Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Primul bolnav vindecat de HIV a murit. El a fost răpus de o altă afecțiune

Primul bolnav vindecat de HIV a murit. El a fost răpus de o altă afecțiune

Prima persoană din lume care s-a vindecat de Sindromul Imunodeficienței Umane (HIV) a murit de leucemie mieloidă acută. Americanul Timothy Ray Brown a scăpat de virus datorită unui transplant de măduvă, relatează Reuters.

"Cu mare tristeţe vă anunţ că Timothy a murit în această după amiază, înconjurat de prietenii săi şi de mine, după 5 luni de luptă cu leucemia", a scris pe Facebook, partenerul său, Tim Hoeffgen.

El a devenit cunoscut ca "pacientul din Berlin" în 2007, când a scăpat de virus. Cazul său a dat speranțe multor medici și bolnavi. El a fost diagnosticat cu HIV în 1995, când locuia la Berlin. Tratamentul efectuat de medicul german Gero Huettler a implicat proceduri riscante care i-au afectat sistemul imunitar, la care s-a adăugat transplantul de celule stem, cu o mutație genetică CCR5. Aceasta există în mod natural la unele persoane nord-europene, ceea ce le face rezistente la infecarea cu HIV. 

"Le datorăm recunoștință lui Timothy şi doctorului său, Gero Huetter, pentru că le-au oferit oamenilor de ştiinţă oportunitatea de a înțelege că vindecarea de HIV este posibilă", a declarat Adeeba Kamarulzaman, profesor de medicină şi boli infecţioase la Universitatea Malaya, și președintele International AIDS Society. 

Tratamentul lui Brown a fost însă scump și riscant, motiv pentru care mulți specialiști au declarat că nu va putea fi folosit în mod uzual pentru vindecarea bolnavilor, întrucât ar putea muri în timpul procedurilor. 

După ce s-a îmbolnăvit de leucemie, Brown a dezvoltat metastaze la nivelul măduvei spinării și a creierului, fiind internat la un centru de îngrijire paliativă din Palm Springs, California.

La ora actuală există circa 37 de milioane de oameni infectați cu HIV, iar SIDA a provocat decesul a 35 de milioane de persoane.

Cu toate astea, în prezent există tratamente antiretrovirale eficiente împotriva avestui virus.

Există și un al doilea bolnav de HIV, cunoscut ca fiind  "pacientul de la Londra", care a efectuat același transplant de măduvă, în 2016. Adam Castillejo și-a dezvăluit identitatea abia în acest an. 

"Deşi cazurile lui Timothy şi Adam nu reprezintă o strategie viabilă la scară largă pentru tratarea HIV, ele fiind însă momente de importanţă maximă în lupta pentru găsirea unui tratament care să vindece HIV", a declarat Sharon Lewin, profesor şi specialist în HIV la Institutul australian Doherty.

 

Subiecte în articol: hiv sida timothy brown
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri