Jurnalul.ro Ştiri Politică Klaus Iohannis a trimis-o, definitiv, acasă pe controversata ex-judecătoare Camelia Bogdan

Klaus Iohannis a trimis-o, definitiv, acasă pe controversata ex-judecătoare Camelia Bogdan

de Ion Alexandru    |   

După patru ani și două săptămâni de procese peste procese și de un întreg aparat de propagandă strâns în jurul ei, Camelia Bogdan a fost dată afară din magistratură, de data aceasta definitiv.

Concedierea controversatei judecătoare a fost parafată de președintele României, Klaus Iohannis, care a semnat, ieri, decretul de eliberare din funcție. Secția pentru Judecători de la CSM a decis, pe 14 aprilie, în unanimitate, să transmită această cerere către Administrația Prezidențială, după ce ÎCCJ i-a respins, cu două zile înainte, definitiv recursul împotriva sancțiunii disciplinare primite încă din aprilie 2018.

Șase decrete au fost semnate, ieri, de către președintele României, Klaus Iohannis, și au fost trimise spre publicare Monitorului Oficial al României. Cinci dintre acestea au legătură cu promulgarea unor legi adoptate de Parlament, însă al șaselea vine ca o lovitură pentru unul dintre cei mai controversați judecători, folosiți de sistem, în ultimul an de mandat al lui Traian Băsescu.

Președintele Iohannis a emis Decretul privind  „eliberarea din funcția de judecător la Curtea de Apel București a doamnei Camelia Bogdan – ca urmare a aplicării sancțiunii disciplinare constând în excluderea din magistratură”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Încălcarea gravă a dispozițiilor legale

Reamintim că, în data de 2 aprilie 2018, adică în urmă cu mai bine de patru ani, Secția pentru Judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a decis să admită acțiunea disciplinară exercitată de Inspecția Judiciară, în Dosarul 10/J/2017, împotriva pârâtei Camelia Bogdan, judecător, la acea dată, la Curtea de Apel București – Secția Penală și, în baza articolului 100, litera „e” din Legea nr. 303/2004, privind Statutul Judecătorilor și Procurorilor republicată, cu modificările și completările ulterioare, i-a aplicat acesteia sancțiunea disciplinară constând în excluderea din magistratură, pentru săvârșirea abaterii disciplinare de „nerespectarea în mod grav sau repetat a dispozițiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor”.

În unanimitate, CSM a propus darea afară din profesie

Camelia Bogdan a avut la dispoziție 15 zile să formuleze recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Lucru pe care l-a și făcut, iar procesul a durat până în data de 12 aprilie 2022, când Completul de 5 judecători a decis să respingă definitiv contestația fostei judecătoare.

În ședința din 14 aprilie 2022, Secția pentru Judecători de la CSM, în unanimitate, a adoptat Hotărârea nr. 1188/2022, prin care, după suplimentarea ordinii de zi, a decis înaintarea către președintele României a propunerii privind eliberarea din funcția de judecător a Cameliei Bogdan, ca urmare a aplicării sancțiunii disciplinare a excluderii din magistratură, sancțiune rămasă definitivă.

Acțiunile fostei judecătoare i-au scos din sărite până și pe procurorii DIICOT

Povestea acestui dosar disciplinar soldat cu demiterea controversatei judecătoare începe în 5 iulie 2017, când ÎCCJ a anulat o hotărâre pronunțată de Camelia Bogdan. Hotărârea fusese atacată chiar de DIICOT, parchetul care dispusese trimiterea în judecată a mai multor persoane și căruia judecătoarea Bogdan îi dăduse câștig de cauză. Cu toate acestea, DIICOT contestase la ÎCCJ sentința Cameliei Bogdan, motivând că hotărârea nu este legală și temeinică, atâta timp cât sunt dispuse măsuri de confiscare extinsă și confiscare specială față de terțe persoane față de care nu se efectuase niciun act de urmărire penală.

Înalta Curte a constatat că judecătoarea Bogdan a încălcat flagrant dispozițiile privind repartizarea aleatorie, prin păstrarea cu intenție a unui dosar în care înlocuise un judecător pentru un singur termen. Scopul a fost acela de a dispune, printre altele, confiscarea specială a unor sume de bani ale unui terț, notar public, care nici nu fusese parte în proces. Camelia Bogdan a pus sechestru inclusiv pe conturile biroului notarial și pe cele ale unui judecătoare cu care se afla în conflict, soția notarului.

Dosarul ICA – A luat bani de la o parte din procesul pe care îl judeca

De altfel, Camelia Bogdan a mai fost exclusă din magistratură, într-un alt dosar disciplinar, pentru că a participat la un seminar plătit,  organizat la Poiana Brașov de APIA, instituție aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, minister care era constituit parte civilă în dosarul ICA, pe care îl judeca, în apel, Camelia Bogdan. Procurorul care a instrumentat dosarul ICA, Emilian Eva, nu mai este nici el magistrat, după ce a suferit o condamnare definitivă de 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare.

Subiecte în articol: camelia bogdan
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri