Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că a convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii care lucrează la Planul național de redresare și reziliență, în contextul în care Comisia Europeană a respins, în faza negocierilor, componente din PNRR.
„Una peste alta, am convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii din Guvern și din alte zone care lucrează pe PNRR. Vom evalua primul feedback al Comisiei, vom îmbunătăți planul. Ministerul se va prezenta din nou la Comisie cu planul îmbunătățit și, în final, sunt convins că el va fi acceptat și vom putea să folosim acești bani”, a declarat Klaus Iohannis.
Șeful statului a mai afirmat că era de așteptat să apară „dificultăți” în elaborarea PNRR și a indicat două dintre aceste dificultăți.
„Dificultatea numărul unu constă în faptul că se doresc reforme profunde, dar, în același timp, dificultatea doi: într-o perioadă foarte scurtă, foarte limitată de timp. Avem doar câțiva ani la dispoziție”, a spus președintele.
Klaus Iohannis a precizat că proiectele PNRR vor fi îmbunătățite pentru a fi acceptate de Comisia Europeană. Acesta a spus că „sunt șanse immense să punem în practică reforme care s-au tot amânat și avem șansa să facem investiții care până acum, tot din lipsa de bani, nu s-au realizat”.
Vicepremierul Dan Barna a declarat, miercuri seară, la TVR, că ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a prezentat la Bruxelles proiectul PNRR, însă Comisia Europeană a solicitat modificarea acestuia.
De asemenea, acesta a precizat că România nu va primi fonduri europene prin Planul Național de Relansare și Reziliență pentru sistemul de irigații, în contextul în care „nu este o reformă care ajută la reziliență după COVID”. Astfel, pentru irigații vor fi alocate fonduri din bugetul naţional sau din fondurile structurale pe agricultură.