Jurnalul.ro Sport Sporturi Handbalul, de la Cartea Recordurilor la performanțe nerecunoscute

Handbalul, de la Cartea Recordurilor la performanțe nerecunoscute

de Andreea Sumanu    |   
Istoria internaţională a acestui sport alocă spaţii importante handbalului românesc. O lume întreagă cunoaşte povestea ascensiunii României până la nivelul de campioană mondială. De altfel, Cartea Recordurilor a consemnat performanţa istorică a naţionalei masculine de handbal a României, care devenea, în 1974, prima din lume care câştiga de patru ori Campionatul Mondial. Cu toate acestea, handbalul românesc nu face excepţie când vine vorba de sporturi uitate.

Handbalul a fost şi este un sport de echipă foarte îndrăgit la noi. Imediat după lansarea oficială la Berlin, în anul 1919, a pătruns în România prin „filiera germană” (în anii 1920-1921). Încă de la început, România s-a afirmat la nivel internaţional, atât cu echipele reprezentative feminine, cât şi masculine. Între anii 1960 şi 1984, ţara noastră devine una din marile puteri ale lumii handbalistice, atât la feminin, cât şi la masculin, cucerind titluri mondiale şi medalii olimpice.

Începutul anilor 1990-2000, cu tranziţia care a adus instabilitate economică, a influenţat negativ şi activitatea handbalistică din ţara noastră. Chiar dacă în ultimii ani poziţia handbalului românesc la nivel mondial nu este cea mai bună, totuşi echipa naţională feminină reuşeşte să readucă speranţa în sufletele iubitorilor de handbal.

Handbalul masculin a decăzut
În ceea ce priveşte handbalul masculin, performanţa este una slabă, lucru care se perpetuează de mai mulţi ani. În handbalul feminin, putem vorbi de un echilibru. Echipa naţională păstrându-şi unul dintre locurile prioritare în participarea la competiţiile internaţionale, la Campionatele Europene şi la Campionatele Mondiale de Seniori şi la Tineret. Iar la Junioare, România a avut rezultate foarte bune o perioadă destul de lungă.

După Revoluţie, tineretul şi junioarele României au fost aproape în permanenţă medaliate. În schimb, handbalul masculin a decăzut după anii '90, când o mulţime de jucători care aveau valoare au fost curtaţi de echipe din Germania, Spania, Franţa şi astfel campionatul nostru a mai scăzut în valoare.

„Au dispărut pentru o perioadă unele modele, a dispărut concurenţa, gestionarea valorilor a fost deficitară şi nici spijinul acordat de oficialităţile române nu a fost pe măsura gloriei pe care a adus-o handbalul masculin în perioada de dinainte de Revoluţie. Cred că şi Federaţia are o vină aici, pentru că nu a gestionat creşterea şi dezvoltarea elementelor tinere. A fost poate şi un pic de lipsă de orientare în creşterea, depistarea şi formarea tinerilor de mare perspectivă. De asemenea, faptul că nu se aleg cum trebuie valorile nu ajută la dezvoltarea handbalului la ora actuală”, spune cu regret Remus Drăgănescu, fost vicepreşedinte şi director tehnic al Federaţiei Române de Handbal.

Am fost campioni mondiali în '64, la handbal în 11

Când vine vorba de soluţii, aproape toţi reprezentanţii sporturilor uitate ale României o spus la unison: trebuie rein troduse disciplinele sportive în şcoli. Iar handbalul nu face excepţie. În anii '65, '75 sau '80, acesta era un sport naţional. Se juca în toate satele, în toate comunele, în toate întreprinderile. Prin faptul că în anii '64 echipa noastră a adus titlul de campioană mondială, el s-a răspândit foarte mult şi a avut mare succes. Drumul la masculin avea să fie mai greu, dar, în cele din urmă, mai fructuos. Hulite astăzi, metodele „sovietice” de antrenament şi organizare şi-au spus cuvântul. Concentrarea valorilor în câteva echipe, cantonamentele prelungite şi îmbinarea pregătirii fizice cu una intelectuală şi ideologică, inclusiv înainte de Campionatul Mondial din 1990, au făcut din România prima cvadruplă campioană mondială masculină din istorie (1961, 1964, 1970 şi 1974). Dacă la toate acestea adăugăm o mai bună finanţare şi expunere, rezultatele pot fi garantate.

