Jurnalul.ro Ştiri Social AI depistează cancerul cu o acuratețe de aproape 100%. „Este ca și cum ați primi diagnosticul mai multor medici”

AI depistează cancerul cu o acuratețe de aproape 100%. „Este ca și cum ați primi diagnosticul mai multor medici”

de Monica Cosac    |   

Cancerul continuă să rămână una dintre cele mai mari provocări medicale, la nivel internațional, cu peste 19 milioane de cazuri și 10 milioane de decese anual, însă oamenii de știință spun că, în curând, Inteligența Artificială va fi capabilă să detecteze această boală nemiloasă în stadii precoce. Cercetătorii americani au dezvoltat recent un instrument de inteligență artificială (AI), care a detectat cancerul de sân cu o precizie de aproape 100%. „AI nu poate rata o tumoare din biopsie și nu va fi epuizată după diagnosticarea a 10 sau 20 de persoane”, spune autorul principal al cercetării, care, la începutul acestui an, a prezentat un alt sistem AI, conceput pentru a diagnostica cancerul de prostată mai rapid și cu o acuratețe mult mai mare față de procedeul actual.

Echipa de cercetători de la Universitatea Northeastern din Boston, Statele Unite, condusă de profesorul de bioinginerie Saeed Amal, are în prezent mai multe proiecte prin care vrea să creeze un cadru online, pe care medicii să-l poată accesa, pentru a diagnostica mai multe tipuri de cancer folosind aceste tehnologii inovatoare AI. Amal spune că noul instrument va „redefini patologia digitală”, astfel că a depus recent o cerere de brevet la Centrul pentru Cercetare și Inovare pentru această invenție.

Grupul a prezentat, recent, ultimul său sistem AI, conceput pentru a detecta cancerul de sân, despre care cercetătorii spun că a avut o rată de precizie de 99,72%. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista Cancers.

Pentru acest proiect privind cancerul de sân, cercetătorii au utilizat seturile de date disponibile public, care conțin imagini ale țesutului mamar malign și benign găsite în baza de date histopatologică a cancerului mamar. Cu aceste statistici la îndemână, echipa a construit un ansamblu de instrumente de învățare profundă, care a folosit diverse modele pentru a crește precizia și a reduce erorile și le-a antrenat pe datele imagistice ale țesutului mamar, a explicat profesorul de bioinginerie într-un comunicat al universității din Boston

„AI ar analiza imaginile de înaltă rezoluție și ar învăța din datele istorice cum să identifice tiparele de cancer și să pună diagnostice”, spune Amal: „Este ca și cum ați primi diagnosticul mai multor medici și luați cea mai bună decizie”.

„AI nu poate rata o tumoare din biopsie și nu va fi epuizată după diagnosticarea a 10 sau 20 de persoane”, a sintetizat profesorul de bioinginerie avantajele inteligenței artificiale în depistarea cancerului.

Cancerul de prostată, detectat în doar câteva secunde

Un alt instrument bazat pe noile tehnologii și Inteligența Artificială, dezvoltat de aceeași echipă de la Universitatea Northeastern și prezentat la începutul acestui an, poate ajuta patologii să detecteze mai rapid și cu o exactitate mai mare cancerul de prostată.

Un sistem, de asemenea, foarte util, având în vedere că specialiștii se așteaptă ca numărul de cazuri noi de cancer de prostată din întreaga lume să se dubleze în următoarele două decenii, din ce în ce mai mulți bărbații cu vârsta sub 50 de ani fiind depistați, în prezent, cu acest tip de neoplasm.

Metodele actuale implică medicii care analizează manual lamelele de biopsie, căutând anomalii în organ, iar acest proces poate dura și o oră. Cu noul instrument durează doar câteva secunde, spun cercetătorii.

„Această lucrare va oferi un diagnostic și o clasificare mai precisă și mai rapidă decât procesul manual existent în diagnosticarea cancerului de prostată”, spune Saeed Amal. „Acest lucru va reduce timpul pentru diagnostic, clasificare și tratament și va avea ca rezultat o îngrijire mult îmbunătățită a pacienților și va ajuta la atenuarea problemelor cauzate de lipsa de patologi la nivel național”.

În mod ideal, noul cadru online, pe care îl construiește echipa condusă de Saeed Amal, va permite medicilor nu numai să trateze pacienții mai rapid și cu o exactitate mai ridicată, „ci și să ajute la dezvoltarea de noi modele de inteligență artificială care pot fi folosite pentru a diagnostica cancerele rare și neobișnuite, cărora le lipsesc multe date despre pacienți”, spune el.

AI „vede” și ce nu văd patologii

Oamenii de știință de la Northeastern University nu sunt singurii care încearcă să beneficieze de avantajele noilor tehnologii.

Cercetătorii din Canada au identificat, tot cu ajutorul Inteligenței Artificiale, un tip distinct de cancer endometrial cu risc mult mai mare de recidivă și de deces, care, altfel, nu ar fi fost recunoscut de patologia tradițională și de diagnosticul molecular. Descoperirea promite să îmbunătățească îngrijirea pacientelor cu cancer endometrial, cea mai frecventă afecțiune ginecologică malignă.

Descoperirea se bazează pe activitatea medicului Jessica McAlpine, specialist în oncologie ginecologică, și a cercetătorilor din grupul Inițiativa pentru cancerul ginecologic - o colaborare între mai multe instituții canadiene - care, în 2013, au contribuit la demonstrarea faptului că, în ceea ce privește cancerul endometrial, acesta poate fi clasificat în patru subtipuri pe baza caracteristicilor moleculare ale celulelor canceroase, fiecare prezentând un nivel diferit de risc pentru paciente.

„Este atât de important ca pacienții cu boli cu risc ridicat să fie identificați, astfel încât să putem interveni și, sperăm, să prevenim recidiva. Această abordare bazată pe AI ne va ajuta să ne asigurăm că nicio pacientă nu pierde ocazia de a beneficia de intervenții care ar putea să-i salveze viața”, au precizat autorii cercetării, care a fost publicată, la finalul lunii trecute, în revista Nature Communications.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri