Jurnalul.ro Ştiri Externe Kim, inspirat de amenințările nucleare ale lui Putin

Kim, inspirat de amenințările nucleare ale lui Putin

de Şerban Mihăilă    |   

Timp de zeci de ani, Coreea de Nord a amenințat că va transforma orașele dușmanilor într-o „mare de foc” și a acționat cu perseverență pentru a dezvolta un program de înarmare nucleară, care să-i susțină cuvintele agresive. Acum, când Phenianul derulează cu frenezie teste balistice și amenință Seulul și Washingtonul cu atacuri nucleare preventive, retorica și acțiunile lui Kim Jong-un par să aibă o nouă muză: Vladimir Putin, liderul care joacă la intimidare în Ucraina. 

După ce Phenianul a lansat peste 40 de rachete în acest an, cele mai multe din toate timpurile, au apărut numeroase semne care sugerează că regimul lui Kim Jong-un devine tot mai nerăbdător să transforme bomba nucleară în piesa centrală a armatei sale.

Recenta avalanșă de teste, derulată pe parcursul a două săptămâni de lansări, a avut drept principal obiectiv - potrivit presei nord-coreene - simularea utilizării armelor nucleare tactice pe un câmp de luptă pentru „lovirea și  nimicirea” potențialelor ținte sud-coreene și americane. 

Analiștii militari occidentali susțin că este pentru prima oară când Coreea de Nord a efectuat exerciții care implică unități militare însărcinate cu operarea armelor nucleare tactice.

Testele - toate supervizate de Kim - au inclus o rachetă balistică cu capacitate nucleară, lansată de sub apă, rachete balistice concepute pentru lovituri nucleare asupra aerodromurilor, porturilor și facilităților de comandă sud-coreene, precum și o rachetă balistică sol-sol de tip nou, care a zburat deasupra Japoniei.

Presa de stat a anunțat, ieri, și testele din ziua precedentă, cu rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, pe care Kim le-a descris ca fiind o demonstrație de succes a capacităților de atac nuclear, în expansiune, ale armatei sale, precum și a gradului de pregătire pentru „războiul real”.

Există, de asemenea, indicii că nord-coreenii sunt gata să desfășoare arme nucleare tactice de-a lungul graniței lor cu Coreea de Sud. Phenianul a adoptat, în același timp, o nouă lege care autorizează atacuri nucleare preventive într-o multitudine de scenarii, inclusiv în situații de pace, atunci când percepe o amenințare la adresa conducerii sale.

Altfel spus, Coreea de Nord lucrează în continuare pentru a-și perfecționa tehnologia rachetelor cu încărcătură nucleară, iar fiecare nou test o împinge mai aproape de acest obiectiv.

Phenianul apasă pe accelerație

Lansările de rachete ale Coreei de Nord sunt văzute de mulți ca fiind premergătoare unui eventual test al unui dispozitiv nuclear.

Pe lângă faptul că plasează Washingtonul și Seulul într-o poziție defensivă, astfel de exerciții ar putea avea drept obiectiv inițierea unor discuții cu SUA, în termenii lui Kim, care vrea să obțină recunoașterea țării ca putere nucleară legitimă. 

În acest scenariu, consideră Phenianul, comunitatea internațională ar fi forțată să reducă sancțiunile zdrobitoare impuse Coreei de Nord și, în cele din urmă, să fie negociată și retragerea celor aproape 30.000 de soldați americani din Coreea de Sud. Unii analiști duc acest raționament mai departe și susțin că, după plecarea US Army, Phenianul își poate duce visul până la capăt, creând o peninsulă coreeană condusă de familia Kim.

Încurajat de Kremlin

Foarte probabil, războiul lui Putin în Ucraina l-a ajutat pe Kim, deoarece SUA nu s-au mai concentrat ca înainte pe dezvoltarea programului nuclear nord-coreean. Concomitent, s-a adâncit diviziunea în Consiliul de Securitate al ONU, acolo unde Rusia și China sunt de partea Coreei de Nord și împiedică adoptarea de sancțiuni suplimentare, după recentele teste ale lui Kim.

Mai există însă un pericol imens, creat de precedentul stabilit de Kremlin în Ucraina. În timp ce Putin evocă perspectiva terifiantă a folosirii armelor nucleare tactice pentru a schimba rezultatul eșecurilor suferite pe frontul ucrainean, apare o îngrijorare tot mai mare față de faptul că această normalizare a amenințărilor atomice îl încurajează și mai mult pe Kim să-și pună la punct arsenalul nuclear.

„Putin și Kim se alimentează unul pe celălalt, creând o rutină pentru conceptul dreptului de a lansa o bombă nucleară asupra unui vecin pașnic, prin repetarea fără repercusiuni a acestui lucru.”, susține Sung-Yoon Lee, expert în Coreea de Nord la Universitatea americană Tufts. 

„Amenințările lui Putin par mai credibile decât cele ale lui Kim, în condițiile în care în Ucraina se varsă sânge în fiecare zi. Amenințările lui Kim nu trebuie să fie respinse însă ca o fanfaronadă lipsită de conținut!”, a avertizat el, citat de AP.

„Coreea de Nord copiază în mod clar abordarea lui Putin în războiul din Ucraina, folosind-o drept fereastră pentru accelerarea dezvoltării armelor sale.”, este de părere și Park Won Gon, profesor de studii nord-coreene la Universitatea Ewha Womans din Seul, citat tot de AP.

„Dacă Putin ar scăpa cu bine în cazul utilizării armelor nucleare, fără să sufere repercusiuni majore, Coreea de Nord ar considera acest lucru un stimulent major pentru propria doctrină nucleară.”, a adăugat el.


 

Subiecte în articol: Vladimir Putin coreea de nord
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri