Jurnalul.ro Special Anchete Imigranții ilegali, căutați cu detectorul de CO2 în punctele de trecere a frontierei

Imigranții ilegali, căutați cu detectorul de CO2 în punctele de trecere a frontierei

de Ion Alexandru    |   

21 de detectoare de respirație urmează să intre în dotarea Poliției de Frontieră. Este vorba despre echipamente portabile pentru detecția CO2, care vor fi folosite pentru identificarea persoanelor ascunse în „volume închise” ce intenționează să treacă fraudulos frontiera de stat. Aceste detectoare vor fi livrate de compania Draeger România, cea care a dotat Poliția națională cu drug-teste. Poliția de Frontieră a achiziționat și detectoare ale substanțelor psihoactive, dar și aparate de examinare a documentelor și vizelor, însă de la alte două companii. Toate aceste achiziții au făcut obiectul unui contract-cadru a cărui valoare depășește suma de 2,6 milioane de euro.

Afacerea în cauză a fost inițiată de către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră încă de anul trecut, mai exact din data de 14 mai 2023, când instituția aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare prin care și-a manifestat intenția de a contracta echipamente portabile de control.

Potrivit anunțului de participare citat, autoritatea contractantă preciza că intenționează să încheie un contract de achiziție publică de produse vizând echipamente portabile de control, contract împărțit în trei loturi distincte.

Primul lot se referă la echipamente portabile compacte de examinare documente și vize. Al doilea lot se referă la spectografe portabile pentru detectarea și identificarea drogurilor, iar cel de-al treilea lot are în vedere aparate portabile de detecție CO2.

Pentru această achiziție, Inspectoratul General al Poliției Române a pus la bătaie un buget total estimat inițial de 16.422.710,31 de lei fără TVA, respectiv de 19.543.025,3 lei cu tot cu TVA. Mai exact, pentru primul lot, bugetul alocat a fost de 562.560 de lei fără TVA, pentru al doilea lot s-au pus la bătaie 15.588.683,31 lei fără TVA, în timp ce, pentru al treilea lot, Poliția de Frontieră a pus la dispoziție suma de 271.467 de lei fără TVA.

Loturile, adjudecate pe parcursul a doi ani

În vederea atribuirii contractului, autoritatea contractantă a organizat o licitație deschisă. Procedura a fost derulată distinct pentru fiecare lot în parte. În acest sens, la data de 30 octombrie 2023, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a încheiat, pentru primul lot, contractul numărul 445/446/2-23, la o valoare finală negociată de 465.000 de lei fără TVA, respectiv de 553.350 de lei cu TVA inclusă (112.928,6 euro). Au fost primite două oferte declarate admisibile, iar lotul a fost adjudecat de către compania SC Overlords SRL.

Pentru al doilea lot, a fost încheiat contractul având numărul 901/67 din 26 aprilie 2024, la o valoare finală negociată de 10.255.700 de lei fără TVA, respectiv de 12.204.283 de lei fără TVA (2.490.670 de euro). Pentru acest lot, s-au înscris la licitație trei operatori ale căror oferte depuse au fost constatate ca fiind admisibile, însă oferta declarată câștigătoare a fost cea depusă de către SC Metrohm Analytics România SRL.

Nu în ultimul rând, pentru cel de-al treilea lot, Inspectoratul General al Poliției Române a încheiat, la data de 27 iunie 2024, contractul numărul 177/2024, în valoare finală de 132.300 de lei fără TVA, respectiv de 157.437 de lei cu TVA inclusă (32.130 de euro), contract adjudecat de celebra companie SC Draeger România SRL.

În total, valoarea celor trei loturi atribuite se ridică la 12.915.070 de lei cu tot cu TVA, adică la 2.635.728,6  euro.

Spectografe și examinatoare de acte

Conform caietului de sarcini care a stat la baza acestei achiziții, în zona de competență, Poliția de Frontieră are ca atribuții generale, printre altele, executarea supravegherii și controlul la trecerea frontierei de stat a României, precum și combaterea migrației ilegale și a criminalității transfrontaliere în zona de competență, dat și a oricărei alte încălcări a regimului frontierei de stat. 

În acest sens, se arată că echipamentele pentru controlul documentelor se încadrează în categoria de echipamente recomandate de Catalogul Schengen actualizat – Controlul frontierelor externe. 

„În urma analizelor privind situația tehnicii specifice existente, efectuată de către structurile operative și logistice, a rezultat necesitatea completării și modernizării dotării actuale a structurilor operative teritoriale de la frontiera externă care necesită utilizarea unor astfel de echipamente”, mai susține autoritatea contractantă.

Astfel, echipamentul portabil compact de examinare documente și vize este destinat, conform documentației de atribuire, controlului preliminar în prima linie de control din punctele de trecere a frontierei, pentru depistarea falsurilor prin examinarea documentelor de călătorie și a vizelor.

Acest echipament trebuie să permită examinarea documentelor de călătorie prin intermediul unei lupe și a unor surse de lumină, atât în spectrul vizibil, în lumină ultraviolet, precum și infraroșu, folosind o lupă cu factor de mărire de minimum zece ori. Se cumpără 300 de astfel de dispozitive.

În ceea ce privește spectograful portabil pentru detectarea și identificarea drogurilor, Poliția de Frontieră arată că este vorba despre un echipament de tip spectograf portabil RAMAN, destinat controlului în linia a doua din punctele de trecere a frontierei, pentru detectarea și identificarea drogurilor. Poliția de Frontieră a cunmpărat 93 de astfel de spectografe.

Respirația va deveni inamicul celor ascunși „în bagaje”

Cel mai interesant lot al acestor achiziții este al treilea, care constă în aparate portabile de detecție CO2. În caietul de sarcini care stă la baza acestor contracte se precizează că este vorba despre un „echipament capabil a efectua măsurători ale concentrației de CO2 existentă într-un volum închis”. Acest echipament „este destinat controlului în linia întâi și în linia a doua din punctele de trecere a frontierei, în scopul detectării persoanelor care se ascund în spații închise”.

Conform autorității contractante, „având în vedere caracteristicile tehnice ale echipamentului și funcționalitățile de bază ale acestuia, detectarea unei concentrații crescute de CO2 provenite din aerul expirat de persoanele respective va asigura indicația preliminară asupra prezenței unor persoane ascunse în spațiile controlate”.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri