Islanda are doar 364.000 de locuitori și a testat 10% din populaţie pentru infecția cu virusul Covid-19. Depistarea a fost începută cu o lună înainte ca primul pacient să fie confirmat, transmite AFP:
Într-un studiu publicat în jurnalul medical american New England Journal of Medicine, cercetători de la mai multe universităţi islandeze şi de la compania locală deCODE Genetics, filială a gigantului american Amgen, au oferit rezultatele programului de screening, lansat la 31 ianuarie.
Au fost realizate două campanii de screening. Prima a început la 31 ianuarie şi a vizat persoanele care aveau simptome şi cei care se întorceau din zonele de risc (China şi Alpii austrieci, italieni şi elveţieni) sau care intraseră în contact cu persoane infectate.
S-a constatat că 13,3% din cele peste 9.000 de persoane testate erau infectate, la sfârşitul lunii martie.
Primul caz pozitiv a fost confirmat la 28 februarie în această țară.
A doua campanie de screening a fost lansată pe 13 martie pentru restul populaţiei, fiind destinată tuturor cetățenilor fără simptome sau cu simptome uşoare, care nu erau în carantină. Proporţia cazurilor pozitive a fost de 0,6 şi 0,8%.
43% dintre persoanele testate au fost asimptomatice
Testarea a ajutat la reducerea transmiterii coronavirusului prin localizarea persoanelor infectate şi contagioase, dar fără simptome sau care au crezut că aveau doar răceală sau gripă.
Persoanele confirmate pozitiv la teste s-au autoizolat timp de 10 zile, până la dispariţia febrei sau până la un test negativ, iar toţi cei care intrau în contact cu acestea trebuiau să intre în carantină timp de două săptămâni.
Islanda nu a închis creşele şi şcolile primare.
Liceele şi universităţile au fost închise pe 16 martie, măsura fiind aplicată apoi piscinelor, sălilor de sport, cinematografelor, barurilor şi restaurantelor.
Guvernul islandez estimează că vârful a trecut şi va redeschide liceele, universităţile, muzeele şi saloane de coafură la data de 4 mai.
Potrivit analizelor, virusul a fost introdus în această ţară de islandezii întorşi din Italia şi Austria, iar apoi de turiștii întorși din Marea Britanie, înainte ca acesta să fie declarat zonă de risc.