Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie În câteva zile, la RAAN insolvenţa s-ar putea transforma în faliment

În câteva zile, la RAAN insolvenţa s-ar putea transforma în faliment

de Adrian Stoica    |   
Tribunalul Mehedinţi se va pronunţa pe data de 28 ianuarie asupra cererii de intrare în faliment a Regiei Naţionale pentru Activităţi Nucleare (RAAN), după ce Adunarea Creditorilor a cerut acest lucru. În plus, regia va pierde şi dreptul de a asigura managementul stocului de apă grea pentru că nu mai are resursele financiare necesare.

Aflată în insolvenţă din septembrie 2013, intrarea în faliment a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare din Turnu Severin va deschide calea valorificării activelor. Cel mai probabil, acestea vor fi vândute la bucată şi vor fi valorificate la fier vechi. În acest moment, activitatea regiei este complet oprită, iar personalul a fost disponibilizat. Dacă la deschiderea procedurii de insolvenţă ea avea aproape 2.700 de angajaţi, acum aici mai lucrează doar personalul care asigură managementul apei grele (150 de oameni) şi funcţionarea termocentralei Halânga (490 de persoane).

Statul trebui să preia apa grea
Intrarea în faliment este o urmare firească a faptului că regia nu mai produce nimic, iar orice plan de redresare este sortit eşecului în l ipsa banilor. Din cauza aceasta, regia este în imposibilitate de a mai asigura şi administrarea stocului de apă grea. Valoarea lui se ridică la 300 de
milioane de lei şi asigură funcţionarea Centralei atomoelectrice de la Cernavodă chiar şi în cazul în care se vor construi unităţile 3 şi 4. Potrivit liderului de sindicat Alexandru Tănase, în prezent se lucrează la un proiect de Hotărâre de Guvern prin care să fie înfiinţată o nouă entitate care se preia această sarcină. „Având în vedere că stocul aparţine statului român, acesta ar trebui preluat de către Ad-ministraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS). Deocamdată problema nu este clară”, ne-a declarat Alexandru Tănase, fostul lider de sindicat de la Romag Termo. La mijloc este vorba despre foarte mulţi bani, având în vedere că gestionarea stocului costă circa 12 milioane de euro pe an.

Termocentrala de la Halânga se îndreaptă spre fier vechi
Deocamdată nu este foarte clar nici ce se întâmplă cu termocentrala Halânga care a asigurat energia şi agentul termic platformei RAAN şi oraşului Turnu Severin. Planurile primăriei sunt clare, ea organizând anul trecut o licitaţie pentru construirea unei noi centrale. Contractul a fost câştigat de firma bucureşteană Alfa Ground Solutions, valoarea contractului fiind de 13,7 milioane euro. În urmă cu câteva zile aceasta a intrat în posesia terenului şi are la dispoziţie opt luni să pună în practică proiectul. La nivelul conducerii regiei se încearcă totuşi păstrarea în picioare a termocentralei Halânga, fiind stabilit şi un proiect de modernizare, dar totul ţine de găsirea unui investitor dispus să-şi rişte banii.

Fabrica de apă grea din cadrul RAAN a fost cel mai mare producător din lume, apa produsă aici având şi cea mai mare concentraţie de uz nuclear (99,78%).

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri