Jurnalul.ro România inteligentă În 2022 va fi extrasă prima moleculă de gaze din zăcămintele de mare adâncime descoperite în Marea Neagră

În 2022 va fi extrasă prima moleculă de gaze din zăcămintele de mare adâncime descoperite în Marea Neagră

de Adrian Stoica    |   

Postul de televiziune Antena 3 împreună cu cotidianul national Jurnalul a organizat, joi, Conferința Națională "Independență sau interconectare? Drumul gazelor de la sursă, la resursă". Aceasta a deschis seria conferințelor naționale incluse în proiectul editorial "România Inteligentă".

Tema abordată cu această ocazie, una de maxim interes în contextul în care prețul gazelor a explodat, a scos în evidență faptul că România nu se află într-o situație prea bună, deși resursele de gaze descoperite în Marea Neagră i-ar fi permis să depășească cu ușurință actuala criză dacă ele erau exploatate încă de acum câțiva ani, după cum sublinia Cătălin Niță, directorul executiv al Federației Patronale din Petrol și Gaze (FPPG).

Totuși, ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a arătat convins că exploatarea gazelor offshore va începe cât de curând. Astfel, anul viitor se așteaptă începerea extracției din perimetrul Ana-Doina, concesionat de americanii de la Black Sea Oil&Gas și unde rezervele estimate se ridică la 8 miliarde de metri cubi de gaze. 

De asemenea, în 2026 se așteaptă să înceapă exploatarea gazelor din perimetrul Neptun Deep, concesionat de OMV Petrom și, mai nou, de Romgaz. Pentru începerea extracției din acest zăcământ, estimat la 42-82 de miliarde de metri cubi  de gaze, ar urma ca anul viitor să fie adoptată decizia de investiții de către OMV Petrom, iar Parlamentul României să modifice Legea offshore, un lucru cerut insistent de investitori în ultimii ani. 

 

Gazele din Marea Neagră și politica Green Deal

Extragerea gazelor din Marea Neagră este benefică României în contextul noii politici UE, cunoscute sub numele de Green Deal și care vizează decarbonizarea economiei până în 2050. Din această perspectivă, construirea unor noi unități de producere a  energiei pe bază  de gaze și a unor unități nucleare capătă o importanță deosebită. La acest capitol, ministrul Energiei Virgil Popescu a amintit proiectele pentru construcția unor centrale pe gaze la Complexul Energetic Oltenia, la termocentralele Paroșeni și Mintia, construcția Centralei Iernut, a unităților nucleare 3 și 4 de la Cernavodă, precum și demararea proiectului de instalare a microreactoarelor nucleare împreună cu o companie americană. 

Nu în ultimul rând, odată cu începerea exploatării gazelor dn Marea Neagră, țara noastră are șansa de a-și dezvolta industria petrochimică iar în acest sens compania Transgaz a  făcut deja primul pas, având în plan construirea unei unități de metanol. De asemenea, tot anul viiitor se așteaptă demararea unui proiect-pilot pentru instalarea de centrale eoliene offshore, inițiativă care aparține companiei Hidroelectrica, a mai precizat ministrul Energiei Virgil Popescu, în cadrul intervenției sale. 

Subiecte în articol: energie gaze virgil popescu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri