Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul interzice UNRWA, agenția ONU pentru refugiați palestinieni, să opereze în țară

Israelul interzice UNRWA, agenția ONU pentru refugiați palestinieni, să opereze în țară

de Redacția Jurnalul    |   

Israelul a adoptat luni o lege care interzice agenției ONU pentru refugiați palestinieni, UNRWA, să opereze în țară, lucru care ar putea afecta activitatea acesteia în Gaza, relatează Reuters.

Parlamentarii care au elaborat legea au citat implicarea unor angajați ai UNRWA în atacul din 7 octombrie 2023 asupra sudului Israelului și faptul că unii angajați ai agenției au fost membri ai Hamas și ai altor grupuri armate.

Legislația a alarmat Organizația Națiunilor Unite și unii dintre aliații occidentali ai Israelului, care se tem că aceasta ar agrava și mai mult situația umanitară din Gaza, unde Israelul luptă de un an cu militanții Hamas. Interdicția nu face referire la operațiunile din teritoriile palestiniene sau din alte părți.

Agenția UNRWA are zeci de mii de angajați și oferă educație, sănătate și ajutor pentru milioane de palestinieni din Gaza, Cisiordania, Iordania, Liban și Siria. Aceasta a avut mult timp relații tensionate cu Israelul, dar acestea s-au deteriorat brusc de la începutul războiului din Gaza, iar Israelul a solicitat în mod repetat desființarea UNRWA și transferul responsabilităților sale către alte agenții ale ONU.

ONU a declarat în august că nouă angajați ai UNRWA ar fi fost implicați în atacul din 7 octombrie și au fost concediați. Ulterior, s-a descoperit că un comandant Hamas din Liban - ucis luna trecută într-un atac israelian - avea un loc de muncă în cadrul UNRWA. Un alt comandant, ucis în Gaza săptămâna trecută, era angajat ca lucrător umanitar.

„Dacă Organizația Națiunilor Unite nu este dispusă să curețe această organizație de terorism, de activiștii Hamas, atunci trebuie să luăm măsuri pentru a ne asigura că ei nu vor mai putea face rău poporului nostru niciodată”, a declarat deputatul israelian Sharren Haskel.

Un purtător de cuvânt al UNRWA a declarat înainte de vot că legea propusă ar fi un „dezastru” și ar avea un impact serios asupra operațiunii umanitare din Gaza și Cisiordania.

Înainte ca legislația să fie adoptată, miniștrii de externe din Franța, Germania, Marea Britanie, Japonia și Coreea de Sud, Canada și Australia au emis o declarație prin care își exprimau „profunda îngrijorare”.

„Este esențial ca UNRWA și alte organizații și agenții ale ONU să fie pe deplin capabile să furnizeze ajutor umanitar și asistență celor care au cea mai mare nevoie, îndeplinindu-și mandatele în mod eficient”, se arată în declarație.

Șeful ONU avertizează asupra „consecințelor devastatoare” ale interzicerii UNRWA de către Israel

Interdicția Israelului asupra Agenției Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni (UNRWA) ar putea avea „consecințe devastatoare”, a avertizat șeful ONU.

Comentariile secretarului general al ONU, Antonio Guterres, vin după ce parlamentul israelian a adoptat două legi: una care interzice Agenției ONU de Ajutor și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni să își desfășoare activitatea în Israel, iar alta care interzice autorităților israeliene orice contact cu UNRWA, scrie CNN.

„Punerea în aplicare a legilor ar putea avea consecințe devastatoare” pentru refugiații palestinieni din teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv Ierusalimul de Est, „ceea ce este inacceptabil”, a spus Guterres într-o declarație.

„Nu există alternativă la UNRWA”, a adăugat el.

UNRWA, care a început prin a asista aproximativ 750 000 de refugiați palestinieni în 1950, deservește în prezent aproape 6 milioane de persoane în Orientul Mijlociu, inclusiv în Ierusalimul de Est, Gaza și Cisiordania, furnizând servicii de bază, inclusiv hrană, educație și servicii medicale.

Mișcarea Israelului „ar fi în detrimentul soluționării conflictului israeliano-palestinian și al păcii și securității în întreaga regiune ... UNRWA este indispensabilă”, a declarat Guterres.

De asemenea, șeful ONU a îndemnat Israelul să își respecte obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional. „Legislația națională nu poate modifica aceste obligații”, a spus el.

Occidentul critică interzicerea UNRWA de către Israel: Un pas fatal

Mai multe țări occidentale au criticat dur decizia parlamentului israelian de a interzice Agenției Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni (UNRWA) să opereze în Israel.

„Guvernele Irlandei, Norvegiei, Sloveniei și Spaniei condamnă aprobarea de către Knesset a unei legislații care să împiedice UNRWA să opereze în Teritoriul Palestinian Ocupat”, au afirmat cele patru națiuni într-o declarație comună publicată de ministrul irlandez de externe Micheál Martin, scrie CNN.

Continuând să descrie activitatea UNRWA ca fiind „esențială și de neînlocuit”, cele patru țări au afirmat că legislația „stabilește un precedent foarte grav pentru activitatea Organizației Națiunilor Unite și pentru toate organizațiile din sistemul multilateral”.

Comisarul german pentru drepturile omului, Luise Amstberg, a avertizat că aceste legi, dacă sunt „puse în aplicare de guvernul israelian în această formă”, ar „face efectiv imposibilă activitatea UNRWA în Gaza, Cisiordania și Ierusalimul de Est”.

„Acesta ar fi un pas fatal, ajutorul umanitar vital pentru milioane de oameni ar fi periclitat, iar eforturile noastre de a aduce pacea în Orientul Mijlociu ar fi împiedicate”, a spus Luise Amstberg.

Regatul Unit a declarat că Israelul are o obligație clară în temeiul dreptului internațional de a se asigura că „ajutor suficient ajunge la civilii din Gaza”, ministrul britanic de externe, David Lammy, afirmând că UNRWA este singura agenție care „poate furniza ajutor umanitar la scara și ritmul necesare”.

Ministerul belgian de Externe a deplâns faptul că „apelurile ferme ale comunității internaționale au fost ignorate”, afirmând că „evacuarea” unei agenții ONU cu statutul UNRWA „subminează sistemul multilateral și Organizația Națiunilor Unite însăși”.

Israelul a adoptat luni o lege care interzice agenției ONU pentru refugiați palestinieni, UNRWA, să opereze în țară. Parlamentarii care au elaborat legea au citat implicarea unor angajați ai UNRWA în atacul din 7 octombrie 2023 asupra sudului Israelului și faptul că unii angajați ai agenției au fost membri ai Hamas și ai altor grupuri armate.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: israel unrwa
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri