Întrebat, la un miting electoral desfăşurat pe 4 noiembrie dacă poate fi reactivat Acordul nuclear din 2015 cu Iranul, Biden a răspuns, potrivit site-ului Axios.com: "Nu se poate, dintr-o serie de motive. Este un acord mort, dar nu intenţionăm să anunţăm acest lucru. O poveste lungă".
Casa Albă a refuzat să conteste validitatea afirmaţiilor lui Biden. "Acordul nuclear nu este prioritatea noastră acum. Nu este în agendă. Nu vedem niciun acord în curând", a declarat marţi seară un reprezentant al Consiliului prezidenţial pentru Siguranţă Naţională de la Washington.
Uniunea Europeană a semnalat marţi că vrea în continuare reactivarea Acordului nuclear cu Iranul, din care Statele Unite s-au retras în 2018. Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, s-a întâlnit marţi, în Iordania, cu ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian. Întâlnirea a fost necesară "în contextul deteriorării relaţiilor dintre Iran şi Uniunea Europeană". "Am convenit că trebuie să menţinem comunicarea şi să relansăm Acordul nuclear, pe baza negocierilor de la Viena", a afirmat Borrell.
Iranul a anunţat, la sfârşitul lunii noiembrie, intensificarea activităţilor de purificare a uraniului la nivelul de 60%, generând preocupări în Occident privind şansele reactivării Acordului nuclear. Teheranul condiţionează revenirea la respectarea deplină a Acordului nuclear din 2015 de anularea sancţiunilor impuse de Statele Unite după decizia retragerii din tratat, luată de fostul preşedinte Donald Trump în 2018.
În contextul intensificării activităţilor nucleare iraniene, Israelul, care s-a opus permanent reactivării Acordului atomic internaţional, a cerut recent Statelor Unite să accelereze planurile militare ofensive comune pentru contracararea Iranului. În schimb, Washingtonul a continuat să pledeze pentru o soluţie negociată de oprire a programului nuclear iranian. Negocierile dintre Iran şi marile puteri, intermediate de Uniunea Europeană, sunt în impas din septembrie.
(sursa: Mediafax)