Având în vedere numărul crescut de cazuri de infecţii respiratorii înregistrate în această perioadă, comparativ cu anul trecut, se anticipează un sezon gripal “mai precoce” în acest an, a declarat, ieri, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila. Pe de altă parte, numărul vaccinurilor puse la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii este prea mic.
Prezent la dezbaterea “Vaccinarea - prioritate de sănătate publică şi posibilă temă de siguranţă naţională”, organizată ieri la Palatul Parlamentului, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, care este şi membru al Biroului regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a precizat că, deocamdată, încă nu au fost izolate primele tulpini de virus gripal, “însă, totdeauna atunci când se intensifică circulaţia virusurilor care produc infecţii respiratorii, de multe ori putem să anticipăm şi un sezon gripal mai precoce”. Potrivit acestuia, este benefică începerea timpurie a campaniei de vaccinare antigripală, aceasta fiind şi recomandarea OMS. “Dacă începem mai devreme, atunci avem şi şansa unei acoperiri vaccinale mai bune, deoarece, cu siguranţă, oamenii vor apela la acest vaccin până la sfârşitul anului sau chiar şi în prima lună a anului viitor, în funcţie şi de contextul epidemiologic”, a adăugat Rafila.
Deocamdată, însă, campania de imunizare gratuită a Ministerului Sănătăţii încă nu a început. Doar o mică parte a Direcţiilor de Sănătate Publică au primit dozele de ser antigripal şi au început distribuirea acestora către cabinetele medicilor. Mai mult, medicii de familie spun că cele 350.000 de doze repartizate în întreaga ţară sunt total insuficiente. Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, în săptămâna 3-9 octombrie numărul de infecţii respiratorii acute (gripă clinică neconfirmată, IACRS şi pneumonii), înregistrate la nivel naţional, a fost de 71.812, cu 37,4% mai mare faţă de cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (52.258 de cazuri).