Jurnalul.ro Timp liber Legenda Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Tradiții și obiceiuri. Cele mai frumoase urări

Legenda Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Tradiții și obiceiuri. Cele mai frumoase urări

de Redacția Jurnalul    |   

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie în ziua de 26 octombrie.

Acesta trait in timpul împăraților Diocletian (284-305) și Maximian (286-305). Tatăl lui Dimitrie a fost voievod în cetatea Solunului (Tesalonic) și credea în ascuns în Isus Hristos deoarece creștinii erau prigoniți. Astfel că fiul său a avut parte de o educație aleasă, a devenit militar de  carieră și a fost prefect al Tesalonicului.

El l-a mărturisit pe Hristos și i-a determinat astfel pe mulți să se îndrepte spre credință. Din acest motiv a fost atuncat în închisoare. În acea vreme, creștinii erau închiși și obligați să lupte cu gladiatorii. Legenda spune că tânărul creștin Nestor a cerut binecuvântarea Sf. Dimitri pentru a-l omorî pe gladiatorul Lie, favoritul împăratului, cu scopul de opri luptele. Dimitrie i-a desenat semnul sfintei cruci pe frunte. Nestor l-a învins pe Lie dar împăratul Maximilian a poruncit să i se taie capul iar Dimitrie să fie omorât cu sulițe. Din trupul Sf. Dimitrie nu a curs însă  sânge, ci mir. 

Înainte să fie întemnițat, Dimitrie și-a încredințat averea unui slujnic, pe nume Lupul, cu dorința de a o lăsa săracilor. 

A fost martirizat la Sirmium, în Serbia, iar moaștele sale au fost aduse la Tesalonic în anul 413. Biserica unde se află moaștele sfântului a fost construită după incendiul bisericii ridicate de guverenatorul Leontie, între anii 626-634. A fost apoi transformată în moschee în 1493 și redevenită biserică în 1912. 

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este ocrotitorul orasului Tesalonic, potrivit crestinortodox.ro.

Tradiții și obiceiuri

Ziua Sf. Dimitrie reprezintă începutul iernii, potrivit superstițiilor pastorale.

În ajun se aprinde focul, peste care sar copiii pentru a fi feriți tot anul de boli ori tinerii care vor să se căsătorească.

În unele regiuni se aprinde o roată din paie care este apoi lăsată să se rostogolească pentru a oferi căldură morților și a feri gospodăriile de animalele sălbatice și de boli. Tăciunii stinși se aruncă în grădini pentru ca pământul să dea rod. 

Ciobanii află cum va fi iarna. Ei își pun cojoacele în mijlocul oilor și așteaptă să vadă de oaie se așează pe el. Dacă este o oaie neagră, iarna va fi blândă, dacă este albă, iarna va fi grea. 

Ziua de 26 octombrie mai este numită și Ziua soroacelor deoarece se încheie vechile învoieli și se fac altele noi. 

Credincioșii nu au voie să se pieptene pentru a nu atrage necazurile.

În Bucovina se spune că cine seamănă usturoiul în această zi, anul viitor va avea pagubă.

Datoriile trebuie plătite înainte de Sf. Dimitrie. 

Femeile împart copiilor fructe uscate, mere, covrigi, nuci.

Pentru sufletele morților se împart colivă și lapte.

Se taie coama cailor tineri, sub vârsta de 3 ani, pentru a crește lungă și frumoasă.

Cele mai frumoase urări

Îți urez ca ziua numelui să-ți aducă o rază de soare, să ai inima plină de speranță, iar anii care vin să-ți aducă numai împliniri și bucurii.

Să ai o zi frumoasă, să te bucuri de numele pe care îl porți, să fii fericit și iubit. 

Sfântul Dimitrie să-ți dea sănătate și putere să lupți pentru idealurile tale. Să ai parte de clipe minunate alături de cei dragi. 

Fie ca toate împlinirile, sănătatea și spiritul acestei zile să te însoțească pretutindeni.

 

 

 

 

Subiecte în articol: dimitrie izvorator mir 26 octombrie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri