Jurnalul.ro Ştiri Politică Kovesi și Lazăr fac praf reforma lui Tudorel Toader

Kovesi și Lazăr fac praf reforma lui Tudorel Toader

de Sînziana Duţă    |   

Șefii Parchetelor de pe lângă Curţile de Apel din toată ţară și procurorii din DNA au desfiinţat propunerile de modificare a legilor Justiției prezentate săptămâna trecută de ministrul Tudorel Toader. Printre cele mai contestate modificări se regăsesc mutarea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei, procedura de numire a procurorilor-şefi şi înfiinşarea unei direcţii speciale pentru anchetarea magistraţilor.

 Consiliul Consultativ al procurorilor şefi de Parchete de pe lângă cele 15 Curţi de Apel din ţară a decis să nu își însușească reforma legilor Justiției, propusă de ministrul Tudorel Toader, pe motiv că modificările anunţate de fostul judecător CCR ar afecta grav independența justiției dacă ar fi adoptate de Parlament. Procurorul general Augustin Lazăr a precizat că argumentele formulate de şefii procurorilor împotriva modificărilor legislative vor fi prezentate pe larg ministrului Justiţiei. La finalul şedinţei care a avut loc ieri la sediul Parchetului General, Augustin Lazăr s-a opus vehement propunerii referitoare la trecerea Inspecției Judiciare de la CSM în subordinea Ministerului Justiției, pe motiv că ministrul este o persoană numită politic care ar asigura un control deplin asupra magistraților. „O astfel de situație a fost anterior anului 2004, când ne pregăteam să avem standardele necesare intrării în UE. Prin urmare, ne-am întoarce în timp cam mult și nu e bine. Trebuie să ne asigurăm că Inspecţia Judiciară rămâne la CSM, care este garantul independenţei justiţiei”, a declarat procurorul general. De asemenea, Consiliul Consultativ a respins categoric măsura privind numirea procurorilor-şefi de către CSM, la propunerea ministrului Justiţiei. „Este recomandarea MCV ca numirile la vârful Ministerului Public să fie prin procedură similară conducerii Parchetului ÎCCJ. Limitează posibilitatea CSM de a selecta dintre candidaţi pe altcineva decât pe cei propuşi de ministru. Ar fi o situaţie care nu ar favoriza independenţa magistratului", a explicat Lazăr. Procurorul general a criticat, ulterior, şi propunerea de înfiinţare a unei direcții specializate în cadrul Parchetului General, separat de DNA şi DIICOT, pentru anchetarea magistraților. „Nu a mai auzit nimeni așa ceva de acum 30-40 de ani. Bănui că această propunere e gandită vădit din exteriorul sistemului ca să ia obiectul de activitate DNA-ului, care face o muncă cu rezultate, şi să facă un experiment oarecare”, a acuzat acesta. La întâlnirea procurorului general cu reprezentanţii procurorilor din toată ţara a fost prezentă şi şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, alături de procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu. De asemenea, la şedinţă au participat şi membrii Secţiei pentru procurori din cadrul CSM.

 DNA a acceptat câteva propuneri

Direcţia Naţională Anticorupţie condusă de L.C. Kovesi a respins prin vot cele mai multe dintre propunerile anunţate de ministrul Justiției, Tudorel Toader, inclusiv cele privind răspunderea materială a magistraţilor sau instituirea vârstei minime de 30 de ani pentru candidaţii la INM. „Modificările la legile justiţiei în forma actuală reprezintă o formă de presiune asupra activităţii profesionale a procurorilor din DNA”, a transmis instituţia după votul exprimat în Adunarea Generală desfăşurată luni, cu trei zile mai devreme faţă de data stabilită iniţial. Cu toate acestea, procurorii anticorupție s-au arătat de acord cu propunerea de prelungire a mandatelor şefilor de parchete de la 3, la 4 ani (măsură care nu s-ar aplica mandatelor în curs), precum și cu eliminarea posibilității de reîncadrare a magistraţilor pensionaţi pe funcțiile de judecător sau procuror la instanţele şi parchetele unde au funcţionat până la data pensionării. Liderul PSD Liviu Dragnea a comentat ironic criticile aduse de DNA. „Dacă nu ne arestează pe toţi, să mai rămână unii dintre noi care să încerce să dezbată în Parlament, pentru că încă în România legile se dezbat şi se aprobă în Parlament“, a spus acesta.

Tudorel Toader a anunțat, săptămâna trecută, că proiectul de modificare a legilor Justiției va fi trimis doar către Consiliul Superior al Magistraturii, nu și la DNA, DIICOT sau Parchetul General.

Daniel Horodniceanu, procuror-şef DIICOT: ”La principii putem răspunde doar cu alte principii. Ştiţi că diavolul se ascunde în amănunte, până la urmă. Dacă ni se va cere opinia, vom putea răspunde la aceste principii, dacă acestea vor face parte din legile justiţiei.”

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri