Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul a adăugat trei noi stațiuni turistice de interes local

Guvernul a adăugat trei noi stațiuni turistice de interes local

Localitățile Bala (jud. Mehedinți), Beiuș (jud. Bihor) și Mădăraș (jud. Bihor) au fost atestate ca staţiuni turistice de interes local printr-o hotărâre de Guvern emisă în ședința de vineri, scrie Mediafax

Comuna Bala, județul Mehedinți este o veche așezare, atestată documentar încă din vremea lui Mircea cel Bătrân, din 10 iunie 1415. Datorită izvoarelor mezotermale slab sulfuroase oligometalice și a nămolului sapropelic, a obținut în urmă cu patru ani statutul de stațiune balneoclimaterică. Bala este inclusă în Ruta Națională a Orașelor și Stațiunilor Balneare Istorice din România. Printre principalele obiective turistice din comuna Bala se numără Biserica din Bala de Jos, Biserica de Lemn din Comănești, Biserica din Crainici, Biserica de Lemn din Dâlma, Casa-Muzeu Petre Scurtu, Castrul roman Cârșu, Dealurile „Mormântul Jidovului”, Moara de apă de la Molani, Râpa Dracului, Stațiunea Bala Băi și ruinele tunelului Bejna de la Rudina.

Municipiul Beiuș, județul Bihor dispune de factori naturali de cură, precum apa geotermală și bioclimatul. Principalele locuri în care turiștii se pot recrea sunt cele două piscine publice și ștrandul termal, parcurile amenajate, zona centrală a orașului și zona Văii Nimăiești, unde ambele maluri au fost amenajate ca loc de promenadă. În Beiuș se pot practica turismul de agrement, turismul cultural-istoric, dar și de tranzit. Printre cele mai importante obiective de interes cultural se numără Muzeul Municipal de Istorie și Etnografie, Monumentul Martirilor Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, Bustul lui Avram Iancu sau Biserica Ortodoxă din centrul orașului.

Comuna Mădăraș, județul Bihor este cunoscută pentru subsolul bogat în apă geotermală. Cei care vizitează localitatea, pe lângă turismul curativ și de relaxare, se pot bucura și de turismul cultural-istoric, de tranzit, de agrement și recreere, fie de turismul de vânătoare și pescuitul sportiv, ori să își creeze experiențe unice prin intermediul turismului rural, agroturismului, turismului religios, dar și gastronomic, care se află într-o faza incipientă de dezvoltare în comună. Se remarcă, astfel, obiective turistice precum Monumentul eroilor și Biserica Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului” din Homorog, Biserica din Ianoșda, Muzeul de icoane din Homorog, Ștrandul Termal Mădăraș, Balta Mărțihaz sau Pădurea Rădvani.

Până la acest moment, în România sunt atestate 52 de stațiuni turistice de interes național și 90 de interes local.

 

 

Subiecte în articol: stațiuni turistice
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri