Jurnalul.ro Special Anchete „Românul mediu” nevaccinat dă 40% din salariu ca să aibă aceleași drepturi cu imunizații

„Românul mediu” nevaccinat dă 40% din salariu ca să aibă aceleași drepturi cu imunizații

de Ion Alexandru    |   

​​​​​​​Zece teste RT-PCR lunar, care să acopere câte 72 de ore fiecare, sau 15 teste antigen rapide autorizate oficial, care să acopere 48 de ore fiecare, obligatorii pentru persoanele nevaccinate pentru a avea acces în anumite spații publice și private reprezintă o afacere cuprinsă între 10,43 miliarde de lei și 32,4 miliarde de lei la fiecare 30 de zile.

 La toate acestea, intenția autorităților de a impune populației portul măștilor FFP2 ar mai adăuga un „mizilic” de cel puțin 2,32 miliarde de lei lunar pe care toată lumea, indiferent dacă este vaccinată sau nu, ar trebui să-l suporte. Venitul mediu net calculat în România, pentru anul 2022, este de 3.565 de lei, iar o persoană aflată în această situație va fi nevoită să cheltuie, pentru teste și măști, în fiecare lună, cel puțin 38 la sută din venituri. Pentru un român care câștigă salariul minim net pe economie, aceste costuri ar însemna nu mai puțin de 72 la sută din venituri.

Cele mai recente date despre „imunizarea” românilor cu serurile împotriva Sars-Cov-2, disponibile pe platforma guvernamentală datelazi.ro, arată că, la data de 3 ianuarie 2022, s-au vaccinat 7.829.246 de persoane, reprezentând un procent de 40,33% din totalul persoanelor considerate eligibile la vaccinare pe teritoriul României. Ceea ce înseamnă că 100% din persoanele eligibile la vaccinare, conform acestui portal oficial, ar fi de 19.412.958. Asta mai înseamnă că un procent de 58,67 la sută dintre românii eligibili la vaccinare, reprezentând 11.583.712 persoane, sunt nevaccinate. 

Aceste 11,5 milioane de persoane se vor confrunta, cel mai probabil, anul acesta cu două situații financiare aproape imposibil de gestionat, în legătură cu cheltuielile pe care vor fi obligate să le efectueze pentru a respecta măsurile pe care autoritățile guvernamentale intenționează să le instituie, sub pretextul luptei cu pandemia de Covid-19. 

Masca FFP2, noua idee pentru combaterea pandemiei în România

Prima situație rezidă din anunțurile pe care autoritățile le-au făcut chiar săptămâna aceasta, referitoare la impunerea purtării măștilor faciale de tip FFP2, în loc de cele clasice, cu trei pliuri. Pe site-urile de specialitate, prețul unei astfel de măști este cuprins între 2 și 5 lei, printre cele mai accesibile oferte fiind la pachet de cinci măști, pentru 12,99 de lei. Reamintim că purtarea măștii este obligatorie, prin Legea nr. 55/2020, dar și prin hotărârile de guvern prin care a fost prelungită starea de alertă, în spațiile publice închise (inclusiv în magazine), la locul de muncă sau în mijloacele de transport în comun. Deocamdată, obligativitatea purtării măștii în spațiile deschise a fost ridicată, însă, așa cum ne-a obișnuit deja, în ultimul an și jumătate Guvernul, această obligativitate poate fi oricând reinstituită. 

Conform protocoalelor stabilite prin ordine ministeriale, o mască, odată scoasă de pe față, trebuie aruncată și înlocuită cu una nouă. Acest lucru, evident, nu a fost respectat niciodată, însă, mergând pe o variantă de mijloc, tot ar fi nevoie de două astfel de măști zilnic, pentru fiecare persoană. Iar calculul, în bani, al acestei obligativități arată că o persoană trebuie să achiziționeze, la fiecare interval de 30 de zile, minimum 60 de astfel de măști faciale de tip FFP2, la un cost minim lunar de 120 de lei. Raportând această cheltuială la totalul celor 19.412.958 de persoane eligibile, conform site-ului guvernamental citat mai sus, înseamnă o afacere lunară de 2.329.554.960 de lei (475.419.380 de euro).

Accesul în magazine și „spații neesențiale” se face cu vaccin sau cu test

A doua situație cu care se vor confrunta, cel mai probabil, persoanele nevaccinate, pe lângă costurile cu aceste măști, se referă la testarea obligatorie. Asta, pentru că, prin HG-urile prin care a fost prelungită starea de alertă, din toamna anului trecut, Guvernul a condiționat accesul în anumite spații publice și private, precum și la anumite evenimente, de prezentarea așa-numitului „Certificat Verde”. Care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR (nu mai vechi de 72 de ore) ori al unui test antigen rapid (nu mai vechi de 48 de ore). Iar acest Cod QR trebuie prezentat la accesul în magazinele considerate de către autorități ca fiind neesențiale, în mall-uri, în restaurante sau cafenele, la cinematografe, la diverse evenimente, inclusiv în sălile de cursuri universitare sau în căminele studențești.

Deocamdată, nefiind adoptată o lege a certificatului verde la locul de muncă, vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea nu privește și serviciul, însă politicienii aflați la putere, dar și în opoziție par să nu fi renunțat deloc la această idee, în ciuda adversității față de o asemenea măsură a unei largi majorități a populației. Mai mult, unii politicieni vorbesc și despre introducerea certificatului verde la utilizarea mijloacelor de transport în comun. 

Afacere de zeci de miliarde

Un certificat verde pentru persoanele nevaccinate din România, în eventualitatea impunerii lui la locul de muncă, ar însemna costuri uriașe cu testarea. Adică zece teste RT-PCR sau 15 teste rapide antigen în fiecare lună. Testele RT-PCR variază, ca și costuri, între 280 de lei și 360 de lei. Recent, anumite clinici au scos pe piață și unele teste RT-PCR rapide, cu rezultat în două ore, ale căror costuri variază între 450 și 600 de lei. 

La un simplu calcul, se poate observa că zece dintre cele mai ieftine teste RT-PCR, necesare într-o lună, ajung să coste 2.800 de lei, zece dintre cele mai scumpe teste RT-PCR înseamnă 3.600 de lei, iar zece dintre cele cu rezultat rapid în două ore au un cost de 4.500 – 6.000 de lei. Astfel, pentru cele 11.583.712 persoane eligibile la vaccinare, dar nevaccinate, înseamnă costuri cu testarea RT-PCR de minimum 32,43 de miliarde de lei lunar și de maximum 69,5 miliarde de lei lunar.

În ceea ce privește testele rapide antigen, autorizate oficial pentru a fi trecute în certificatul verde, prețurile variază între 60 și 100 de lei. Ceea că înseamnă că, pentru 15 astfel de teste lunar, costurile se situează între 900 și 1.500 de lei. Înmulțind aceste costuri cu numărul persoanelor nevaccinate, afacerea poate ajunge de la 10,43 de miliarde de lei la 17,37 miliarde de lei lunar.

Dacă hotărârea Curții de Apel București rămâne definitivă, toată lumea se testează, cu costurile aferente

Conform unei hotărâri din luna decembrie a anului trecut a Curții de Apel București, diferența de tratament instituită de Guvern între persoanele vaccinate și trecute prin boală, pe de o parte, și cele nevaccinate și netrecute prin boală, pe de altă parte, este catalogată de instanță drept discriminatorie și constituind „exces de putere” exercitat de către Executiv. Iar, din acest motiv, instanța a menționat, în motivarea hotărârii că, în situația în care ea va rămâne definitivă, Guvernul, în cazul în care dorește să instituie astfel de obligații pentru populație, să ia în calcul exclusiv testarea, nu și vaccinarea.

Dacă această hotărâre judecătorească va deveni definitivă, ea va fi publicată în Monitorul Oficial, va fi general valabilă și va avea putere de lege. Iar, în această situație, calculul de mai sus al testării se va extinde la toată populația eligibilă, indiferent dacă este sau nu vaccinată. Adică la cele 19.412.958 de persoane, așa cum este menționat pe site-ul guvernamental citat anterior.

Din acest punct de vedere, afacerea testelor RT-PCR va crește între un minim de 54,35 de miliarde de lei și un maxim de 116,47 miliarde de lei lunar, în timp ce afacerea testelor rapide antigen autorizate și certificate oficial va crește între un minim de 17,47 miliarde de lei și un maxim de 29,12 miliarde de lei lunar. Iar, la toate aceste sume, se va adăuga și cea de 2,32 de miliarde de lei lunar pentru acoperirea măștilor FFP2.

Cheltuieli anti-Covid de aproape trei sferturi din veniturile realizate

Dacă acest calcul general pare halucinant, lucrurile, pragmatic, la nivel individual, se arată cu adevărat imposibil de gestionat, când vorbim despre cheltuielile pe care fiecare persoană riscă să le facă pentru măști și teste. Mai ales, dacă certificatul „Stop-Covid” va fi instituit și pentru accesul la locul de muncă, într-o variantă constituțională, care să nu creeze discriminări, în sensul hotărârii Curții de Apel București menționate mai sus, 

O persoană care se va testa de zece ori cu un test RT-PCR, va trebui să scoată, lunar, din buzunar, minimum 2.800 de lei, la care se adaugă cei 120 de lei al măștilor FPP2, rezultând un cost lunar de 2.920 de lei, 

O persoană care se va testa de 15 ori cu un test rapid antigen certificat oficial, va plăti, lunar, minimum 900 de lei, la care se adaugă cei 120 de lei, aferenți măștilor, rezultând un cost lunar de 2.020 de lei. 

Potrivit Legii 318/2021 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022, la articolul 15, câștigul salarial mediu brut la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 6.059 de lei, ceea ce înseamnă că netul este de 3.565 de lei. Iar câștigul minim brut este de 2.350 de lei, ceea ce înseamnă un net de 1.413 lei lunar.

Pentru cei cu salariul mediu net pe economie, cel mai ieftin cost lunar al testelor rapide antigen al măștilor FPP2 ar reprezenta un procent de 38,6 la sută din salariu. Însă, pentru persoanele care câștigă salariul minim pe economie, această cheltuială ajunge chiar la un procent de 72,19 la sută din venitul lunar. 

Pensia minimă, calculată, pentru anul 2022 la un punct de pensie, este de 1.586 de lei. Pensionarii care realizează un astfel de venit ar mai rămâne, în aceste condiții, după achitarea testelor și măștilor FPP2, cu 566 de lei pe lună. 

Subiecte în articol: certificat verde omicron covid-19 ffp2
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri