Jurnalul.ro Ştiri Justitie Lovitură pentru „Rețeaua generalilor” în războiul declanșat împotriva denunțătorului Cătălin Hideg. Avocatul, împreună cu Coldea și cu Dumbravă, află, azi, dacă rămân sub control judiciar

Lovitură pentru „Rețeaua generalilor” în războiul declanșat împotriva denunțătorului Cătălin Hideg. Avocatul, împreună cu Coldea și cu Dumbravă, află, azi, dacă rămân sub control judiciar

de Ion Alexandru    |   

​​​​​​​Rețeaua „Coldea – Dumbravă - Trăilă”, acuzată de DNA că încasa sute de mii de euro de la oameni de afaceri cu dosare penale, pentru a le „optimiza” în instanță situația judiciară, a primit, la sfârșitul săptămânii trecute, o lovitură din partea magistraților. Judecătoria Giurgiu a suspendat executarea silită a activelor companiei Sanimed Impex SRL, deținută de denunțătorul lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă, executare cerută de casa de avocatură a acestuia din urmă, culmea, pentru neplata banilor aferenți așa-zisului contract de asistență juridică anchetat, în acest moment, de Direcția Națională Anticorupție. Un executor judecătoresc avea de gând, la cererea SCP Doru Trăilă și Asociații, să execute silit activele Sanimed, pentru recuperarea sumei de 300.000 de euro. Întâmplător sau nu, tot 300.000 de euro este cuantumul cumulat al cauțiunii instituite de DNA pe numele celor trei inculpați din „rețeaua generalilor”.

Pe rolul Judecătoriei Giurgiu, la data de 9 iulie 2024, a fost constituit dosarul 11860/263/2024, având ca obiect contestația la executare, respectiv suspendarea executării silite într-un dosar de executare având numărul 1689/2024. Contestatoarea este chiar compania SC Sanimed Impex SRL, deținută de omul de afaceri Cătălin Hideg, în timp ce intimatul din acest dosar este casa de avocatură SCP Doru Trăilă și Asociații.

Vineri, 26 iulie 2024, instanța a admis cererea și a respins ca neîntemeiată excepția nulității cererii de suspendare provizorie a executării silite, întemeiată pe dispozițiile articolului 186 din Codul de procedură civilă, invocată de către intimata SCP Doru Trăilă și Asociații.

De asemenea, Judecătoria Giurgiu a admis cererea de suspendare a executării silite formulate de către contestatoarea SC Sanimed Impex SRL în contradictoriu cu intimata SCP Doru Trăilă și Asociații, în cadrul dosarului 11960/263.2024. Cu acest prilej, instanța a dispus suspendarea provizorie a executării silite efectuate în dosarul de executare nr. 158EP/2024, aflat pe rolul S.P.E.J, Petricaru, Iordache și Asociații, până la soluționarea cererii de suspendare a executării silite. Mai mult, judecătorul a dispus ca o copie a prezentei încheieri să fie comunicată, de îndată, către S.P.E.J. Petricaru, Iordache și Asociații. Încheierea Judecătoriei Giurgiu este fără cale de atac. Termenul de judecată pentru suspendarea definitivă a executării silite a fost stabilit pentru data de 9 octombrie 2024.

Asistența juridică, paravan pentru „consultanța” oferită de foștii capi ai SRI

Reamintim că, potrivit Ordonanței DNA de începere a urmăririi penale în cazul generalilor SRL, în urma unei înțelegeri cu Florian Coldea și cu Dumitru Cocoru, care i-au promis lui Cătălin Hideg că va scăpa de dosarul penal trimis în judecată de EPPO, eventual cu o condamnare cu suspendare, dar și că îi va fi revocată măsura controlului judiciar, omul de afaceri a încheiat cu SCP Doru Trăilă și Asociații un contract de asistență juridică pentru „reprezentarea la Tribunalul București, în vederea soluționării dosarului 27485/3/2022 și a dosarelor de verificare a măsurilor preventive, inclusiv a dosarului 27485/3/2022/a5”. Valoarea contractului a fost stabilită la 600.000 de euro plus TVA.

Procurorii susțin că „clauza privind dreptul societății de avocatură de a angaja un contract constituie, potrivit actelor de urmărire penală efectuate în cauză, o dovadă a faptului că acest mecanism de ascundere a adevăratei naturi a sumelor de bani pretinse și încasate, aceea de folos necuvenit obținut pentru săvârșirea infracțiunilor de corupție, reprezintă un mod de operare, prin încheierea unui contract de consultanță între SCP Doru Trăilă și Asociații și SC Wise Line Consulting SRL (firma lui Dumitru Dumbravă - n.red.), precum și a unui contract de consultanță între SC Wise Line Consulting SRL și SC Strategic Sys SRL (firma lui Florian Coldea – n. red.)”.

Contractul de asistență juridică dintre SC Sanimed Impex SRl și SCP Doru Trăilă și Asociații a fost încheiat la data de 7 noiembrie 2023.

Contractul, proba acuzării în dosarul penal

Pentru acest contract, Doru Trăilă este inculpat pentru trafic de influență, deoarece, în calitate de avocat asociat al SCP Doru Trăilă și Asociații și de membru al unei „echipe” ce pretindea că poate influența actul de justiție, nu doar că îl controla, a fundamentat împreună cu Florian Coldea și cu Dumitru Dumbravă, încă din anul 2019, un mod de operare, prin încheierea unor contracte de consultanță între casa de avocatură și firma generalului Dumitru Dumbravă, dar și între această companie și firma generalului Florian Coldea, „pentru a ascunde legătura între beneficiarul serviciilor pretins a fi de asistență juridică și cei doi generali”.

În acest sens, arată procurorii, lui Cătălin Hideg i-a fost creată convingerea că avocatul Trăilă are influență asupra judecătorilor și că, împreună cu „echipa” sa, îi va oferi sprijinul necesar în justiție pentru obținerea de hotărâri favorabile. „Gruparea generalilor” i-a promis, astfel, lui Hideg că îi va determina pe judecători să revoce controlul judiciar. Între noiembrie 2023 și ianuarie 2024, casa de avocatură a lui Doru Trăilă a încasat de la Cătălin Hideg o parte din suma pretinsă, respectiv 438.000 de lei și 20.000 de euro, tranzacțiile financiare fiind disimulate prin încheierea contractului de asistență juridică și a contractelor de consultanță cu firmele celor doi generali.

Protagoniștii vor compărea, azi, din nou, în fața judecătorului Curții de Apel București

Ei bine, acum Doru Trăilă îl hărțuiește pe Cătălin Hideg să plătească și restul de bani, chiar dacă, pentru această afacere, se află el însuși sub control judiciar pe cauțiune. Astfel, la solicitarea lui Doru Trăilă, conturile companiei lui Hideg, Sanimed Impex SRL, au fost puse sub poprire de un executor judecătoresc, „pentru recuperarea unei sume de peste 300.000 de euro”, bani ce provin exact din contractul de asistență juridică anchetat de DNA. Respectivul executor judecătoresc a somat firma lui Hidef să achite creanța, în caz contrar urmând să-i fie executate activele.

Astăzi, la Curtea de Apel București, generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, precum și avocatul Doru Trăilă vor afla dacă se aprobă sau se respinge plângerea formulată împreună împotriva măsurii controlului judiciar pe cauțiune, instituit de DNA pe numele lor în 24 mai 2024 și prelungită cu încă 60 de zile în data de 17 iulie 2024.

Judecătoarea Claudia Jderu, care ar fi trebuit să se pronunțe în acest dosar încă din data de 23 iulie, a dispus amânarea judecării cu șase zile, pentru a-i da lui Florian Coldea prilejul să „studieze dosarul de urmărire penală”. Miza ridicării controlului judiciar pe cauțiune este dublă. Pe de o parte, este vorba despre exact 300.000 de euro, câte 100.000 de euro (500.000 de lei) de fiecare inculpat, sume constituite drept cauțiune ca să rămână în libertate și, pe de altă parte, de a putea părăsi teritoriul României.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri