Autoritățile de la Roma vor putea să aloce mai multe fonduri centrelor responsabile cu repatrierea migranților fără drept de azil. Finanțarea se ridică la 5 milioane de euro care sunt destinați și pentru proceduri mai rapide de cazare temporară a acestora.
Vicepremierul Matteo Salvini spune că este nevoie măcar de un centru de repatriere a migranților în fiecare regiune a țării și vrea legi mai stricte anti-migrație.
Italia cere de mult timp ajutor din partea statelor UE să o ajute în această problemă prin preluarea de migranți care debarcă aici. Pe această temă are discuții îndeosebi cu Franța.
"Trebuie să ajutăm regiunile pentru că altfel există riscul să aducem sistemul în colaps dacă acest ritm al sosirilor continuă", a avertizat și ministrul protecţiei civile, Matteo Piantedosi. El face din nou apel la UE să intervină.
"Comisia Europeană a luat notă de declararea stării de urgenţă în Italia. Această decizie este de competenţa naţională a Italiei, determinată deprovocările particulare ale situaţiei migratorii în această ţară şi trebuie să vedem în detaliu măsurile înainte de a le comenta", a răspuns purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene pentru afaceri interne, Anitta Hipper.
Ea a precizat că executivul comunitar vrea relocarea de migranți și către alte state.
Însă un ONG care se ocupă de salvarea migranților pe mare acuză executivul de dreapta de la Roma de "xenofobie".
"Este o campanie propagandistică a guvernului Meloni pentru a provoca panică şi zgomot, şi nu este justificată", spune Oscar Camps, fondatorul organizaţiei Open Arms.
Țara este copleșită de numărul tot mai mare de migranți pe mare. Doar în ultimele trei zile au debarcat 3.000 de persoane iar alte zeci de ambarcațiuni sunt pe drum. Două pescadoare cu câte 400 de migranți așteaptă asistență în Marea Mediterană, potrivit datelor ONG-ului Sea Watch. Circa 28.000 de migranți ilegali au ajuns în Italia în primul trimestru din 2023, potrivit datelor Ministerului italian de Interne.