"Prevederile neconstituţionale au creat în unele situaţii un vid legislativ de natură să genereze incertitudine juridică şi practică neunitară. Este necesară o intervenţie legislativă, dar aceasta nu trebuie să afecteze competenţele sau instrumentele investigative. Ne dorim să fim consultaţi în mod real cu privire la modificările legislative care ne privesc activitatea. A fost vitală pentru noi intervenţia cetăţenilor şi a societăţii civile atunci când s-a încercat limitarea intempestivă a competenţelor investigative. Pentru a avea rezultate nu trebuie să peticim justiţia, ci trebuie să-i oferim instrumentele de care are nevoie", a afirmat Kovesi, la prezentarea raportului de activitate a DNA pe anul 2015.
Ea a susţinut că rezultatele obţinute se reflectă şi în schimbarea modului în care publicul se raportează la DNA.
"Numărul tot mai mare de persoane care sesizează fapte grave este o dovadă în acest sens. Peste 86% din dosarele înregistrate anul trecut sunt bazate pe sesizări venite de la persoane fizice ori juridice şi instituţii publice. Ne motivează faptul că încrederea publică în DNA a ajuns la cel mai ridicat nivel de la înfiinţarea instituţiei. DNA se bucură de o încredere de peste 61%, cel mai mare nivel de încredere pentru o instituţie din sistemul judiciar", a explicat Kovesi.
Potrivit acesteia, dincolo de continuarea instrumentării dosarelor de corupţie la nivel înalt, priorităţile vor viza şi corupţia în administraţia publică locală, în sistemul de judiciar, în instituţiile de control şi executare a pedepselor, în achiziţii publice, în special în domeniul sănătăţii şi infrastructură, frauda cu fonduri europene, precum şi recuperarea prejudiciilor şi confiscarea extinsă.
Kovesi a precizat că activitatea DNA trebuie să continue să fie definită prin profesionalism, consecvenţă, operativitate, eficienţă, responsabilitate şi transparenţă, iar rezultatele pozitive nu ar fi fost posibile fără contribuţia profesională a procurorilor, poliţiştilor, specialiştilor, a întregului personal.
"Am trecut împreună un an greu. A fost un an în care, datorită anchetelor noastre, am fost atacaţi în mod constant. S-a încercat şi se încearcă modificarea procedurilor şi a posibilităţilor de investigare. Munca noastră i-a neliniştit pe mulţi din cei ce se credeau de neatins. Munca noastră i-a deranjat pe cei care credeau că funcţia este o garanţie a intangibilităţii. Dar, noi am continuat cu corectitudine şi profesionist. Şi acesta a fost cel mai bun răspuns", a menţionat ea.
Şefa DNA a punctat că procurorii au avut cel mai "important" aliat: cetăţenii României.
"Fără ei, munca noastră nu ar fi fost posibilă. Sunt mii şi mii de oameni alături de noi şi de munca noastră. Sunt acei oameni cinstiţi care vor o societate clădită pe corectitudine şi respect. Sunt acei oameni oneşti care în urmă cu doar câteva luni au strigat în stradă corupţia ucide. (...) Iar noi trebuie să continuăm să investigăm faptele de corupţie. Să ne dedicăm activitatea pentru curăţarea ţării. (...) Pentru asta, însă, toţi cei care suntem aici, în această sală, va trebui să dorim acelaşi lucru", a completat Kovesi. AGERPRES