Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis, la deschiderea Sezonului România-Franţa: Îndemn Guvernul să investească în mod real şi concret în cultură

Iohannis, la deschiderea Sezonului România-Franţa: Îndemn Guvernul să investească în mod real şi concret în cultură

Preşedintele Klaus Iohannis a îndemnat Guvernul, joi, la deschiderea oficială în ţara noastră a Sezonului cultural România-Franţa, să investească în mod "real şi concret" în cultură.

"Sezonul România-Franţa este o excelentă probă a potenţialului creativ al artiştilor români, ca şi a dialogului cultural româno-francez. Sezonul demonstrează capacitatea şi voinţa mediului artistic românesc de a-şi găsi în parteneriatele europene, cu precădere în parteneriatul cu prietenii noştri francezi, împlinirea de care s-au bucurat, la vremea lor, printre alţii, Brâncuşi, Enescu sau Cioran. Cu acest prilej, îndemn Guvernul să investească în mod real şi concret în cultură şi în infrastructura culturală, pentru a veni în sprijinul creatorilor români", a declarat şeful statului la deschiderea oficială a Sezonului România-Franţa, care a avut loc la Muzeul Naţional de Artă al României.

El a apreciat rezultatele deosebite de până acum ale sezonului, amintind că anul trecut a inaugurat acest sezon în Franţa alături de omologul său francez, Emmanuel Macron.

"Prezentăm patrimoniul nostru comun şi perspectivele relaţiei culturale privilegiate între ţările noastre, arătăm energia ideilor în dialog, puterea roditoare a creaţiei şi vitalitatea legăturilor noastre culturale. Celebrăm aceste forţe care dau sens vieţii şi dezvoltării umanităţii. Ele sunt cele care ne ajută să trecem peste încercările istoriei şi peste grelele momente de cumpănă din existenţa patrimoniului nostru cultural comun. (...) Acest proiect (...) va rămâne un reper important pentru viaţa artistică şi pentru instituţiile de cultură din Franţa şi din România. Sezonul se dovedeşte o ocazie unică de a celebra patrimoniul comun şi istoria care ne leagă, cât şi de a oferi o nouă perspectivă relaţiilor dintre societăţile noastre într-o Europă în transformare. Dar este mult mai mult decât atât. Sezonul este expresia împărtăşită a valorilor politice comune pe care le au Franţa şi România. Este expresia succesului Parteneriatului nostru Strategic şi a efortului nostru pentru consolidarea proiectului european, care are profunda nevoie de aportul României şi al societăţii româneşti, ca stat şi societate deplin pro-europene în aceasta parte a Uniunii", a afirmat Iohannis.

Preşedintele Iohannis a felicitat artiştii şi curatorii care au participat la Sezonul România-Franţa şi a salutat publicul francez pentru contribuţia la succesul acestui proiect.

El a precizat că la intrarea în Muzeul Naţional de Artă al României este prezentată expoziţia despre "Românii care au făcut Franţa, francezii care au făcut România".

"Începând cu 1848, România şi Franţa sunt unite prin aspiraţia spre cultura libertăţii şi prin angajamentul societal pentru o ţară a valorilor democraţiei şi solidarităţii. Mesajul peste timp pe care l-am primit de la înaintaşii noştri, români şi francezi, este acela de a depune împreună toate eforturile pentru a susţine o Europă solidară, o uniune propulsata de energia excepţionalelor sale diversităţi. Ceea ce este specific fiecărei culturi nu îndepărtează şi nu trebuie să antagonizeze popoarele. Dimpotrivă, pluralitatea identităţilor înseamnă, adesea, bucuria descoperirii valorilor fundamentale împărtăşite. Au demonstrat-o şi cei care astăzi duc mai departe aceasta impresionantă apropiere culturală dintre România şi Franţa. Popoarele noastre au şansa de a se redescoperi, contribuind la cel mai important proiect european de pace şi coeziune, Uniunea Europeană!", a subliniat Iohannis, care a îndemnat la susţinerea Sezonului.

Şeful statului a vorbit şi despre incendiul de la catedrala Notre Dame din Paris, context în care a transmis solidaritatea României cu Franţa.

"Deschid trimestrul românesc al sezonului cultural încrucişat România-Franţa la puţin timp de la incendiul care a mistuit o parte a catedralei Notre Dame din Paris, o catastrofă care ne-a şocat şi ne-a îndurerat. Acest moment pe care Franţa l-a dăruit culturii universale şi pe care îl păstrează ca pe un tezaur al umanităţii este şi expresia istoriei şi spiritualităţii Europei", a spus şeful statului, care i-a transmis omologului său francez, prin intermediul ambasadorului Franţei în România, expresia solidarităţii României şi admiraţia pentru angajamentul de a reda cât mai curând patrimoniului mondial unul dintre importantele sale simboluri.

Şeful statului a vizitat expoziţia "Specii de Spaţii" cu lucrări din colecţia de artă contemporană a Societe Generale, care a fost inaugurată joi după-amiază la MNAR în cadrul Sezonului cultural România-Franţa, şi a privit una din instalaţiile Festivalului Internaţional al Luminii "Spotlight", amplasată în jurul statuii ecvestre a regelui Carol I.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri