Jurnalul.ro Ştiri Externe Justiţia europeană vrea sa vada ce hram poarta Uber

Justiţia europeană vrea sa vada ce hram poarta Uber

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) urmează să adopte miercuri o decizie aşteptată cu nerăbdare de serviciul de rezervări de automobile cu şofer Uber, pentru că ar urma să clarifice dacă firma americană trebuie să respecte aceleaşi reglementări ca şi cele impuse firmelor de taxi.

 

Uber, care în ultima perioadă a intrat în conflict cu autorităţile din mai multe state europene, a susţinut în faţa CJUE că se consideră, înainte de toate, un serviciu digital cu rol de intermediar între particulari şi şoferi. Argumentaţia Uber nu l-a convins insa pe vocatul general al CJUE, Maciej Szpunar, in opinia caruia "platforma electronică Uber, chiar dacă este un concept inovator, ţine, în principal, de domeniul transportului şi în consecinţă trebuie să deţină licenţele şi acordurile cerute de dreptul naţional", scrie agerpres.

Concluziile avocatului general nu sunt insa obligatorii pentru CJUE, chiar dacă, în majoritatea cazurilor, judecătorii CJUE tind să urmeze parerile acestuia  Avizul CJUE a fost cerut de un judecator spaniol, după ce în 2014 a fost solicitat de o asociaţie profesională a şoferilor de taxi din Barcelona, care se considera victimă a concurenţei neloiale din partea Uber. Asociaţia Elite Taxis susţinea că şoferii Uber, care pot transporta persoane cu propriile masini contra remuneraţie, trebuie să deţină licenţe la fel ca şi serviciile de taxi din Barcelona. Pe de altă parte, Uber afirma că trebuie să respecte în principal regulile privind libera prestare de servicii legate de noile tehnologi ale informaţiei.

Pentru Uber, indiferent de decizia CJUE, aceasta "nu va schimba faptul că în majoritatea ţărilor din UE în care operăm deja, respectăm reglementările în vigoare în domeniul transporturilor", a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

În România, Uber este prezent de trei ani şi are peste 450.000 de utilizatori, din care 350.000 în Bucureşti. România este a doua piaţă ca mărime în regiunea central şi est europeană, după Polonia, şi a cincea din UE. Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat, marţi, un proiect de hotărâre care vizează modificarea regulamentului de taximetrie. "Uber poate să rămână în România, nu avem niciun fel de problemă, dar să se autorizeze conform legilor în vigoare. Nu e nimeni mai presus de lege", a spus Ştefănescu,preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri