Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord nu doresc o 'frontieră strictă' între ele după Brexit, au anunţat liderii acestora în urma unei reuniuni desfăşurate în Ţara Galilor, relatează agenţia EFE.
Libera circulaţie a bunurilor şi persoanelor între nordul şi sudul insulei irlandeze a fost ceva natural încă de la crearea în anii '20 a aşa-numitei Zone de Circulaţie Comună (CTA). Însă ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea schimba această situaţie, problemă abordată vineri la o reuniune extraordinară a Consiliului Britanic-Irlandez (BIC), un organ consultativ creat după semnarea de către Irlanda de Nord a acordului de pace din Vinerea Mare, pe 10 aprilie 1998.
Reuniunea a fost convocată de premierul galez, Carwyn Jones, şi la discuţii au participat omologii săi scoţian şi nord-irlandez, Nicola Sturgeon şi Arlene Foster, precum şi şeful executivului de la Dublin, Enda Kenny.
'Cred că există alternative moderne de a nu impune frontiere stricte. Ştiu că cetăţenii din sudul şi nordul Irlandei nu vor accepta frontiere stricte', a declarat Kenny, amintind că înaintea procesului de pace nord-irlandez, din cauza ameninţărilor teroriste punctele de trecere dintre cele două jurisdicţii erau controlate de 'turnuri de control, vămi şi posturi de poliţie'.
Premierul irlandez a apreciat că 'cel mai bine pentru toată lumea' ar fi ca Marea Britanie să păstreze cu UE o relaţie 'cât mai strânsă posibil', respectiv să încheie un acord de liber schimb care să permită accesul la piaţa europeană unică.
Aceeaşi poziţie a fost exprimată şi de premierul nord-irlandez, Arlene Foster, care a apreciat că un astfel de acord 'nu este vital doar pentru Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, ci şi pentru celelalte regiuni', respectiv Ţara Galilor şi Scoţia.
Reuniunea din Ţara Galilor survine la o zi după ce preşedintele francez Francois Hollande a efectuat o vizită la Dublin, unde a insistat că, după ieşirea din UE, Marea Britanie nu va avea acces la piaţa europeană unică dacă elimină libertatea de circulaţie, adică dreptul cetăţenilor europeni de a lucra în această ţară.
Totuşi, Hollande a admis că în negocierile privind ieşirea Marii Britanii din UE va trebui să se ţină cont de 'circumstanţele speciale' în care se află Irlanda, singura ţară din UE ce are graniţă terestră cu Marea Britanie.
Sursa: AGERPRES