Insula italiană Ischia formată din erupţii vulcanice, un paradis unde poetul chilian Pablo Neruda a locuit câteva luni, în 1952, în timpul exilului, a mai suferit un cutremur de proporţii în 1883, care a provocat moartea a 2.313 de persoane şi a distrus întreaga zonă de nord, relatează EFE.
Cutremurul cu magnitudinea 4 pe Richter, care a zguduit luni la ora locală 20:57 (18.57 GMT) această insulă meridională italiană, a provocat cel puţin doi morţi şi zeci de răniţi, însă au fost multe seismele care s-au produs aici de-a lungul timpului.
Insula, una dintre zonele preferate de turişti din Golful Napoli, cu aproape 60.000 de locuitori al căror număr creşte considerabil în perioada vacanţelor, este cunoscută pentru plajele sale şi pentru numeroasele centre cu apă termală de origine vulcanică.
Satele sale pitoreşti şi casele colorate ale pescarilor, precum cele din Sant'Angelo d'Ischia, l-au atras în timpul exilului pe Pablo Neruda care s-a instalat în această localitate din ianuarie până în iunie 1952. Filmul 'Il Postino' din 1994, în regia lui Michael Radford, în care Neruda se împrieteneşte cu un postaş, a dezvăluit lumii frumuseţile insulei Ischia.
Însă frumuseţea coastelor sale stâncoase şi apele sale termale sunt o dovadă a pericolului de a trăi în această insulă aşezată pe mici vulcani marini.
Insula de 46,4 kilometri pătraţi şi împărţită în şase municipii - Isquia, Casamicciola Terme, Lacco Ameno, Forio, Serrara Fontana şi Barano d'Ischia - a fost afectată de numeroase cutremure.
Cel mai distructiv a fost seismul din 1883, de magnitudinea 5,8 grade pe Richter, care a distrus complet municipiul Casamicciola. Bilanţul total a fost de 2.313 de morţi, dintre cei 4.300 pe care îi numără acest municipiu din Ischia, unde 80% dintre case s-au dărâmat.
Filosoful italian Benedetto Croce a trăit când avea 11 ani această tragedie în care şi-a pierdut ambii părinţi şi sora, prinşi sub dărâmăturile casei lor de vacanţă.
Casamicciola a fost din nou, luni, afectată de un seism care a dus la prăbuşirea mai multor clădiri, precum biserica Santa María del Sufragió reconstruită după cutremurul din 1883.
Geologul Mario Tozzi a denunţat marţi pe pagina online a ziarului Corriere della Sera faptul ca un cutremur de mică intensitate să producă asemenea pagube. Potrivit lui, aceste dărâmături sunt rezultatul unor construcţii abuzive şi renovări în pripă, efectuate fără să se ţină seama de periculozitatea zonei.AGERPRES