Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie IMM-urile româneşti, în pragul colapsului

IMM-urile româneşti, în pragul colapsului

de Giulia Anghel    |   

Radiografia IMM-urilor făcută de BERD nu arată deloc bine şi atestă lipsa clasei de mijloc. Deşi pentru români este relativ uşor să-şi înfiinţeze o firmă pe hârtie, lucrurile nu sunt la fel de simple atunci când vor să-şi dezvolte afacerea. Business-urile autohtone nu ating performanţa, majoritatea abia supravieţuiesc şi mai mult de un sfert se închid în primii cinci ani de la înfiinţare.

Deşi în cadrul întreprinderilor mici şi mijlocii lucrează două treimi din forţa de muncă din ţară, situaţia fiind comparabilă cu cea la nivel european, lucrurile stau destul de prost în privinţa rentabilităţii. IMM-urile româneşti contribuie cu 53% la PIB, faţă de media europeană de 57%. Din păcate, 96% au sub două milioane de euro cifră de afaceri.

“Ce înseamnă acest lucru? Lipseşte clasa de mijloc. Într-o economie care nu funcţionează bine, clasa de mijloc începe să se subţieze. Vorbim despre business-uri pornite de oameni cu spirit antreprenorial, care atunci când se lansează în aceste afaceri vor desigur să le crească, să le ducă la nivelul următor, pe care să le preia, eventual, copiii şi generaţiile următoare. Din păcate, aceste afaceri rămân la nivel de subzistenţă”, a explicat Daniela Marin, director de program la BERD, în cadrul Conferinţei România Durabilă - Consultanţă pentru IMM: Economia 2019 încotro?

25% din IMM-uri nu au activitate.

Infrastructura omoară afacerile

Motivele pentru care business-urile mici nu se pot dezvolta şi nu devin competitive se regăsesc în deficienţele sistemului macroeconomic. “Agenţii economici dintr-o ţară se pot dezvolta până la nivelul la care le permite infrastructura. Dacă nu avem autostrăzi, cum poate un antreprenor din estul ţării să exporte în Europa Occidentală, fiindcă ajunge la un cost care îl scoate din piaţă? Există o infrastructură care ţine mediul antreprenorial la acest nivel de subzistenţă, din păcate. Şi acesta este un tablou foarte sumbru. Doar 4% din IMM-uri au peste două milioane de euro cifră de afaceri. Este foarte grav,” a precizat reprezentantul BERD.

 

Românii nu îşi evaluează afacerea

 

Mai mult, 35% dintre IMM-uri au o durată de viaţă mai mică de cinci ani, iar 45% au capital propriu negativ. Este cauza pentru care sub 20% din aceste afaceri au acces la credite bancare. Pe lângă bani, o soluţie care ar putea ajuta IMM-urile să iasă din impas este expertiza financiară. În acest sens, BERD oferă granturi cu ajutorul cărora o firmă aflată în pragul falimentului poate deveni un business de succes.

 

Subiecte în articol: IMM colaps
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri