Jurnalul.ro Special Anchete Infractorii sexuali, băgați în bazele de date ale Poliției de o firmă controlată de afaceristul Tiberiu Urdăreanu

Infractorii sexuali, băgați în bazele de date ale Poliției de o firmă controlată de afaceristul Tiberiu Urdăreanu

de Ion Alexandru    |   

Poliția Română a încheiat cu una dintre firmele înființate de grupul UTI, controlat de Tiberiu Urdăreanu, un contract de 1,3 milioane de euro, pentru realizarea unui registru special. Este vorba despre o aplicație care să permită verificarea automată a persoanelor care se află sau intră pe teritoriul României, acuzate, condamnate sau sancționate administrativ pentru infracțiuni sau contravenții de natură sexuală. În principal asupra minorilor. Afacerea a fost parafată cu două zile înainte de scrutinul electoral aferent alegerilor locale, iar, din documentația care a stat la baza acestui proiect, aflăm că sistemul va funcționa în același regim cu cel al Cazierului Judiciar. Cu diferența că, la acest nou sistem, vor avea acces operativ nu doar polițiștii, ci și “alte instituții din domeniul apărării naționale”, inclusiv procurorii și judecătorii. SC Altimate SRL, firma care va realiza acest registru pentru IGPR, înființată de societățile UTI, a derulat, în ultimii trei ani, contracte cu statul în valoare de peste 4 milioane de euro.

Cu doar două zile înaintea alegerilor locale, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a finalizat o licitație accelerată, pentru achiziționarea unei soluții informatice privind realizarea registrului național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, infracțiuni de exploatare a unor persoane sau infracțiuni săvârșite asupra minorilor. Această soluție informatică vizează modernizarea Sistemului Informatic al Cazierului Judiciar din România, denumit ROCRIS, potrivit unui anunț publicat de IGPR pe portalul SICAP (Sistemul Informatic al Achizițiilor Publice).
Potrivit sursei citate, Poliția Română a achiziționat echipamente de comunicare constând în trei componente. Este vorba despre o infrastructură hardware, o infrastructură software și despre soluția informatică propriu-zisă. Criteriul de atribuire a acestui contract a fost stabilit ca fiind cel mai bun raport calitate-preț, din care prețul ofertei a cântărit în proporție de 40 la sută, capacitatea de stocare a echipamentelor hardware a cântărit 20%, garanția soluției informatice propriu-zise, pentru cinci ani, a cântărit 20 la sută, iar garanția infrastructurii hardware, tot pentru cinci ani, a cântărit 20 la sută. 
Durata contractului, cu finanțare de la bugetul de stat, este de 210 zile. La data de 25 septembrie 2020, Inspectoratul General al Poliției Române a încheiat contractul nr, 2531548/3/2020, în valoare de 5.328.616 lei fără TVA, respectiv de 6.341.045,9 lei cu TVA inclusă (1.321.051,3 euro). Ajudecător al contractului este compania SC Altimate SRL, din București.

În spatele prestatorului se află grupul UTI

Din datele furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Altimate SRL, compania căreia Poliția Română i-a încredințat contractul privind realizarea soluției informatice pentru realizarea Registrului Național Automatizat pentru baza de date a infracțiunilor sexuale, face parte din grupul de firme UTI, controlat de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, implicat în mii de afaceri cu statul, derulate în ultimii zece ani, în principal cu instutuțiile din zona securității naționale. Tiberiu Urdăreanu este și un client al Direcției Naționale Anticorupție, instituție al cărui prag l-a trecut, începând cu anul 2014, atât în calitate de inculpat, cât și în calitate de martor denunțător în dosare celebre. Denunțurile lui Tiberiu Urdăreanu au pus capăt carierelor politice ale mai multor oameni importanți, printre aceștia numărându-se fostul primar al municipiului Iași, Gheorghe Nechita, dar a contribuit, în 2016, la blocarea candidaturii actualului premier liberal, Ludovic Orban, în cursa pentru funția de primar general al Capitalei. 
Revenind la SC Altimate SRL, aflăm, de la Registrul Comerțului, că această companie a luat ființă în 4 decembrie 2014, chiar în perioada alegerilor prezidențiale, fiind fondată de SC UTI Real Estate Development SRL, în calitate de asociat unic. Obiectul de activitate al societății, declarat la fondarea ei, a fost “tehnologia informației”.
În 13 aprilie 2017, are loc o majorare a capitalului social al SC Altimate SRL, în sensul cooptării în structura acționariatului a companiei-mamă UTI Grup SA. Aceasta preia 4,762 la sută, în timp ce SC UTI Real Estate Development SRL a rămas să controleze 95,238 la sută.
În 22 mai 2018, se modifică din nou structura capitalului social, în sensul că apar trei asociați, printre care UTI Holding BV, cu 95,8%, UTI Grup SA (0,2%) și UTI Real Estate Development SRL (4%). Ultima notificare de la Registrul Comerțului referitoare la SC Altimate SRL datează 16 iunie 2020, când acționariatul companiei era următorul: UTI Holding BV (99,9979%), UTI Grup SA (0,0001%) și UTI Real Estate Development SRL (0,0020%).

Cine are acces la acest nou sistem

Conform caietului de sarcini care a stat la baza contractului încheiat, pe 25 septembrie, de Inspectoratul General al Poliției Române cu SC Altimate SRL, având în vedere Legea 118/2009 privind Registrul Național Automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum și pentru completarea Legii 76/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național de Date Generale Judiciare, se impunea realizarea acestui registru național automatizat, prin modernizarea Sistemului Informatic al Cazierului Judiciar din România (ROCRIS). 
Poliția Română susține că, totodată, la nivelul instituției, este organizat și funcționează Cazierul Judiciar Central, în care se ține evidența persoanelor fizice române în afara României și a persoanelor juridice străine care fac obiectul cazierului judiciar, al evidenței operative și al evidenței speciale ale poliției, care au comis infracțiuni pe teritoriul României și care au fost condamnate, sancționate administrativ sau față de care s-au dispus măsuri procesuale penale. Pentru realizarea soluției informatice care face obiectul contractului, autoritatea contractantă notează că se dorește implementarea Registrului Național Automatizat, de care “vor beneficia cetățenii, în special copiii și persoanele vulnerabile”, dar și autiritățile române, iar modernizarea cazierului judiciar va asigura “buna funcționare a sistemului de justiție, contribuind la desfășurarea actului de justiție cu celeritate. 
Concret, toate instituțiile de forță ale statului, printr-un singur click, pot accesa cazierul judiciar al unei persoane. “Sistemul ROCRIS a creat posibilitatea ca, în limitele legii, toate instituțiile din sistemul național de apărare, ordine publică, siguranță națională, din justiție sau oricărei instituții publice abilitate să aibă acces, în mod operativ, la baza de date”, se arată în caietul de sarcini. 

Utilizatorii

Din datele tehnice ale contractului, rezultă că aplicația va fi utilizată de 70.000 de utilizatori interni, la care se adaugă 600 de operatori de cazier și 15.000 de utilizatori ai instituțiilor partenere, printre care se numără Poliția, Ministerul Justiției sau Ministerul Public.
Soluția informatică urmează să importe toate datele existente în baza de date, să modernizeze modulul destinat comunicării datelor din cazierul judiciar pentru toate autoritățile și cetățenii români, ai UE și ai statelor terțe, precum și să realizeze modernizarea interconectării sistemului de cazier judiciar din România cu sisteme informatice românești și similare din alte țări ale Uniunii Europene. 


Faptele care pot introduce o persoană în acest registru informatic

Acest registru nou are scopul de a preveni și combate, potrivit IGPR, faptele de natură sexuală, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, prevăzute și pedepsite de legea penală, precum și pentru a evita riscul recidivei. În acest sens, se organizează Registrul Național Automatizat, care se află sub tutela Ministerului Afacerilor Interne și administrat de unitățile Poliției Naționale, prin structuri specializate.
IGPR arată că va operaționaliza acest registru pe infrastructura tehnică a Sistemului Național de Evidență Informatizată a Cazierului Judiciar, registru care trebuie să asigure interconectarea cu alte baze de date ale poliției, de interes operativ, prin intermediul serviciilor Web. La nivelul Poliției, funcționează și Sistemul Național de Raportare a Incidentelor, care asigură gestiunea documentelor și execuția asistată a fluxurilor de lucru, precum și gestiunea datelor structural generate de fluxurile de lucru, în vederea obținerii de informații utile în managementul cazurilor și a managementului strategic.
Concret, acest registru va ține evidența persoanelor fizice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal, precum și a celor față de care s-au dispus măsuri procesual-penale în legătură cu fapte de natură sexuală. 
Aceste fapte vizează infracțiunile de trafic cu minori, proxenetism, exploatarea cerșetoriei, folosirea unui minor în scop de cerșetorie, folosirea serviciilor unei persoane exploatate, folosirea prostituției infantile, violul, agresiunea sexuală, actul sexual cu un minor, coruperea sexuală a minorilor, racolarea minorilor în scopuri sexuale, hărțuirea sexuală, folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, pornografia infantilă, ultrajul contra bunelor moravuri și incestul.
Registrul ține, de asemenea, evidența persoanelor de cetățenie română, implicate în astfel de fapte, despre care s-au primit comunicări de luare în evidență din partea autorităților centrale din celelalte state membre ale Uniunii Europene sau din state terțe, dar și a persoanelor cunoscute în străinătate cu astfel de “îndeletniciri” cu privire la care există date că se deplasează sau că se pot deplasa pe teritoriul României.

 

Compania prestatoare, abonată la contracte cu statul pe bandă rulantă

SC Altimate SRL, parte a grupului UTI, controlat de Tiberiu Urdăreanu, societatea căreia Inspectoratul General al Poliției Române i-a încredințat acest contract, a derulat, potrivit informațiilor furnizate de SICAP, în ultimii doi ani, contracte cu instituțiile statului, inclusiv cu primării, în valoare de 19,5 milioane de lei. “Jurnalul” a centralizat 14 astfel de afaceri:
* Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a încheuat cu SC Altimate SRL, în data de 26 aprilie 2018, un contract de 662.400 de lei fără TVA, pentru asigurarea suportului tehnic pentru aplicața E-TaxRoad.
* În 15 aprilie 2019, Primăria Sighișoara a atribuit firmei în cauză un contract în valoare de 1.008.381,6 lei fără TVA, pentru realizarea unui sistem de semaforizare care funcționează pe Drumul European E60.
* Regia Autonomă de Transport Brașov SA a încheiat, la data de 12 aprilie 2019, cu Altimate SRL, un contract de 41.592 de euro fără TVA, pentru mentenanță post-garanție a echipamentelor aferente sistemului de management informatizat al transportului în comun.
* La 3 aprilie 2019, Societatea de Transport București SA a atribuit societății în cauză un contract de 492.192 de lei fără TVA, pentru servicii de fiscalizare a aparatelor de marcat electronice fiscale, prin înlocuirea modulului fiscal și revizia generală din centrele de vânzare a titlurilor de călătorie.
* Primăria Craiova a atribuit aceleiași firme, în data de 11 noiembrie 2019, un contract de 208.200 de lei fără TVA, pentru furnizarea unor componente de semaforizare.
* În 30 martie 2020, Primăria Municipiului Turnu Măgurele a încheiat cu SC Altimate SRL un contract de 406.250 de lei fără TVA, pentru echipamente de management al traficului.
* La 7 iunie 2019, ANCOM atribuie societății în cauză un contract de 368.789,93 lei fără TVA, pentru mentenanță și suport tehnic pentru baza de date centralizată.
* În 14 mai 2019, Compania Municipală Managementul Traficului București încheie cu aceeași entitate un contract de 643.065 de lei fără TVA, pentru piese de schimb pentru automate de dirijare a traficului.
* Poliția Locală Pitești atribuie către SC Altimate SRL. în 9 iulie 2020, un contract de 275.000 de lei fără TVA, pentru 38 de camere video cu echipament. 
* La 22 iulie 2020, Primăria Municipului Târgu Mureș încheie cu societatea în cauză un contract de 197.074 de lei fără TVA, pentru lucrări de întreținere a semafoarelor.
* Primăria municipiului Turnu Măgurele figurează cu un alt contract, atribuit la 10 august 2020, în valoare de 531.336 de ei, pentru instalarea de echipamente de management al traficului.
* În 30 ianuarie 2020, Primăria Ploiești încheie cu SC Altimate SRL un contract de 3.897.228,21 lei fără TVA, pentru întreținerea semafoarelor. 
* La 28 iulie 2020, ANCOM mai încheie cu societatea respectivă un contract de 1.888.940 de lei fără TVA.
În 10 iunie 2019, Compania Municipală Management al Traficului București achiziționează de la societatea în cauză licențe video Milestone, în valoare de 299.200 de lei fără TVA.
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri