Israelul consideră Ierusalimul drept capitala sa indivizibilă, în timp ce palestinienii vor ca partea de est a orașului să devină capitala viitorului lor stat. Recent, Jared Kushner, ginerele evreu al președintelui Trump și emisar al SUA pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, a făcut un anunț care aruncă în aer lumea arabă.
Președintele american este pe punctul de a lua o decizie în privința mutării ambasadei SUA din Tel Aviv, în Ierusalim, a declarat Jared Kushner, la sfârșitul săptămânii trecute. Această „mișcare” figurase între promisiunile electorale spectaculoase făcute de Trump în timpul campaniei sale pentru Casa Albă. Cu doar câteva zile înainte de anunțul lui Kushner, vicepreşedintele american, Mike Pence, afirma, la rândul său, că Donald Trump „se gândeşte în mod activ când şi cum” să mute sediul ambasadei SUA din Tel Aviv, în Ierusalim. La începutul lunii iunie, Casa Albă a precizat că Trump, care în repetate rânduri s-a angajat să mute ambasada în „orașul sfânt”, și-a amânat decizia cu cel puțin șase luni. La vremea respectivă, anunțul a fost primit cu satisfacție de Autoritatea Națională Palestiniană și a provocat critici virulente în Israel. Dosarul i-a fost încredințat apoi lui Kushner, însărcinat cu relansarea procesului de pace israeliano-palestinian, blocat încă din primăvara lui 2014. Un eventual transfer al misiunii diplomatice americane ar echivala cu recunoașterea implicită a Ierusalimului drept capitală a statului evreu, de către administrația de la Washington. Comunitatea internațională nu recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului și nici anexarea părții sale răsăritene, cucerită în 1967, astfel încât ambasadele străine își au sediile la Tel Aviv.
Avertismente directe pentru Casa Albă
Statutul Ierusalimului reprezintă unul dintre cele mai delicate subiecte ale crizei palestiniano-israeliene. Sprijinită de întreaga lume arabă, Autoritatea Națională Palestiniană nici nu vrea să audă de o soluție negociată a conflictului cu Israelul, în condițiile în care Ierusalimul ar deveni capitala statului evreu. „Este regretabil faptul că unii insistă asupra realizării acestui pas fără să ţină deloc seama de pericolele pe care le generează în privinţa stabilităţii Orientului Mijlociu şi a întregii lumi”, a declarat, ieri, Ahmed Abul Gheit, secretarul general al Ligii Arabe, organizaţia regională a ţărilor arabe, avertizându-l direct pe președintele Trump asupra unei posibile mutări a ambasadei SUA. În opinia lui, o asemenea decizie ar genera numeroase violențe și ar amplifica fanatismul în regiune, făcând practic imposibilă reluarea negocierilor de pace. La rândul său, mișcarea islamistă palestiniană Hamas a amenința cu reluarea „intifadei”, dacă SUA își mută sediul ambasadei. Ultima insurecție armată a Hamas, desfășurată între 2000 și 2005, s-a soldat cu moartea a 3000 de palestinieni și a 1000 de israelieni.
Potrivit BBC, este foarte posibil ca Donald Trump să anunțe miercuri că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului, însă va lăsa sediul ambasadei în Tel Aviv.