Jurnalul.ro Tech Gadget Inteligenţa artificială, industria viitorilor triliardari

Inteligenţa artificială, industria viitorilor triliardari

de Dan Radu    |   

Industria inteligenţei artificiale va cunoaşte o creştere anuală de 17,2% ajungând să valoreze, în 2023 aproximativ 14,2 miliarde de dolari, faţă de 525 de milioane de dolari, în prezent, estimează un raport întocmit de compania de cercetare de piaţă Goldstein Research. Înţelegerea în timp real a limbajului de către softuri va fi principala zonă dezvoltată, computerele urmând să înlocuiască angajaţii umani ai serviciilor de relaţii cu clienţii.

Softurile care folosesc inteligenţa artificială pentru a putea susţine o conversaţie cu un om vor contribui cel mai mult la creşterea inteligenţei artificiale ca industrie, în următorii ani, susţine raportul. Programele de recunoaştere a limbajului şi care permit răspunsuri în timp real la întrebări comune sunt deja folosite în domeniul bancar, deoarece pot interacţiona cu clienţii la orice oră şi sunt mai ieftine ca un angajat uman. Este de aşteptat ca astfel de programe să fie dezvoltate la scară largă în următorii cinci ani, în special în SUA, dar şi în Europa şi estul Asiei, unde rata urbanizării şi a digitalizării companiilor este în creştere accelerată. Inteligenţa artificială va juca un rol importat şi în industria auto, unde procesele automatizate vor înlocui treptat comenzile umane, dar mai ales în aplicaţiile pentru telefoane mobile, unde analiza comportamentului utilizatorului va face ca softul să se ajusteze la nevoile acestuia.

Câte slujbe vor deveni inutile

Potrivit World Economic Forum, o organizaţie non-profit a cărei misiune este sprijinirea prin idei a economiei mondiale, softurile care folosesc inteligenţa artificială vor înlocui, la nivel global, cinci milioane de oameni care îndeplinesc slujbe ce pot fi preluate până în 2020. În SUA s-a estimat că şapte la sută din slujbe vor dispărea, fiind înlocuite de procese automate. Dincolo de dezavantajele imediate ale dispariţiei unor slujbe, greii din industria IT prevăd câştiguri fără precedent din industria inteligenţei artificiale. Marc Cuban, un miliardar care a făcut avere investind în tehnologie şi IT, spune că primul afacerist care va fi triliardar (va avea mii de miliarde de dolari) va opera în domeniul inteligenţei artificiale. La rândul său, Jim Breyer, un miliardar din Silicon Valley, deţinător al companiei Breyer Capital, spune că cei care vor investi în inteligenţă artificială vor avea profituri înzecite faţă de Bill Gates sau Mark Zuckerberg. "Individul sau indivizii care înţeleg capacităţile de auto-învăţare ale inteligenţei artificiale şi le pot aplica în domeniul sănătăţii sau al finanţelor vor crea ceva extraordinar în următoriul deceniu. Când vine vorba de inteligenţa artificială, întoarcerea investiţiei va fi de 10 ori faţă de ce vedem acum în domeniul reţelelor sociale. Profiturilor vor fi mult mai mari decât cele ale Facebook, Twitter, Snap sau altele similare. Poate dura 10 ani, poate 10 ani în plus, dar fenomenul se va întâmpla cu siguranţă", a declarat Breyer. De altfel, printre cei mai mari investitori actuali în inteligenţă artificială se numără tot "grei" precum: Apple, Google, Amazon sau Microsoft.

 "Primii triliardari ai lumii vor ieşi din rândul celor care se pricepe la inteligenţă artificială şi o va aplica în feluri la care nimeni nu s-a mai gândit până acum", Mark Cuban, investitor în aplicaţii IT.

Inteligenţa artificială, văzută drept domeniul care va domina industria hi-tech în următorii ani

Subiecte în articol: Softurile inteligenţa artificială
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri