Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Industria alimentară a umplut măslinele cu E-uri

Industria alimentară a umplut măslinele cu E-uri

de Adrian Stoica    |   

Măslinele au ajuns să facă parte din meniul tradiţional al românilor când vorbim de aperitive, dar prea puţini ştiu că „industria alimentară modernă” a băgat în malaxorul său şi acest străvechi aliment. Oferta este extrem de bogată şi consumatorii au de unde alege: măsline colorate forţat, garnisite cu E-uri, sărate în exces sau scăldate în oţet. Denumirile sub care se vinde acest tip de produs nu oferă însă informaţiile de bază necesare alegerii în cunoştinţă, aşa că doar aspectul şi gustul dictează alegerea.

Piața acestui tip de produs este formată în proporţie de 40% din măsline colorate artificial. Măslinele înnegrite prin oxidare sunt obținute din măsline verzi sau blonde cu ajutorul lactatului feros (E585) şi gluconatul feros (E579), doi aditivi alimentari care pot afecta în mod grav mucoasa gastrică, relevă un studiu realizat în ultima decadă a lunii aprilie de către Asociația Pro Consumatori (APC) şi în cadrul căruia s-au analizat 20 de sortimente de măsline comercializate în sistem vrac sau ambalate în recipiente din sticlă sau tablă.

Aditivi alimentari de toate felurile

În cele 20 de produse analizate în cadrul studiului, realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu, s-au identificat nouă tipuri de aditivi alimentari: acid citric, acid lactic, acid ascorbic, alginat de sodiu, glutamat de sodiu, lactat feros, sorbat de potasiu, benzoat de sodiu și gluconatul feros. În ceea ce privește prezența aditivilor de mai sus în sortimentele de măsline analizate, situația se prezinta astfel:


65% din sortimente conțineau acid lactic (E270);

60% din sortimente conțineau acid citric (E330);

45% din sortimente conțineau acid ascorbic (E300);

35% din sortimente conțineau gluconat feros (E579);

20% din sortimente conțineau alginat de sodiu (E401);

15% din sortimente conțineau glutamat de sodiu (E621);

5% din sortimente conțineau lactat feros (E585);

5% din sortimente conțineau sorbat de potasiu (E202);

5% din sortimente conțineau benzoat de sodiu (E211).

 

Măslinele negre comercializate pe piaţa noastră sunt intens procesate şi conţin un exces de sare şi oţet. Este suficient să consumăm 15-20 de măsline procesate şi am depăşit cantitatea zilnică de sare recomandată, care este de 1.500 mg, se arată în studiul APC

Subiecte în articol: măsline e-uri industrie alimentara
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri