Cercetători de la Climate Prediction Center, NOAA, spun că La Nina s-ar putea forma în următoarele săptămâni iar efectele se vor prelungi pe parcursul întregii ierni. Totodată, condițiile meteo vor fi influențate de La Nina începând din luna septembrie.
Probabilitatea de producere a fenomenului La Nina este de 60%. Acesta se produce ca urmare a reducerii temperaturilor de la suprafaţă în anumite zone din Oceanul Pacific și va afecta toată planeta. La Nina e însoţită de modificări ale tiparelor de vânt, presiune atmosferică şi precipitaţii.
Citiți și Cod roșu de inundații pe râuri din Iași, Vaslui și Galați, unde apele s-au revărsat deja
Durata acestui nou episod nu poate fi estimată deocamdată. Ciclurile sale variazăîn funcţie de perioada din an în care se dezvoltă și de interacţiunea cu alte condiţii climatice. Specialiştii estimează că va avea o intensitate „slabă”.
Ultimul episod La Nina a durat trei ani (2020-2023).
Președinta Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), Celeste Saulo, spune că, începând din luna iunie 2023, au fost înregistrate temperaturi extrem de ridicate la suprafața pământului și a mării. Prin urmare, La Nina nu are efect de răcire pe termen lung.
Citiți și Vremea se încălzește de marți. Prognoza pentru două săptămâni
La Nina ar putea provoca ploi abundente
Potrivit OMM, fenomenul La Nina ar putea fi însoţit de cantităţi de precipitaţii peste valorile medii în nordul Americii de Sud, în America Centrală, Caraibe, nordul Cornului Africii şi regiunea Saharei, în regiuni din Asia de Sud-Vest şi din Asia de Sud-Est (Indonezia, Malaezia, Filipine).
Este posibil ca și Europa să fie afectată de La Nina în această iarnă, potrtivit useit.ro.