice urmă de virus, a declarat directorul executiv Marcus Rust.

O fermă a unei companii din Weld County, Colorado, a fost infectată de două ori în decurs de aproximativ șase luni, ucigând peste 3 milioane de pui, a declarat Rust. El crede că vântul a adus virusul de pe câmpurile din apropiere, unde gâștele își făceau nevoile.

Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Japonia se numără printre țările care au suferit pierderi record de păsări de curte în ultimul an.

"Gripa aviară apare chiar și într-o fermă avicolă nouă, cu echipamente moderne și fără ferestre, așa că tot ce am putut face acum este să ne rugăm lui Dumnezeu să evite o epidemie", a declarat Shigeo Inaba, care crește pui în prefectura Ibaraki, în apropiere de Tokyo.

Păsările de curte din emisfera nordică erau considerate anterior ca fiind cel mai expuse riscului atunci când păsările sălbatice sunt active în timpul migrației de primăvară. Nivelurile în creștere ale virusului la o gamă largă de păsări acvatice și alte păsări sălbatice înseamnă că păsările de curte se confruntă acum cu riscuri ridicate pe tot parcursul anului, au declarat experții.

Virusul este de obicei mortal pentru păsările de curte, iar efective întregi sunt sacrificate atunci când chiar și o singură pasăre este testată pozitiv.

Vaccinările nu sunt o soluție simplă: ele pot reduce, dar nu și elimina amenințarea reprezentată de virus.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: gripa aviara fermieri
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri