Jurnalul.ro România inteligentă Ionel Ciuclea, președinte ARMD, atrage atenția asupra concurenței neloiale a colectorilor de deșeuri din județe

Ionel Ciuclea, președinte ARMD, atrage atenția asupra concurenței neloiale a colectorilor de deșeuri din județe

de Redacția Jurnalul    |   

Colectorii din județe sunt parțial neautorizați și nefiscalizați și fac o concurență neloială, spune Ionel Ciuclea, președinte Asociația Română pentru Managementul Deșeurilor (ARMD), la Conferința Națională „Ieșirea din criza deșeurilor, reguli și soluții noi de sustenabilitate, colectare, reciclare și economie circulară”, organizată prin platforma România Inteligentă de Antena3CNN și cotidianul Jurnalul.

"România a realizat o parte din investițiile realizate în domeniu, acum trebuie să trecem la finisaje vizavi de tot ce înseamnă colectare, transport, transfer și industrie.

Deșeurile municiale, deșeurile de ambalaje, sunt din ce în ce mai mult infestate și nu pot fi valorificate prin reciclare. Și eu cred că ar trebui cel puțin 4-5 instalații în România, de 150-160 de milioane de euro. Tehnologii sunt și 35-40% din deșeurile colectate de noi au aport termic și vor putea să intre în această industrie. 

Sigur că marele nostru chin și necazurile pe care le avem pornesc de la indicatorii de performanță pe care trebuie să-i realizăm. Dar, din păcate, nu se realizează în activitatea pe care o desfășurăm noi, operatorii de colectare, transfer și procesare. Practic, indicatorii de performanță pleacă din curtea deținătorului de deșeuri. Și acolo, deșeurile nu se pun în sacul galben, albastru și verde, vizavi cel puțin de cele trei fracții importante în legătură cu valorificarea. 

Ne bizuim foarte mult pe relația cu autoritățile publice locale dar sunt situații destul de multe în care nici dumnealor nu pot acoperi raporturile pe care  le au cu cetățenii, în sensul că găsim în continuare, în județele unde lucrăm. În raporturile noastre cu autoritățile și cu cetățenii, cu deținătorii de deșeuri, le-am oferit saci, pubele, pe culori, sigur că mai găsim lucrurule amestecate și încurcate, ajungem să facem și sortare. Probabil că o parte din investițiile prin PNRR ar trebui alcătuite și din noi tehnologii chiar și în legătură cu sortarea și cu împărțirea acestor deșeuri pe fracții", explică acesta.

Colectorii din județe fac o concurență neloială și nefiscalizată.

"Există o greutate pe care nu am putut să o evităm. Este vorba despre autorizarea unor colectori la nivel de județe, de marile orașe care colectează de la ușa blocului deșeurile de ambalaje, și ele au altă direcție. Este o concurență neloială și, în mare parte, nefiscalizată. Mai există o mare industrie în fiecare județ, și sunt zeci de întreprinderi, care procesează aceste materii prime. Acești colectori neautorizați, sau autorizați parțial de către consiliile județene, care extrag aceste deșeuri nu ajung în instalațiile noastre de sortare, în așa fel ca noi să ne apropiem de indicatorii de performanță pe care îi avem", atrage atenția președintele ARMD.

El trage atenția cu privire la faptul că mașinile de colectat deșeuri trebuie modificate.

"Avem și investiții prin PNRR însă cred că ar trebui prin autoritatea ministerului să fie mai bine coordonate aceste investiții. O greșeală este a implementării în marile orașe a punctelor de colectare pe 5 sisteme. Asta înseamnă încă o invetiție în plus în legătură cu mașinile de colectat, trebuie modificate, nu vor putea fi colectate cu actualele sisteme de mașini pe care România le deține. Deci nu se va pune numai problema investițiilor în acele centre de colectare, acele insule, se pune problema că aceste insule trebuie colectate. Nu s-a precizat în actul legislativ cine face această cheltuială", conchide Ionel Ciuclea. 

 

Subiecte în articol: deşeuri ionel ciuclea armd colectori
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri