Jurnalul.ro Ştiri Externe Panicat, liderul Hamas „se ascunde la vedere, deghizat în femeie”

Panicat, liderul Hamas „se ascunde la vedere, deghizat în femeie”

de Şerban Mihăilă    |   

​​​​​​​După ce a scăpat ca prin urechile acului să fie capturat, liderul politic al Hamas, Yahya Sinwar - cel care a pus la cale atrocitățile comise în 7 octombrie, în Israel - a fost nevoit să fugă din rețeaua de tuneluri a teroriștilor din Gaza. El se ascunde acum printre palestinieni, „îmbrăcat ca o femeie”, au dezvăluit surse din serviciile de informații israeliene.

Arhitect al atacului sângeros din 7 octombrie 2023, Sinwar era deja o țintă pe lista Israelului, atunci când a fost promovat în funcția de lider al aripii politice a Hamas, după asasinarea lui Ismail Haniyeh la Teheran, la începutul acestei luni.

Șefii militari israelieni susțin că uciderea sau capturarea noului lider terorist ar da lovitura de grație ierarhiei politice a Hamas, determinând scindarea și dizolvarea acesteia ca entitate.

A luat frica urmăritorilor săi

Sinwar este atât de îngrijorat de siguranța sa personală, încât, cu câteva zile în urmă, a insistat să adauge o nouă condiție la discuțiile fragile de încetare a focului de la Cairo, care să-l protejează de represaliile Israelului.

„Sinwar insistă că securitatea vieții și bunăstării sale trebuie să fie asigurată”, a mărturisit un oficial egiptean, citat de site-ul publicației britanice „Daily Express”.

Forțele israeliene au fost la doar „câteva minute” de a-l captura în urmă cu zece zile, atunci când au organizat un raid în „bârlogul” liderului Hamas, dintr-un tunel din Gaza.

„Am fost aproape. Eram în complexul său subteran. Cafeaua era încă fierbinte!”, a dezvăluit generalul de brigadă Dan Goldfus, comandantul demisionar al Diviziei 98 a armatei israeliene.

De atunci, Sinwar, în vârstă de 61 de ani, se ascunde la vedere, printre mulțimea de palestinieni strămutați în Gaza, în timp ce forțele israeliene se află într-o cursă contra cronometru pentru a-l prinde.

„De fapt, am fost la câteva minute distanță pentru a pune mâna pe el, de mai multe ori”, a recunoscut Shalom Ben Hanan, care a condus trei divizii ale agenției israeliene de securitate Shin Bet și este implicat direct în vânătoarea lui Sinwar.

„După cum am descoperit în urma altor operațiuni de eliminare, Sinwar nu va sta sub pământ în tuneluri sau în zone subterane speciale mai mult de 24, până la 36 de ore, la un moment dat” a mai declarat pentru publicația britanică o altă importantă sursă israeliană.

„El știe că putem găsi astfel de locații subterane prin intermediul tehnologiei avansate. Și mai știe că, dacă se comite o greșeală sau găsim surse care să ne spună unde se află, îl vom prinde. El trebuie să fie în mișcare, pentru a evita ca acea greșeală să îi fie fatală”, a adăugat oficialul israelian.

„Așa că acum îl căutăm folosind tehnologia și informațiile umane și credem că este posibil să se ascundă la vedere”, a mai spus sursa citată.

Israelul susține că aderă la dreptul internațional, prin emiterea de avertismente cu privire la orice atac iminent în Gaza, pentru a da civililor șansa de a se reloca, înainte să fie continuată vânătoarea de agenți Hamas.

Se crede că avertismentele l-au alertat pe Sinwar în ultimele săptămâni. Este posibil ca acesta să se fi refugiat în zone care nu sunt controlate de trupele israeliene.

Mesaje scurte și clare

Sinwar a preluat conducerea Fâșiei Gaza în 2017, prin amenințări și intimidare împotriva rivalilor săi, pe care i-a forțat să plece în exil.

Actuala înlocuire a lui Haniyeh cu un adept al războiului din prima linie a provocat probleme de comunicare și a întârziat și mai mult procesul de încetare a focului în teritoriile palestiniene.

Sinwar a transmis ultimele sale instrucțiuni în mesaje scurte și clare pentru a evita confuzia, pe măsură ce acestea trec prin „multe mâini”, a mărturisit o altă sursă.

Deoarece liderul Hamas nu se mai află la centrul său de comunicare, „durează până la trei săptămâni pentru ca unele dintre mesajele lui să ajungă la destinație”, afirmă expertul regional Megan Sutcliffe, de la „Sibylline Strategic Risk Group”.

„Acest lucru nu a ajutat în niciun fel negocierile pentru încetarea focului”, a adăugat el.

Israelul a reușit deja să elimine mai mulți actori-cheie ai Hamas, inclusiv pe comandantul militar Mohammed Deif și pe adjunctul său, în timpul unui asasinat comis într-o zonă aglomerată din centrul Gazei.

„A trebuit să ne verificăm informațiile de mai multe ori, chiar în ultimele minute, pentru a ne asigura că era încă înăuntru. Prim-ministrul însuși a trebuit să dea undă verde. Va fi la fel și în cazul Sinwar!”, a declarat Ben Hanan.

„Toată lumea face greșeli; la fel ca Deif, Sinwar va fi ucis! Dacă nu îl terminăm și nu distrugem rămășițele teroriștilor înarmați ai Hamas, Sinwar va avea victoria sa - ceea ce este periculos pentru noi și pentru lume (...) De dragul luptei împotriva terorismului islamist și a ambițiilor sale mondiale, nu putem permite acest lucru!”, a adăugat el.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri