Nenumărate universităţi din lume au fost nevoite să închidă campusurile, ca măsură de distanţare socială. Cambridge este prima mare instituţie de învăţământ care mută anul universitar 2020-2021, în online.
Cambridge anunţă că va ţine cursurile online, până în 2021. Ştefan, student la Politehnică, nu este convins că ar fi o variantă bună.
„Nu cred că ar fi un lucru atât de benefic nici pentru studenţi, având în vedere laboratoarele la care ar trebui să luăm contact cu materialele prezentate. Teste, examene, colocvii le putem lua dar când suntem nevoiţi să aplicăm ceea ce am învăţat, cum o să fie?”, spune Ştefan Mihăilă.
Ştefan consideră că performanţa studenţilor nu ar scădea, ba din contră: „Am observat că majoritatea au crescut în medie, s-au folosit probabil şi alte mijloace de informare în timpul testelor”.
Unii profesori consideră că un an universitar online în România ar fi complicat.
„Discrepanţele dintre centrele universitare mari şi cele mai mici, se vor adânci. Mijloacele IT sunt insuficiente pentru studenţii noştri. Implicaţiile asupra studenţilor, pot fi negative iar performanţa poate scădea. În plus, sunt activităţi practice, experimentale ce nu pot fi făcute virtual”, declară prof.dr.ing. Ilie Filip.
Numărul studenţilor înscrişi în învătământul superior de licenţă, este într-o continuă scădere, conform statisticilor publicate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
(sursa: Mediafax)