Jurnalul.ro Ştiri Politică VIDEO + LIVETEXT. Klaus Iohannis: Vaccinarea în masă reprezintă singura soluție pentru a ne reîntoarce cât mai rapid la normalitate

VIDEO + LIVETEXT. Klaus Iohannis: Vaccinarea în masă reprezintă singura soluție pentru a ne reîntoarce cât mai rapid la normalitate

UPDATE.  Principalele declarații: „Ne aflăm la începutul unui an extrem de important pentru dezvoltarea viitoare a României. Avem două direcții majore. Trebuie să stopăm pandemia și trebuie să repornim în forță toate sectoarele economice și să începem reformele promise. Aceste direcții majore sunt profund interconectate. Viziunea noastră este de a asigura României acces semnificativ la fondurile europene și un buget centrat pe iinvestiții, dezvoltarea infrastructurii și sprijinirea mediului de afaceri. Proiectul de buget este gândit tocmai pe aceste coordonate. Este obligatoriu să înceapă un proces de resetare a statului, punând în centru accesul cetățeanului la servicii și informații publice, digitalizare și debirocratizare la toare nivelurile. Avem o înțelegere și abodare comune cu Guvernul asupra dezvoltării României. Reformele nu pot să mai aștepte. 2021 este anul în care trebuie puse bazele unei sănătoase reașezări a societății. Pentru a putea merge înainte cu motoarele turate la maximum este nevoie să punem capăt epidemiei. Vaccinarea în masă reprezintă singura soluție pentru a ne reîntoarce cât mai rapid la normalitate. Este esențial ca această campanie de vaccinare să reușească pentru a putea obține imunizarea populației la nivel național. Sunt convins că efortul susținut al întregii societăți timp de un an va fi răsplătit în 2021 dacă până în vară vom putea vaccina un procent semnificativ din populație. Până atunci, măsurile de protecție rămân imperative. Suntem încă departe de o incidență care să permită relaxarea restricțiilor.”

Întrebări din partea presei

Î: Sunteți la curent cu schimbările de directori de școli?

R: Am urmărit aceste chestiuni, e o acțiune care nu a fost pregătită din timp de ministerul Educației. S-a știut că se termină mandatele directorilor în 9 ianuarie, la unele școli s-a prelungit.

Î: Costel Alexe e urmărit penal de DNA fiind acuzat de fapte de corupţie. Face parte dintr-un partid care şi-a luat angajamentul că nu va promova oameni cu probleme. Consideraţi că Costel Alexe ar trebui să demisioneze?

R: Sincer, eu cred că această discuție trebuie să aibă loc de mult și să fie mult mai scurtă. Am spus dintotdeauna că penalii nu au ce căuta în funcții publice. Dacă domnul Alexe va fi cercetat penal m-aș aștepta cel puțin să se autosuspende din funcțiile pe care le deține până la clarificarea aspectelor.

Î: Liberalii ar putea să dea un semnal retrăgându-i sprijinul politic?

R: Se poate teoretic dar e o decizie de partid în care nu m-aş amesteca.

Î: Niciun lider politic din România nu s-a vaccinat. Sporește acest lucru neîncrederea populației?

R: Nu, nu cred că s-a produs nicio neîncredere. Decizia a fost să fie vaccinat în primul rând personalul medical, și acest lucru se întâmplă. Nu am dorit nici eu nici premierul să ne băgăm în față, ar fi fost probabil mesajul greșit, dar vineri începe a doua etapă de vaccinare, în care este prevăzută vaccinarea personalul din învățământ, peste 65 de ani, cu boli cronice, dar și a personalului esențial. Pentru a marca debutul campaniei de vaccinare din etapa a doua eu mă voi vaccina public vineri.

Î: Cum repornim România? Vaccinarea este un succes?

R: Este evident că avem nevoie de o repornire în forță, cu o campanie de vaccinare de succes pentru ca toate firmele să-și repornească activitatea iar acolo unde sunt dificultăți guvernul să pună în practică scheme de ajutor. Contăm pe sume importante din fonduri europene. Sunt foarte multe lucruri în pregătire, bugetul este în pregătire. Un întreg complex de factori este necesar pentru repornirea economiei, și sunt foarte hotărât să sprijin această repornire, guvernul este proaspăt, cu energie nouă, și cred că împreună vom reuși. Da, campania este până acum un succes, suntem pe locul 8 în Europa, ceea ce nu este rău deloc.

Î: Grecia promovează ideea unui certificate unic European ca o dovadă de vaccinare. Ce poziție are România?

R: Personal nu consider că e o idee bună, s-ar crea un cadrul de discriminare. Cred că trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar el trebuie folosit pentru motive medicale, să știe când a primit prima doză, când urmează a doua. Să folosim aceste certificate ca să împărțim populația Europei în două nu mi se pare un lucru bun.

Î: Cum intenționează autoritățile să convingă populația să se vaccineze? Sunteți mulțumit de promovarea campaniei de vaccinare?

R: Campania trebuie promovată mult mai intens. S-a făcut o campanie, dar e nevoie de foarte multă turare. În afară de această campanie, trebuie să existe unele exemple personale și eu intenționez să dau un astfel de exemplu. Eu sunt convins că vaccinarea e esențială.

Î: La mai puțin de trei săptămâni de învestirea Guvernului au apărut o serie de dispute între PNL şi USR-PLUS. Am inventariat cel puţin zece astfel de dispute. Cum vedeţi aceste divergenţe?

R: Ce numiţi dvs dispute, după părerea mea nu sunt dispute. Sunt discuţii. Nu e ca la armată, unul comandă, ceilalţi execută. Se discută, nu toată lumea are aceeaşi opinie. Dintr-o discuţie se cristalizează soluţiile. E normală să existe opinii diferite şi e rolul conducerii coaliţiei să negocieze aceste divergenţe. Nu există motive să credem că oamenii se ceartă.

Î: Mai este nevoie de restricționarea circulației noaptea?

R: În acest moment nu sunt întrunite condițiile pentru relaxare, astăzi guvernul a prelungit starea de alertă. Lucrurile ar putea să meargă mult mai bine, dar sărbătorile ne-au adus un număr încă important de noi infectări, până nu se reduce nu se va putea renunța la restricții. Avem campania de vaccinare, e șansa noastră, dar ea se va finaliza abia prin vară. În același timp, pandemia nu a plecat dintre noi. E obligatoriu să respectăm toate restricțiile . Putem învinge pandemia numai dacă respectăm restricțiile și ne vaccinăm.

Î: Cât vă îngrijorează ce se petrece în SUA?

R: Democrația americană e una foarte solidă și va trece și de această etapă. E trist ce s-a întâmplat la Capitoliu. Nou administrația își va prelua atribuțiile și eu sunt hotărât să mă implic pentru a duce parteneriatul strategic mai departe. Avem nevoie de colaborarea pe securitate, pe NATO, de colaborare în plan economic și mă voi implica.

Î: Guvernul a modificat o lege a justiției prin OUG. Cum comentați?

R: A fost o situație excepțională creată de PSD, practic în ultimele luni de mandat parlamentul nu a mai funcționat, a fost folosit drept tribună de campanie electorală. Parlamentul nu a modificat legea și cineva trebuia să o facă. Nu puteam să stăm să intre în vigoare o prevedere care nu poate fi îndeplinită. După foarte multe discuții, guvernul a adoptat această OUG în mod corect. Acum, cu un nou parlament, care știe care e miza, nu vor mai exista astfel de excepții și am subliniat în discuțiile cu guvernanții acest lucru foarte clar. Nu se vor mai găsi motivații, asta a fost ultima.

Î: Încrederea dvs în justiție rămâne neștirbită?

R: Încrederea mea în justiție e nezdruncinată. Cunosc aceste spețe, sunt la fel de nemulțumit cași foarte mulți români care așteaptă să se facă dreptate. Eu pot să mă implic în sensul că voi solicita public să se rezolve aceste dosare și sunt convins că într-un final se vor rezolva.

Î: Sindicatele sunt nemulțumite de înghețarea salariilor. Ce părere aveți?

R: Măsura este una justă, suntem în plină pandemie, în criză economică, în faza în care încercăm să terminăm această epidemie. Trebuie să fi conștienți că economia a suferit, s-a contractat. Sunt mai puțini bani la buget. Nu poate fi vorba de mărirea unor lefuri bugetare în 2021 până ieșim din criza economică. Nu vorbim de austeritate, nu se taie salariile, nu se taie pensiile, dar cât e criză economică nu putem vorbi de majorări în zona bugetarilor. Salariile și pensiile vor putea să crească când ieșim din criza economică, și eu sunt convins că vom ieși din criza economică în acest an. Pensiile au crescut și așa crescute rămân.

Î: Cum va fi asigurat numărul de cadre medicale pentru vaccinare?

R: Detaliile tehnice vi le va spune col Gheorghiță, care coordonează campania. Premierul m-a asigurat că va avea grijă ca personalul să existe și să fie plătit corespunzător

Î: Cum se vor vaccina muncitorii sezonieri care nu sunt în România?

R: Cine va fi în țară va fi vaccinat, nu e niciun fel de problemă.

-----------------------------

Știre inițială. Președintele Klaus Iohannis va susține marți, 12 ianuarie, de la ora 18:00, o conferință de presă la Palatul Cotroceni, informează Administrația Prezidențială.

 

Subiecte în articol: klaus iohannis conferinta de presa
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri