La aproape patru ani de când orașul Iași era zguduit de o explozie, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași au decis clasarea dosarului în care se faceau cercetări pentru ucidere din culpă şi distrugere din culpă.
Pe 1 august 2016, un bloc de pe strada Văscăuţeanu a sărit în aer, după o acumulare de gaz în subsolul blocului, iar doi oameni şi-au pierdut viaţa. Un dosar penal a fost deschis încă din acea noapte. În vara anului trecut, procurorii anunţau că firma ce distribuie gaz era inculpată în dosar, iar şase angajaţi erau suspecţi. Acum, totul a fost clasat, decizia însă nu este definitivă.
Roxana Amariei este unul dintre avocaţii ce îi reprezintă pe unii dintre locatarii blocului CL2 de pe strada Văscăuţeanu din Iaşi. În urmă cu câteva zile, a primit de la procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi o hârtie prin care era anunţată că dosarul în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă şi distrugere din culpă a fost clasat. Avocata spune că expertiza INSEMEX arată că explozia a pornit de la acumularea de gaze şi că au existat două găuri în teava de gaz a străzii, pe unde gazul s-a scurs către subsolul blocului.
Potrivit motivării procurorului de caz, faptele nu au fost săvârşite sub forma de vinovăţie prevăzută de legea penală, iar anchetatorii susţin că reprezentanţii companiei şi-au făcut treaba înainte de explozie.
„În motivare s-a reţinut că au fost organizate reviziile la reţeaua de distribuţie de gaze naturale de pe strada Theodor Văşcăuţeanu din Iaşi la intervale de maximum doi ani, potrivit normelor tehnice în vigoare şi au fost efectuate activităţi lunare de testare a pierderilor de gaze cu aparatura corespunzătoare la instalaţiile de gaze naturale din zona respectivă, ultima verificare în acest sens având loc cu trei săptămâni înainte de producerea evenimentului cercetat”, a spus prim procurorul adjunct de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, Ioana Gâmbuță.
Decizia procurorilor i-a luat prin surprindere pe locatarii blocului.
„S-a realizat şi un raport de expertiză criminalistică în urma căreia s-a constatat că cele două orifcii au fost produse de intervenţia umană, dar solicitându-se Institutului Naţional de Cercetare- Direcţia Dezvoltare în Sudură un punct de vedere cu privire la vechimea producerii acestor orificii, s-a comunicat un răspuns conform căruia nu se poate stabili această vechime a producerii orificiilor, motiv pentru care Parchetul a concluzionat că, în condiţiile în care nu pot fi identificate persoanele care ar fi putut produce aceste orificii, nu se impune atragerea răspunderii penale. Este o soluţie surprinzătoare, mai ales raportat la numărul limitat de acte de cercetare care a fost realizat după momentul transformării societăţii Deglaz Grid S.A. în inculpat în acest dosar”, a precizat avocatul Roxana Amariei.
(sursa: Mediafax)