Unde suntem acum
Naționala masculină de handbal a României a ratat calificarea în play-off-ul Campionatului Mondial din 2017, după ce a învins Austria doar cu 32-29 (15-15), în Sala Sporturilor „Lascăr Pană” din Baia Mare, într-un meci din Grupa a doua a preliminariilor. Tricolorii aveau nevoie de o victorie la patru goluri şi au fost foarte aproape de a o obține, dar au gestionat prost finalul de meci, cele două eliminări suferite în ultimele zece minute fiind decisive pentru soarta calificării. În ceea ce priveşte performanţele feminine, aici avem a treia echipă din lume. Țara noastră a câştigat medalia de bronz la Campionatul Mondial de handbal feminin care a avut loc în Danemarca, în decembrie 2015. „E o mare performanță pentru handbalul românesc.

După 10 ani vine o nouă medalie la un Campionat Mondial, chiar dacă e de bronz şi nu de argint, ca atunci. La plecare, ne gândeam că cel mai bine era să prindem un loc bun pentru Jocurile Olimpice. Acest loc 3 este foarte meritat, după un joc foarte bun. Sunt mândră să joc alături de aceste fete, de antrenori, de toți cei care au făcut parte din staff! Le mulțumesc din suflet şi oamenilor care au fost în tribune şi celor care au fost alături de noi indiferent de rezultate”, a declarat jucătoarea Cristina Neagu.

România a încheiat astfel un Campionat Mondial excelent cu o victorie superbă în faţa Poloniei.

Este prima medalie obţinută de naţionala feminină la CM după un deceniu. Precedenta fusese argintul, în 2005, după un ultim act pierdut în faţa Rusiei.

Când ne amintim de legende?
Handbalistele românce au fost premiate de Dacian Cioloş după câştigarea bronzului la Mondiale. Fiecare jucătoare a primit 60.000 de lei. „România a demonstrat că este un nume în handbalul internaţional. Eu sunt convins că veţi merge mai departe la JO si veţi veni cu rezultate cât mai bune. Felicitări pentru toată echipa şi pentru titlul de golgheter al CM obţinut de Cristina Neagu. Vă mulţumesc pentru tot ceea ce ne-aţi oferit”, a precizat Dacian Cioloş.
Premierul a mai spus că Guvernul susţine performanţa sportivă, dar, pentru ca anii următori să existe rezultate bune, este nevoie ca sportul de masă să fie sprijinit, de asemenea.

În 1956, țara noastră a obținut primul titlu mondial, la feminin, câştigat chiar în faţa echipei Germaniei (pe vremea când handbalul se juca încă în unsprezece, în aer liber). Următorul succes al româncelor a fost în 1962, când au câştigat din nou titlul mondial, de data aceasta în sală, în echipe de câte şapte.

Performanţele României la handbal sub egida IHF
l Campioană mondială la feminin handball în 11: 1956 şi 1960
l Campioană mondială la masculin: 1961, 1964, 1970, 1974
l Campioană mondială la feminin: 1962
l Medalii de argint la CM feminin: 1973 şi 2005
l Medalii de argint la JO masculin: 1976
l Medalii de bronz la CM masculin: 1967 şi 1990
l Medalie de bronz la CM feminin: 2015
l Medalii de bronz la JO masculin: 1972, 1980 şi 1984
l Semifinalistă la CM feminin: 1971, 1975, 1993, 1999 şi 2007
l Semifinalistă la JO feminin: 1976

În ultimii ani, performanţele sportivilor români au fost răsplătite de Guvern, însă sumele alocate nu au rezolvat problemele existente. Tot mai multe sporturi au rămas astăzi umbra a ceea ce au fost cândva.

Cristina Neagu a câștigat titlul de golgheter al Campionatului Mondial din decembre 2015, iar după disputarea finalei dintre Norvegia și Olanda, 31-23, a fost desemnată cea mai bună jucătoare a turneului. Cristina Neagu face parte și din echipa ideală a competiției, alături de ea fiind selecționată și căpitanul României, Valentina Ardean Elisei, pe postul de extremă stânga.

Ţara noastră a încheiat un Campionat Mondial excelent cu o victorie superbă în faţa Poloniei, cu scorul de 31-22, în finala mică a competiţiei. Este prima medalie obţinută de naţionala feminină la CM după un deceniu. Precedenta fusese argintul, în 2005, după un ultim act pierdut î n faţa Rusiei. Până acum, „tricolorele” nu au reuşit niciodată să câştige o finală mică la CM.
 

Subiecte în articol: handbal
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri