Jurnalul.ro Ştiri Educatie Îngrijorări şi îndemnuri la început de an universitar

Îngrijorări şi îndemnuri la început de an universitar

de L.Budin    |   

Deschiderea anului de învăţământ 2019-2020 a fost marcată, ieri, prin festivităţi, în mai multe universităţi din Capitală şi din ţară. Discursurile de bun venit au fost rostite atât de profesori, cât şi de oameni politici şi diplomaţi.

 

Educaţia din România ar trebui să cultive talente şi să formeze valori, dar, din păcate, nu aceasta e regula, ci excepţia, a declarat ieri preşedintele Klaus Iohannis, la festivitatea de deschidere a anului universitar de la Cluj-Napoca. „Cu miniştri mediocri nu obţii decât rezultate mediocre. (...) În plus, la noi, tinerilor nu li se oferă încă suficiente oportunităţi pentru a-şi construi cariere de succes în ţară”, a spus Iohannis. Constatând că bugetul alocat cercetării a ajuns la un minim istoric, şeful statului a îndemnat centrele universitare româneşti să îşi utilizeze în comun resursele importante, pentru performanţe sporite.

 

Bucureşti: datoria de a gândi liber

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, le-a vorbit studenţilor la Ştiinţe Politice (Universitatea Bucureşti) despre „datoria de a gândi liber, într-o manieră activă”, pe principiul „Este corect ce mi se spune? Cum pot verifica asta?” „Franceza este o unealtă în plus pentru a vă atinge aspiraţiile personale şi profesionale”, a ţinut să puncteze şi ambasadorul Franţei la Bucureşti, doamna Michele Ramis, prezentă la eveniment.

În Aula Magna a Academiei de Studii Economice din Bucureşti, preşedintele Senatului ASE, Pavel Năstase, le-a spus bobocilor că perioada studenţiei este cea mai frumoasă şi i-a sfătuit să nu-şi lase pregătirea pentru examene pe ultima sută de metri.

 

Iaşi: dacă lectură nu e, nimic nu e

Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, invitat de onoare al Universităţii de Vest din Timişoara, a făcut câteva declaraţii presei. Şi-a exprimat îngrijorarea că tinerii moldoveni, absolvenţi ai facultăţilor româneşti, nu se mai întorc în patrie, provocarea autorităţilor de la Chişinău fiind să le redea încrederea într-un viitor acasă. La Alba Iulia, ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz, a avut cuvinte de laudă pentru tinerii care aleg să studieze în ţară.

Despre lipsa lecturii şi despre modul în care asta afectează civilizaţia în ansamblul ei a vorbit Dan Caşcaval, rectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi. „Trăim într-o eră a reţelelor de socializare, care împiedică contactul direct, uman, cu interlocutorul nostru, cu locul în care existăm şi, mai grav, cu realitatea”, a adăugat rectorul, citându-l pe un renumit jurnalist american: „Oricât de mari sunt costurile unei biblioteci publice, ele sunt infinit mai mici decât ale unei naţiuni ignorante”.

Cu prilejul unui centenar de învățământ superior românesc la Cluj-Napoca, preşedintele Klaus Iohannis a decorat, ieri, cele şase universităţi de stat din municipiu.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri