Jurnalul.ro Ştiri Educatie Inventatorii români, câștigătorii EuroInvent 2020

Inventatorii români, câștigătorii EuroInvent 2020

de Monica Cosac    |   

Un dispozitiv ortopedic pediatric inovativ, creat de cercetătorii români, a câștigat Marele Premiu al celei de-a XII-a Expoziții Europene de Inovare și Creativitate – EuroInvent 2020. Este o reușită de excepție a parteneriatului dintre Universitatea Politehnica din București și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.

Invenția cercetătorilor români (Dispozitiv ortopedic de corectare a defectului Talipes Calcaneus) va deveni în cel mai scurt timp un suport real pentru sănătatea nou-născuților, aplicabilitatea acestui dispozitiv în ortopedia pediatrică fiind întârziată acum doar de procedurile standard de omologare pentru ca, ulterior, acest echipament medical să intre în linia de fabricație. 

Inventatorii acestui echipament revoluționar sunt: Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București, prof. univ. dr. Cătălin Cârstoiu, decan al Facultății de Medicină din cadrul UMF „Carol Davila” din București, prof. univ. dr. Cristian Doicin, decan al Facultății de Inginerie Industrială și Robotică (FIIR) din cadrul UPB, prof. univ. dr. Augustin Semenescu, prodecan al Facultății Știința și Ingineria Materialelor-UPB, conf. univ. dr. Mihaela Ulmeanu, Cristina Doicin – studentă a Facultății de Medicină din cadrul UMF „Carol Davila”, și dr. Mariana Mateș din cadrul Spitalului Militar Central București.

Ce afecțiuni va corecta

Cu ajutorul noului dispozitiv ortopedic, medicii vor putea trata cu succes două afecțiuni congenitale foarte frecvente la bebeluși, printre care și „piciorul strâmb congenital”.  

Afecţiunea „tal vag”, des întȃlnită la nou-născuţi, constă în „piciorul și glezna excesiv îndoite, unde degetele de la picioare ating, în cazuri extreme, tibia”. Această afecţiune, care de regulă este congenitală, poate apărea şi la copiii mai mari. Datele statistice arată că formele ușoare de tal valg apar la aproximativ 30% dintre sugari, iar formele severe sunt prezente la 1 din 1.000 de copii, adică aproximativ 5% dintre nou-născuţi.

O altă afecţiune, asemănătoare, este „varus equin”, malformaţie congenitală denumită și „piciorul strâmb congenital” (piciorul care este răsucit spre interior, iar vârful piciorului este orientat în jos). Această afecţiune, netratată corect şi/sau la timp, poate duce la infirmitate. Cauzele afecţiunii sunt încă necunoscute, dar tratamentul corect poate conduce la vindecarea totală.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri