Jurnalul.ro Ştiri Externe Hackerii ruși atacă în forță Planeta

Hackerii ruși atacă în forță Planeta

de Şerban Mihăilă    |   

Sponsorizați de Moscova, hackerii ruși atacă milioane de dispozitive din întreaga lume, încercând să spioneze, să sustragă informații și să construiască rețele pentru viitoare lovituri cibernetice devastatoare, au dezvăluit Statele Unite și Marea Britanie, într-un avertisment comun, fără precedent, adresat publicului general, autorităților și, nu în ultimul rând, mediului de afaceri.

Centrul naţional britanic pentru securitate cibernetică, poliţia federală americană (FBI) şi Ministerul Securităţii Interne din SUA au difuzat un comunicat comun, în care acuză Rusia de „activitate cibernetică răuvoitoare” contra „guvernelor şi organizaţiilor din sectorul privat, furnizorilor de infrastructuri cruciale şi a celor ce asigură accesul la Internet”. Conform autorităților americane și britanice, timp de mai multe luni, hackerii sponsorizați de Moscova au reuşit să acceseze sistemele informatice ale unui mare număr de organizaţii, de la furnizori de Internet, până la companii ce oferă servicii esenţiale pentru un stat, cum ar fi energia, transportul sau sănătatea. Citat de ziarul britanic „The Independent”, directorul executiv al Centrului Național pentru Securitate Cibernetică din Marea Britanie, Ciaran Martin, a declarat că Rusia este „cel mai capabil adversar ostil din cyberspațiu”. El a adăugat că toate atacurile descoperite și semnalate de serviciile de securitate americane au afectat direct Regatul Unit, inclusiv „intruziunile” din sectorul energetic. „Sunt vizate milioane de dispozitive informatice din întreaga lume, în încercarea de preluare a controlului asupra conectivității”, a spus Martin, adăugând că între „ținte” figurează, probabil, zeci de mii de computere din locuințele britanicilor, care ar putea fi utilizate apoi în „operațiuni de amploare”. Serviciile de securitate britanice nu știu cu exactitate ordinul de mărime al atacurilor cibernetice sponsorizate de Rusia, în care hackerii utilizează routerele ce conectează locuințele și birourile la Internet pentru a obține informațiile transmise prin acestea, adunând parole și date, în vederea unei acțiuni ulterioare de anvergură. Martin susține că hackerii atacă direct guvernul de la Londra, dar și servicii naționale vitale, precum Sistemul Național de Sănătate, acolo unde atacul informatic nord-coreean „WannaCry”, de anul trecut, a demonstrat deja efectul devastator al unui război cibernetic. Serviciile britanice îi urmăresc de peste 20 de ani pe hackerii ruși, însă pericolul reprezentat de aceștia a devenit extrem de mare, după presupusul amestec al Moscovei în alegerile din alte state, penele de curent din Ucraina și incidentele de tip „ransomware”.

Scopul acestor atacuri poate fi spionajul și furtul de proprietate intelectuală. Atacurile ar putea fi utilizate în momente de tensiune”.

Ciaran Martin

 

Subiecte în articol: hackeri rusi
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri