Jurnalul.ro Ştiri Externe Josep Borrell cere Chinei să se implice în rezolvarea conflictului din Ucraina. Ce răspunde Beijingul

Josep Borrell cere Chinei să se implice în rezolvarea conflictului din Ucraina. Ce răspunde Beijingul

de Redacția Jurnalul    |   

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, spune că va fi imposibilă o relație de încredere cu China dacă nu depune eforturile pentru a găsi o soluție la conflictul din Ucraina, scrie Reuters. Beijingul precizează că va continua eforturile de pace.

"Va fi extrem de dificil, chiar imposibil, pentru Uniunea Europeană să întreţină o relaţie de încredere cu China, ceea ce mi-ar plăcea să văd, dacă China nu contribuie la găsirea unei soluţii politice bazate pe retragerea Rusiei de pe teritoriul Ucrainei. Neutralitatea în faţa încălcării dreptului internaţional nu este credibilă", a spus acesta,  care îi cere lui Xi Jinping să discute cu Volodimir Zelenski. 

Însă China a încheiat un parteneriat" fără limite" cu Rusia, și nu vrea să condamne războiul pe care aceasta îl duce în Ucraina, în pofida presiunilor SUA și ale țărilor occidentale.

Totodată, Beijingul anunță că vrea să continue eforturile de pace în Ucraina, iar ministrul Apărării,Li Shangfu, va efectua o vizită oficială la Moscova.

Ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, "va efectua o vizită oficială în Rusia în perioada 16-19 aprilie", a anunţat Administraţia de la Beijing, conform cotidianului Le Monde.

Li Shangfu se va întâlni cu omologul său rus, Serghei Şoigu, pentru a discuta despre "cooperarea bilaterală în domeniul apărării" şi despre "teme de securitate mondială şi regională", a confirmat Ministerul Apărării de la Moscova.

"China a transmis de la început că singura modalitate de rezolvare a crizei ucrainene este promovarea păcii şi a negocierilor. China este pregătită să lucreze pentru pace şi speră că toate părţile implicate în criză vor rămâne raţionale şi calme, şi vor face eforturi constructive pentru rezolvarea crizei prin intermediul negocierilor", a afirmat Qin Gang, șeful diplomației externe, pe fondul presiunilor UE de a-și exercita influenţa pentru a convinge Rusia să oprească invazia din Ucraina.

Administraţia de la Beijing nu a anunţat însă planuri privind contacte cu Ucraina. China nu a condamnat invazia militară rusă în Ucraina, dar a pledat, în general, pentru respectarea suveranităţii statelor.

Totodată, șef diplomației germane, Annalena Baerbock, aflată în vizită la Beijing, a îndemnat China să insiste ca Rusia să oprească războiul.

"China trebuie să îndemne agresorul rus să oprească războiul. Nicio altă ţară nu are influenţă mai mare asupra Rusiei decât China, iar modul în care foloseşte această influenţă afectează direct interesele esenţiale ale Europei", a afirmat Baerbock.

Diplomația chineză a prezentat recent un proiect privind un "plan de pace" între Kiev şi Moscova. Beijingul a propus un armistiţiu durabil şi negocieri de pace, prin susţinerea principiului respectării "suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale". În acelaşi timp, China a insistat pentru tratarea cu seriozitate a "intereselor legitime de securitate ale tuturor naţiunilor", sugerând susţinere pentru argumentaţia Rusiei privind obţinerea de garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi NATO.

Deşi a salutat iniţiativa de pace avansată de China, Rusia a insistat pentru recunoaşterea anexării regiunilor din sud-estul Ucrainei, în timp ce Ucraina a condiţionat orice armistiţiu între armata ucraineană şi forţele militare ruse de revenirea la frontierele Ucrainei din anul 1991. ONU a salutat iniţiativa de pace a Chinei, catalogând-o drept o "contribuţie importantă".

Subiecte în articol: China Rusia ucraina pae
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri