Localnicii din comuna Cumpăna, județul Constanța, acuză primăria că, în urmă cu doi ani, a investit banii comunității în construcția a două parcuri ce nu pot fi folosite. Afacerea a fost perfectată în 2016, amplasamentele fiind ridicate fie printre locuințele oamenilor, fie în zone unde se adună gunoaie. Firma căreia i-a fost atribuit contractul este controlată de un om de afaceri constănțean, domicilat în Capitală, ale cărei afaceri cu statul nu au fost tocmai puține, în ultimii ani. Mai multe primării importante, printre care cea a Sectorului 1, a Municipiului Brașov sau Slobozia apelând, chiar de mai multe ori, la serviciile firmei respective, pentru a dota localitățile cu echipamente de mobilier stradal sau aferente locurilor de joacă pentru copii. La sfârșitul anului trecut, potrivit unor surse citate de presa constănțeană, unul dintre fondatorii companiei a fost citat la DNA, pentru a fi audiat în legătură cu o afacere similară parafată cu fosta conducere a Primăriei din Cernavodă.
Toată povestea începe în anul 2016, când Primăria Cumpăna a inaugurat noi locuri de joacă pentru copii. Mai exact, este vorba despre două parcuri care, în prezent, nu mai pot fi folosite. Asta, deoarece sunt neîntreținute, și au devenit reale capcane pentru siguranța celor mici. Firma care s-a ocupat de lucrările respective este SC Macrotech Import Export SRL, iar, la momentul în care s-a semnat contractul cu administrația locaă din Cumpăna, „principalele criterii în baza cărora au fost stabilite zonele în care au fost amplasate astfel de echipamente au constat în numărul semnificativ al copiilor care locuiesc în zonele respective, precum și distanțele pe care aceștia le au de parcurs până la locurile de joacă deja existente.”
În ciuda faptului că Primăria Cumpăna consideră investiția ca fiind o mare realizare, locuitorii din vecinătatea parcurilor spun că parcurile nu îşi ating scopul pentru care au fost construite. Asta, deoarece primul parc, amplasat pe un deal, este plin de gunoaie, fiind greu accesibil în cazul ploilor, iar în privința celui de-al doilea, locul unde este amplasat reprezintă, de asemenea, o problemă. Anume, aceea că zona este fără iluminare, perimetrul este înghesuit între niște case şi, neîngrijit, parcul este lăsat să paragină.
Achiziție fără licitație
Revenind la contractul de achiziționare al echipamentelor de joacă care face obiectul poveștii de astăzi, el a fost atribuit de către Primăria Cumpăna firmei SC Macrotech Import Export SRL, pentru suma de 49.000 de lei, potrivit informaţiilor oferite de către Primăria Cumpăna. Astfel, investiția a fost făcută direct, fără organizarea unei licitații, publice, invocându-se prevederile potrivit Legii 98/2016. În baza acestui act normativ, „autoritatea contractantă are dreptul de a achiziționa direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică decât 132.519 lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 441.730 lei”. Cererea Marianei Gîju, Primar Cumpăna, a stabilit drept câștigător al procedurii de atribuire firma bucureșteană SC Macrotech Import Export SRL.
Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), compania a luat ființă în data de 13 martie 2011, avându-i drept asociați pe frații Gigi și Viorel Turlui, primul dintre aceștia fiind, la momentul respectiv, și administrator al societății. La momentul înfințării, SC Macroteh Import Export SRL avea, ca și domeniu principal de activitate declarat la Registrul Comerțului, „intermedieri în comerțul cu ridicata al bunurilor diverse”. În 2015, însă, asociatul Gigi Turlui a decis să îi cesioneze lui Viorel toate părțile sociale deținute la societate și să părăsească structura acționariatului, renunțând inclusiv la calitatea de administrator.
Relevant de menționat este că, abia în 21 decembrie 2016, noul asociat unic al companiei, Viorel Turlui, ia decizia să modifice obiectul principal de activitate, firma devenind un prestator de lucrări de construire al unor proiecte.
Relație de afaceri cu Primăria condusă de Andrei Chiliman
Macrotech Import Export SRL face parte dintr-un grup de două firme în care se regăsește și SC Macrotech Business Group SRL, controlată de aceeași familie Turlui, și radiată în anul 2015. Aceasta poate fi consderată ca și abonată la contractele pe bani publici încheiate de Prmăria Sectorului 1, în timpul mandatului lui Andrei Chiliman. Potrivit SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), numai între anii 2011 și 2012, administrația Sectorului 1 al Capitalei, a atribuit contracte pe bandă rulantă către SC Macrotech Business Group SRL. Astfel, în octombrie 2011, autoritatea contractantă în cauză a atribuit încheiat cu firma familiei Turlui și un contract în valoare de 529.250 de lei fără TVA, pentru furnizarea a 165 de bănci, 50 de coșuri de gunoi, cinci mese de tenis și cinci mese cu câte două jocuri de șah, la care se adaugă două băncuțe. O lună mai târziu, , în noiembrie 2011, Administrația Domeniului Public Sector 1 a achiziționat din nou de la firma Macrotech Business Group 135 de bănci și 125 de coșuri de gunoi cu scrumieră, pentru care a scos din buzunarul bugetului public 345.125 de lei fără TVA. Băncile, vândute de SC Macrotech Business Group SRL, aveau, la vremea respectivă, prețuri de două ori mai mari decât cele existente pe piață. Doar o bancă avea prețul de 2.486 de lei. Cu toate acestea, Andrei Chiliman nu a avut rețineri când a oferit contracte către această firmă, fără licitație. Valoarea totală a contractului încheiat atunci s-a ridicat la 2.830.600 de lei fără TVA.
Furnizori de echipamente de joacă pentru mai multe administrații locale
Iar lista contractelor pe care Macrotech le-a încheiat cu autoritățile publice din Rmânia nu se oprește aici, Spre exemplu, SC Macrotech Business Group SRL a fost prezentă și în Medgidia, fiind câștigătoare în contractul de achiziție publică intitulat „Containere folosite în cadrul sistemului de gospodărie a deșeurilor în municipiul Medgidia, pentru Primăria Medgidia”, cu o ofertă financiară de 90.048 de euro, adică 336.565,74 lei fără TVA.
Începând cu 2011, firmele Macrotech au participat la achiziții făcute, fără licitație, ci printr-o procedură de selecție de oferte simplificată, una dintre autoritățile contractante fiind Primăria Orașului Cernavodă, care a plătit 3.614.253,85 le fără TVA, pentru achiziția de lucrări de reabilitare a centrului civic. Ulterior DNA a luat la purecat mai multe contracte atribuite de primăriile din județul Constanța și, potrivit presei locale, la sfârșitul anului trecut, dosarul a ajuns inclusiv la fostul edil din Cernavodă, Mariana Mircea. Potrivit acelorași surse, mai mulți administratori de firme care au avut legături contractuale cu primăriile vizate de anchetă au dat cu subsemnatul la DNA, printre aceștia numărându-se și Gigi Turlui, fostul administrator al Macrotech.
De altfel, firmele grupului au mai încheiat contracte cu Pimăria Municipiului Brașov (268.920 lei fără TVA), cu Comuna Dragomirești Vale (2.540.188,81 lei fără TVA), cu Direcția de Adinistrare a Domeniului Public Slobozia (385.800 lei fără TVA), cu Primăria Târgu Jiu (635.988 lei fără TVA), precum și cu Primăria Comunei Săbouani, județul Neamț (29.710 lei fără TVA).
529.250 de lei fără TVA a primit SC Macrotech Business Group SRL pentru furnizarea a 165 de bănci, 50 de coșuri de gunoi, cinci mese de tenis și cinci mese cu câte două jocuri de șah, la care se adaugă două băncuțe