Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Industria Balneo și SPA intră în colaps. Pierdem 1 milion de euro pe zi, ținând închise bazele de tratament

Industria Balneo și SPA intră în colaps. Pierdem 1 milion de euro pe zi, ținând închise bazele de tratament

de Diana Scarlat    |   

Pandemia de COVID-19 a adus în pragul falimentului industria balneo & SPA din România. Deși acest sector este cel mai afectat, din industria ospitalității, nu s-a luat nicio măsură concretă de sprijin pentru a ajuta hotelierii și bazele de tratament să nu intre în faliment. În mod surprinzător, România este singura țară în care nu s-au ridicat totalmente restricțiile impuse de pandemie, pentru zona balneo și SPA. România pierde un milion de euro pe zi, ținând închis acest sector, iar industria se pregătește să închidă definitiv porțile stațiunilor și să trimită acasă mai mult de 50% dintre specialiști, dacă măsurile de redeschidere nu vor fi adoptate foarte curând.

 

După zece ani de creștere constantă și investiții de milioane de euro, industria balneo & SPA din România a fost distrusă de măsurile Guvernului Orban – unice în Europa. După șase luni de pandemie, România continuă să fie singura țară din Europa ale cărei restricții aferente industriei balneare și SPA nu au fost ridicate în totalitate. În 2020, numărul turiștilor a fost mai mic cu 60% decât anul trecut, în stațiunile balneare, astfel încât cei peste 25.000 de angajați și peste 60% din companiile cu profil balneo și SPA vor intra în faliment, până la finalul anului 2020, conform calculelor pe care le-au făcut reprezentanții industriei. Organizația Patronală a Turismului Balnear (OPTBR), desprespa.ro, și Alianța pentru Turism au prezentat, ieri, într-o conferință de presă, la București, situația actuală și predicțiile sumbre pentru acest domeniu, lansând un apel de urgență pentru salvarea României balneare.

 

,,Singuri în Europa”

În 2019, peste 2,27 milioane de turiști au cheltuit peste 367,5 milioane de euro pe tratamente și terapii balneare, în stațiunile de gen din România. În 2020, din martie, odată cu instaurarea stării de urgență, cauzată de pandemia de COVID -19, totul s-a oprit. „Suntem pregătiți să demarăm mișcări de protest dacă nu se vor lua măsuri urgente. Poate vom avea într-o zi oameni în conducere care să iubească această industrie”, a declarat, în cadrul conferinței, Nicu Rădulescu, președintele OPTBR. Reprezentanții industriei balneo & SPA au demarat campania „Singuri în Europa”, căreia i s-au alăturat și companii ce utilizează resursele naturale ale stațiunilor, precum Ivatherm, ce folosește apa termală din Herculane, pentru produsele sale dermato-cosmetice.

 

România este țara cu cele mai bogate resurse balneare din Europa, dar rămâne închisă, fără a putea să folosească resursele naturale. Hotelurile din stațiunile balneare rămân paralizate, din cauza facilităților închise încă din luna martie.

 

Nu a existat niciun caz de infectare cu SARS-COV2 într-o stațiune balneară

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri