Jurnalul.ro Ştiri Locale Hunedoara: Drumul spre cetatea Sarmizegetusa Regia a fost afectat de o furtună violentă

Hunedoara: Drumul spre cetatea Sarmizegetusa Regia a fost afectat de o furtună violentă

Drumul judeţean care urcă spre cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, a fost afectat de torenţi în mai multe locuri, după ce o ploaie torenţială a căzut în zonă, duminică seara, iar apa a antrenat lemne şi bolovani ce au ajuns pe carosabil.

Din acest motiv, accesul cu autovehiculele spre cetate a fost restricţionat pe ultimii 3 kilometri de drum, de la Valea Albă spre Sarmizegetusa Regia, însă turiştii pot ajunge la situl istoric dacă decid să meargă pe jos.

"A fost o furtună extrem de violentă. A plouat foarte puternic. Aşa ceva nu am văzut în ultimii 20 de ani. Apa s-a scurs de pe mai mulţi versanţi şi a antrenat pe drum lemne, bolovani. Nu mi-a venit să cred că natura poate face aşa ceva", a declarat luni, pentru AGERPRES, administratorul sitului de la Sarmizegetusa Regia, Vladimir Brilinsky.

Potrivit acestuia, drumul este "rupt'' în şase locuri, iar în altele apa a afectat malurile de susţinere. În două locuri apa a săpat pe sub infrastructura drumului judeţean, motiv pentru care accesul autovehiculelor a fost restricţionat de la clădirea administraţiei, în zona Valea Albă, spre situl istoric.

O comisie formată din specialişti ai Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara s-a deplasat luni în Munţii Orăştiei pentru a evalua starea drumului judeţean 705A, care duce din localitatea Costeşti spre cetatea Sarmizegetusa Regia. Specialiştii vor decide ce lucrări sunt necesare şi dacă accesul autovehiculelor va mai fi permis pe ultimii trei kilometri de drum.

"Situl este deschis pentru turişti. Se poate merge 2,5-3 kilometri pe jos. Nu mă pot pronunţa pentru rezistenţa drumului la maşini. Este săpat pe dedesupt şi trebuie evaluat", a explicat Brilinsky.

Drumul spre cetatea dacică Sarmizegetusa Regia a fost deschis oficial la sfârşitul lunii mai şi are o lungime de 19 kilometri, carosabilul fiind acoperit cu asfalt. Drumul urcă până la circa 850 de metri de poarta de intrare în cetate. Ultima porţiune a fost pavată cu dale de andezit, motiv pentru care accesul turiştilor pe acest tronson este permis doar pe jos.

Modernizarea drumului dintre localitatea Costeşti şi cetatea Sarmizegetusa Regia a început în luna august 2015 şi a costat 18,2 milioane lei, fonduri obţinute în cadrul Programului Operaţional Regional POR 2007-2013.

AGERPRES

Subiecte în articol: Sarmizegetusa Regia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri