Jurnalul.ro Ştiri Externe Huawei pleacă la război împotriva SUA

Huawei pleacă la război împotriva SUA

de Şerban Mihăilă    |   

Huawei, gigantul mondial în domeniul echipamentelor de telecomunicații, a dat în judecată administrația americană, atacând o lege care interzice agențiilor federale să utilizeze produsele companiei chineze. Potrivit Huawei,  SUA nu au oferit nicio dovadă în sprijinul legii „neconstituționale”, care-i restricționează afacerile pe teritoriul american. În același timp, conducerea companiei respinge ferm că ar avea vreo legătură cu guvernul de la Beijing. 

Statele Unite au restricționat utilizarea produselor Huawei, invocând motive legate de securitatea națională. Mai mult, administrația de la Washington a făcut un lobby intens în rândul aliaților ei pentru a pune într-o lumină proastă compania chineză, susținând că tehnologiile folosite de producătorul de echipamente de telecomunicații și smartphone-uri constituie o amenințare la adresa securității mondiale. Câteva state, între care Australia și Noua Zeelandă, au interzis deja companiilor de telecomunicații să utilizeze echipamente Huawei în rețelele mobile 5G, invocând rațiuni de securitate. „Congresul SUA nu a reușit până acum să furnizeze vreo dovadă care să justifice restricțiile impuse produselor Huawei (…) Această interdicție nu este doar ilegală, ci și restricționează Huawei, nepermițându-i să se implice într-o concurență loială și afectându-i astfel, în cele din urmă, și pe consumatorii din SUA”, a declarat vicepreședintele Huawei, Guo Ping, citat de BBC, într-o conferință de presă organizată la sediul companiei, în orașul chinez Shenzen. În momentul de față, Huawei este un jucător-cheie în lansarea globală a rețelelor wireless super-rapide 5G, iar smartphone-urile sale rivalizează cu cele produse de „Apple” și „Samsung”. În același timp, Ping a acuzat guvernul SUA că induce în eroare publicul și, de asemenea, că piratează serverele Huawei. El a respins apoi categoric acuzațiile în privința unei presupuse legături între compania sa și guvernul de la Beijing. Huawei „nu este deținută, controlată și influențată” de către guvernul chinez, a spus el. Compania s-a adresat unei instanțe federale din statul Texas, atacând constituționalitatea unei secțiuni din Legea Autorizării pentru Apărarea Națională, promulgată de președintele american, Donald Trump, anul trecut. Legea interzice instituțiilor federale și furnizorilor acestora să utilizeze produse și servicii oferite de Huawei.

Acuzații de spionaj

Statele Unite susțin că o lege adoptată în China, în 2017, obligă companiile să colaboreze cu serviciile de informații. În acest fel, Partidul Comunist Chinez ar putea folosi Huawei pentru a spiona sau pentru a perturba următoarea generație de rețele mobile. Procesul continuă seria confruntărilor dintre SUA și China, care și-au aplicat reciproc, anul trecut, tarife comerciale în valoare de miliarde de dolari. Mai mult, la sfârșitul lui 2018, directoarea financiară a Huawei, Meng Wanzhou, fiica fondatorului companiei, a fost arestată în Canada, la solicitarea SUA. Ea a fost reținută pe baza unor suspiciuni de fraudă și pentru presupusa încălcare a sancțiunilor impuse Iranului de către americani, riscând extrădarea în SUA.

SUA sunt preocupate de expansiunea Huawei în state membre NATO din Europa Centrală şi de Est. România nu utilizează echipamente Huawei în infrastructura Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Subiecte în articol: Huawei
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri