Jurnalul.ro Cultură Carte Cărțile lui Brumar

Cărțile lui Brumar

de Florian Saiu    |   

Vă las mai jos, întru deliciu de lectură pentru serile tot mai lungi și mai răcoroase de octombrie, unsprezece titluri alese cu inima (și cu mintea). Nu vă pripiți, alegeți cu înțelepciune!

 

1. Chiajna din Casa Mușatinilor

Autoare; Simona Antonescu

Editura: Polirom, 2023

 

„Cărțile Simonei Antonescu împrospătează, printr-o scriitură modernă, bestsellerul cu tematică istorică. Un epic tensionat, savuroase descrieri de epocă, personaje cu halou mitologic. De astă-dată, autoarea o reabilitează pe Doamna Chiajna, cea mai importantă personalitate feminină a Evului Mediu românesc. Autoarea își aduce personajul istoric aproape de înțelegerea noastră printr-o meticuloasă evocare a mentalităților unui timp când lupta politică, însemnând corupție și intrigă, se încheia cu exterminarea adversarului. Referirea la neamul Mușatinilor și la bunicul Ștefan cel Mare explică temperamentul vijelios și orgoliul dinastic ale Chiajnei, care, prin inteligență diplomatică și cutezanță pe câmpul de luptă, ține piept concurenților la tronul Valahiei.
O carte plină de farmec, cu negustorese care plimbă mărfuri scumpe și informații secrete, cu domnitori pribegi, când reușesc să scape de decapitare sau otravă, cu iubiri fără viitor, fiindcă mariajele servesc doar alianțelor”. (Gabriela Adameșteanu) 

 

2. Iertarea 

Autoare: Marina Cantacuzino

Editura: Polirom, 2023

 

Iertarea este una dintre cele mai dificile, dar şi mai necesare experienţe din viaţa oricui. Repară relaţiile interumane deteriorate de incidente care pot fi profund traumatice, alină suferinţa şi ne ajută să înţelegem că viaţa merge mai departe. Are un imens potenţial eliberator atât pentru cel care a cauzat suferinţa, cât şi pentru cel ce a îndurat-o, dar nu poate fi impusă şi este un proces care cere timp.
Cu siguranţă, e preferabil să iertăm în loc să căutăm răzbunare şi oricine va fi de acord că este benefic să înlocuim resentimentul sau ura cu speranţa şi încrederea, dar în ce măsură sunt posibile aceste lucruri? Şi până unde poate merge iertarea? Există fapte care nu pot fi iertate? Cartea Marinei Cantacuzino încearcă să răspundă la aceste întrebări şi la multe altele. Bazată pe poveştile unor oameni care au suferit enorm - de la Eva Mozes Kor, supravieţuitoare a lagărului de la Auschwitz, la persoane care au pierdut pe cineva drag în urma unor acte de violenţă şi la victime ale discriminării sau chiar genocidului -  Iertarea explorează implicaţiile şi limitele iertării pe cele mai diferite planuri, de la relaţiile personale la politică, justiţie sau religie. 

 

3. Cărți care au schimbat istoria

Autor: DK

Editura: Litera, 2023

 

Cărți care au schimbat istoria este un ghid captivant ce include 80 dintre cele mai cunoscute, rare și importante lucrări scrise vreodată, de la Manuscrisele de la Marea Moartă la Jurnalul Annei Frank. O bijuterie! 

 

4. Creierul bărbatului

Autoare: Louann Brizendine

Editura: Litera, 2023

 

Dr. Louann Brizendine, autoarea studiului Creierul femeii, și-a îndreptat, iată, atenţia (și) spre creierul bărbatului, arătându-ne cum, în fiecare stadiu al vieţii, „realitatea masculină” este fundamental diferită de cea feminină. 

 

Dar să „spicuim” câteva „curiozități”: 

- confruntat cu o problemă personală, bărbatul își folosește de obicei structurile analitice ale creierului, și nu pe cele emoţionale;

- bărbatul preferă instinctiv competiţia, joacă dur și este obsedat de rang şi ierarhie;

- zona din creier responsabilă cu interesul sexual este de 2,5 ori mai mare decât cea corespunzătoare din creierul femeii, generând o abundenţă de fantezii sexuale.

Impecabil documentată, Creierul bărbatului este lectură obligatorie pentru femeile scoase din minţi de comportamentul masculin.

 

5. Lumi Antice

Autor: Michael Scott

Editura: Litera, 2023

 

Acum 2.500 de ani, civilizațiile acestei lumi au intrat într-o nouă eră revoluționară care a dus la înlocuirea vechii ordini și a pus bazele lumii noastre de azi. În fața marilor transformări sociale de pe trei continente au apărut noi forme, radical diferite, de guvernare, s-au dus războaie grele pentru comerț, religie și ideologie, noi credințe au fost folosite drept liant pentru a unifica mari imperii. Istoria Romei și a Chinei, a Greciei și a Indiei - povestea lui Constantin și a lui Confucius, a lui Qin Shi Huangdi și a lui Hannibal - sunt incidente interconectate în mijlocul unei drame mai cuprinzătoare. 

 

6. Anul 1000

Autoare: Valerie Hansen

Editura: Corint, 2023

 

În urmă cu o mie de ani - la fel ca în zilele noastre -, lumea era dezbinată de frământări religioase și de războaie, dar unită prin nevoia de cunoaștere și de a face comerț. Creștinismul se extindea viguros spre Răsăritul Europei, din Panonia până la Nipru. Imperiul Bizantin își începea lenta decădere, iar Califatul musulman, cu centrul la Bagdad, era cea mai mare piață de sclavi și de aur a epocii. Stepele Asiei erau dominate de fioroșii călăreți-arcași, mările sudice, de întreprinzătorii marinari indieni, în vreme ce China era izvor nesecat de bunuri trimise pe Drumul Mătăsii. Prin îndrăzneala vikingilor, popoarele misterioase de dincolo de Atlantic au venit în contact cu marea scenă materială și spirituală compusă din Europa, Asia și Africa. Acesta a fost momentul zero al globalizării!

 

7. Cum să trăiești ca un victorian

Autoare: Ruth Goodman

Editura: Corint, 2023

 

„Atentă la orice detaliu, autoarea experimentează totul, purtând corset și încercând leacuri băbești. De dragul cercetării, «a luat-o pe calea chinuitoare a înfometării, bolilor, suprasolicitării și exceselor». Printre cele mai tulburătoare pasaje sunt cele despre copii muncind mai mult decât adulții din vremurile noastre, uneori în medii periculoase și înfricoșătoare, cu stomacurile goale. Chiar dacă este adesea amuzantă, cartea abordează cu multă seriozitate suferința acestor copii și a familiilor lor”. Kate Tuttle, Boston Globe 

 

8. Povestea Vienei

Autor: Jean des Cars

Editura: Corint, 2023

 

Viena! Inima Europei. Aici, tradiția și modernitatea se împletesc de secole, clasicul și avangarda coexistă întru inteligență și armonie. Viena tradițională și imperială, Viena burgheză și populară, Viena triumfătoare și Viena umilită, Viena republicană și socialistă, anexată, răzbunată, bombardată și, în sfârșit, liberă din 1955, acestea sunt marile momente ale unei metropole în care s-a născut arta de a trăi. Minunatele cafenele, unde putem petrece o zi întreagă citind sau scriind fără a fi deranjați; cea mai mare sală de bal din Europa și școlile unde se învață și astăzi valsul în ținută de gală și rochie lungă; Art Nouveau care se rupe de tradiție înainte de 1900 pentru ca inspirațiile lui Gustav Klimt, Otto Wagner și Joseph Hoffmann să poată înflori; bisericile baroce, ale căror vitralii au vibrat la geniul celor mai mari muzicieni, de la Haydn la Mahler: orașul acesta este un vârtej de artă și istorie. 

 

9. Hipodrom

Autoare: Nora Iuga

Editura: Polirom, 2023

 

Copilăria, tinerețea și senectutea sunt cele trei borne pe care este construit bildungsromanul Norei Iuga, povestea unei vieți ce a gravitat mereu în jurul Hermannstadtului, orașul nespuselor bucurii, dar și al marilor tristeți. Aici începe povestea fetiței Nora, în interbelic, cu prieteni și jocuri, cu lecții la școala Ursulinelor și sași care își păstrează tradițiile cu strictețe și, mai ales, cu Jovis, calul alb din vitrina lui Schuster ce i-a însoțit gândurile toată viața. Tot aici revine mai târziu ca tânără profesoară la o școală cu predare în limba germană în timpul regimului comunist și devine feblețea elevilor, ceea ce o ajută să treacă peste toate neajunsurile epocii. La vârsta senectuții, deși locuiește la București, gândul i-a rămas la același oraș al copilăriei. Hipodrom, un roman cu puternice accente autobiografice, aduce în fața cititorilor o viață încercată, dar presărată cu momente luminoase, precum și slăbiciunea autoarei pentru Sibiu și locuitorii lui, pe care i-a purtat în suflet mereu. 

 

10. Palatele Clujului

Autoare: Ancuța-Lăcrimioara Chiș

Editura: Școala Ardeleană, 2022 

 

În acest album excepțional sunt prezentate 35 de palate împărțite în cinci categorii: palate nobiliare, palate nobiliare mici, palate cu locuințe și spații comerciale pentru închiriat sau cu funcțiune de hotel, palate construite pentru instituții și palate în accepțiune modernă. Dar ce semnificații are acest cuvânt - „palat”? Termenul „palat” provine din limba latină, Palātium fiind una dintre cele șapte coline ale Romei, unde împăratul Augustus Cezar (27 î.H. - 14 d.H.) și-a stabilit reședința. Modesta vilă a lui Cezar a fost extinsă de cei care i-au urmat la conducerea statului, și astfel Palātium a intrat în conștiința publică, atât ca localizare geografică dar şi ca denumire pentru reședința imperială. 

 

Cel mai vechi palat cunoscut astăzi a fost construit în Teba de către regele Tutmes lll, a cărui domnie a fost între anii 1504-1450 î.H. ... Dar să vă las, mai bine, să descoperiți singuri minunile adăpostite de această carte. 

 

11. Iuliu Maniu. Politică și morală

Autori: Ana-Maria Borz, Cristian Borz

Editura: Școala Ardeleană, 2023

 

„Părintele Borz este cel care a reușit mobilizarea energiilor multor români pentru refacerea Casei Memoriale a lui Iuliu Maniu, de pe Dealul Țarinei, în Bădăcin. Acum și-a propus să ne prezinte, și o face cu mult talent, dăruire și credință că înfăptuiește un lucru necesar, felul în care Iuliu Maniu a trăit la Bădăcin, cum a interacționat cu oamenii locului și oaspeții care i-au călcat pragul casei. Ne este redat tabloul unui OM cultivat, modest, credincios și dedicat total binelui națiunii române, pentru care a știut încă din fragedă tinerețe că va trebui să se jertfească. Și a făcut-o cu demnitate, muncind enorm pentru o Românie Mare și Nouă, lăsând generațiilor următoare un drept la recurs istoric în vederea continuării dezvoltării și modernizării României”. Vasile Pușcaș, istoric

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: lectura octombrie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri